Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хиляди българи отбелязаха Деня на независимостта на гара Трапезица във Велико Търново

Хиляди българи от цялата страна се събраха вчера на гара Трапезица във Велико Търново, за да посрещнат ретро влака „Корона експрес“, от който за възстановка на събитията от преди 115 години за провъзгласяването на независимостта на България слязоха княз Фердинанд и министрите от правителството на Александър Малинов.

115 години по-късно княз Фердинанд отново слезе от княжеския влак на търновската гара „Трапезица“, и беше посрещнат с химна „Шуми Марица“, от тогавашния кмет на старопрестолния град Иван Вителов, и войниците от 18-и Етърски пехотен полк.  

Княз Фердинанд прочете манифеста: 

„Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за своя културен и икономически напредък. В това направление нищо не бива да спъва България. Нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. С благословението на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септември 1885 година България за независимо българско царство!“ 

„Аз, Христо Славе