Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Мехрабиан: Очакваме скорошно одобрение на ново лекарство срещу Алцхаймер в Европа

Зорница Карагьозова: В България липсва информация накъде да поемат близките на хора с деменция

Доц. Шима Мехрабиан
Снимка: УМБАЛ "Александровска"

Около 100 хиляди българи имат деменция – данните са от проучване, направено преди 11 години, а най-много от тези хора страдат от болестта на Алцхаймер. Смята се, че още толкова са в най-ранната фаза на заболяването, при която няма симптоми. 

Основен рисков фактор е възрастта, затова се очаква увеличаване на броя на хората с деменция поради застаряването на населението у нас, разказват медицински специалисти. Добрата новина е, че има напредък в диагностиката при ранния стадий, както и разработено лекарство, което спира натрупването на лоши белтъци в човешкия мозък – ключови за развитието на болестта. 

Наричат Алцхаймер болестта на възрастните хора, тъй като възрастта е основен фактор за появата ѝ. Има и други рискови фактори - като съдовите проблеми. Затова в страните, в които има по-малко профилактика на високо кръвно, диабет, затлъстяване и тютюнопушене, се очаква да има и по-голям брой дементно болни, разказа доц. Д-р Шима Мехрабиан, специалист в Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в университетската болница "Александровска". У нас невролозите и кардиолозите вече работят заедно за такава превенция

В Александровска болница е създаден първият център за д