Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предоставих цялата информация пред Комисията за контрол на службите, каза председателят на ДАНС

Пламен Тончев
Снимка: БТА

Ще споделя цялата информация пред Комисията за контрол на службите, каза на влизане в сградата на Народното събрание председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев, цитиран от БТА, който беше изслушан от депутатите "по повод информация за невъзможност за използване на машините в изборния процес".

След изслушването Тончев отново заяви пред медиите, че е предоставил пред депутатите цялата информация по време на заседанието, което беше засекретено.

На 28 октомври председателя на комисията Бойко Рашков каза пред медиите, че на заседанието на комисията депутатите ще се запознаят с доклада на ДАНС, който е изпратен до Централната избирателна комисия, както и с всички материали, които би трябвало да има към доклада.

Бесен съм за това, което се случи, защото "Има такъв народ" (ИТН) беше партията, която поиска и се пребори машините да бъдат включени в изборния процес. Това каза Ивайло Вълчев от ИТН след изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев в комисията за контрол на службите.

По думите на Вълчев всяко действие, което хвърля сянка върху машинното гласуване е недопустимо. "Информацията е секретна. Няма да говорим повече. За мен лично действията, които са описани в доклада на ДАНС, биха хвърлили сянка на съмнение, коментира той.

Във връзка със справката на ДАНС по отношение на действия на заместник-министъра на електронното управление, Ивайло Вълчев каза, че е призовал колегите си в комисията да се съсредоточат към констатираните технически факти, а не върху политическите коментари. "Един човек е влязъл в една зала и е извършил едни действия", посочи той и добави, че с каква цел са направени тези действия, няма как да се предполага.

За мен лично действията, които са описани в доклада, като един обикновен, евентуален ползвател на машина по време на гласуване, това би хвърлило сянка на съмнение, каза депутатът. Като уточни, че "този човек е имал право да бъде там и дотам" и добави, че по правилник е извършил действия, които не би трябвало да извършва.

Изводът е, че политици използваха една уйдурма, за да повлияят в последния възможен момент върху изборния процес в България и това беше много грозно. Това каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ след изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Мирчев коментира пред журналисти, че на заседанието е имало критики към ДАНС. "При всички положения има проблеми в ДАНС по отношение на възлагането и изпълнението на определени задачи", добави той.

Мирчев отбеляза, че по време на изслушването не е обсъден въпросът дали Пламен Тончев ще освободи заместника си, подписал справката във връзка с машините за гласуване.

Народният представител отбеляза, че проблем с машините не е имало. "В ДАНС има достатъчно добри специалисти, които много добре знаят дали това, което се е случило може, по какъвто и да е начин да повлияе на самия процес", добави той.

Машините са си добре и да се надяваме, че ВАС ще позволи да може да се гласува с тях, каза още Мирчев, визирайки заседанията днес в съда, които са по отношение решението на ЦИК на проведените местни избори да се гласува само с хартиена бюлетина.

"Не ме притесни нищо от изнесената информация от ДАНС. Притесни ме защо ДАНС в такъв момент са пуснали такъв тип доклад с определена натовареност смислова, насочваща към определени заключения", каза Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Междувременно от Министерството на електронното управление разпространиха до медиите позиция на зам.-министъра Михаил Стойнов по казуса:

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оранжев код за дъжд в четири области

За днес, 3 юни, е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обявен за областите Видин, София - област, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла..

публикувано на 03.06.24 в 07:37

В столицата се провежда форум "Медицинския туризъм - Възможни решения в България"

Форум "Медицинския туризъм - Възможни решения в България” ще се състои в Астория Гранд Хотел в столицата. Събитието цели да покаже на пациентите и обществото, че в България се прилагат най-добрите практики в съвременната медицина и че често решенията са налице тук, а не в чужбина. Форумът събира водещи експерти от здравния сектор и ще се..

публикувано на 03.06.24 в 07:36
Клаудия Шейнбаум

Управляващата в Мексико партия обяви Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори

Управляващата партия в Мексико "Морена" обяви Клаудия Шейнбаум за победител на вчерашните президентски избори в страната. Според неокончателни резултати от вота Шейнбаум води с повече от 20% пред съперничката си Сочитъл Галвес. Лидерът на "Морена" Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико Сити, че Шейнбаум побеждава с "много..

публикувано на 03.06.24 в 07:34

В Кипър е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури

В Кипър започва гореща седмица, през която ще бъдат измерени първите за годината 40 градуса по Целзий. Днес е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури. Максималната температура се очаква да се повиши днес до 40 градуса във вътрешността на страната, съобщи Метеорологичната служба. Обявеният от нея..

публикувано на 03.06.24 в 07:23
Иван Николов, председател на КИЦ

Президентът връчва орден "Стара планина" първа степен на председателя на КИЦ "Босилеград"

Президентът Румен Радев ще удостои с орден "Стара планина" първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център "Босилеград" получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 03.06.24 в 06:53
Посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък и служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер и посланикът на Турция у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново"

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък ще посетят днес ГКПП "Малко Търново", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха по-рано на работна среща тежкия трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на граничното съоръжение. В огледа ще се включат още министрите на..

публикувано на 03.06.24 в 06:50

Благоевградското село Изгрев излиза на протест заради сметище

В благоевградското село Изгрев сметището за строителни отпадъци, на което се изхвърля всичко, проблемът е с височината на седеметажна сграда, която граничи с дере . Придойдат ли водите от планината, помитат всичко към селото. От години сметището е незаконно, но поради липса на друго, институциите си затварят очите пред собствените си предписания..

публикувано на 03.06.24 в 06:50