Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Очевидно Нинова стиска палци Ваня Григорова да не спечели"

Проф. Михаил Константинов: Надявам се, че първата стъпка към изхвърлянето на машините е направена

Изборите показват, че се задава едно изключително устойчиво управление, подчерта математикът

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Надявам се, че първата стъпка към изхвърлянето на машините за гласуване е направена

Това каза пред БНР математикът проф. Михаил Константинов, бивш член на ЦИК, като уточни:

"Продължи се негативната тенденция за понижаване на доверието в изборния процес, включително и с т.нар. машинно гласуване, каквото в Европа никъде не съществува, освен в град Брюксел. Казано в проценти - 1% от европейското население гласува с машини. 99% гласуват на хартия. ... Използваме една технология, която е изхвърлена, където и да е била прилагана".

Според проф. Константинов няма да има никакво значение за втория тур на изборите, ако ВАС реши да бъде върнато машинното гласуване

По думите на математика изборите показват, че се задава едно изключително устойчиво управление.

"На национално ниво има една сглобка, която се състои от една трипартийна коалиция - ПП-ДБ, една двупартийна коалиция - ГЕРБ-СДС и една отделно взета партия - ДПС. По този начин се покрива един изключително широк спектър от българското общество. ... Те имат и подобно мнозинство в парламента - 160-170 гласа. Така че има всички условия за едно устойчиво управление в следващите 4 години. Защото никой не може да пипне общинските съвети - те си имат мандат от 4 години, който никой не може да им го вземе". 

Проф. Михаил Константинов изказа мнение, че, независимо от резултата на балотажа в София, Ваня Григорова ще има много добра перспектива да се развива политически:

"Да си го кажем направо - тя ще тръгне да сваля Корнелия Нинова от лидерския пост в БСП. ... Очевидно Нинова стиска палци Ваня Григорова да не спечели. Тя това го показа и на първи тур, когато е подкрепи едва-едва, от кумова срама. Истинският лидер трябва да оставя хора след себе си. Подобна грешка прави и Бойко Борисов. Аз не виждам кой е явният му наследник на лидерския пост в ГЕРБ".

Интервюто на Петър Волгин с проф. Михаил Константинов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверка в Българския спортен тотализатор

Министерството на младежта и спорта съобщи, че започва проверка на Българския спортен тотализатор заради проблем с централната компютърна система, който, както се казва в съобщението, продължава трети ден. Служебният министър Георги Глушков не е бил уведомен за това. А от министерството заявяват, че е недопустимо, че и обществеността също не е..

публикувано на 23.05.24 в 19:23
Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница. По този начин 11 юли се утвърждава като

Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН прие резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница С текста по инициатива на на Германия и на Руанда се осъжда отричането на масовото избиване на 8000 босненски..

публикувано на 23.05.24 в 19:08
В базиликата

Папа Франциск е пожелал на българите здраве, мир, благоденствие и повече деца

Здраве, мир, благоденствие и повече деца - т ова е пожелал българите папа Франциск, който прие днес  на аудиенция във Ватикана българска делегация, водена от президента Румен Радев по повод утрешния празник 24 май.  Държавният глава посети и знакови за България места в Рим и почете делото на светите братя Кирил и Методий.   Румен Радев и..

публикувано на 23.05.24 в 19:02

Представителите на "Алтернатива за Германия" са изключени от европейското си семейство

Групата "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент изключи представителите на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".  "Групата "Идентичност и демокрация" не иска повече да бъде свързвана с изявленията и действията, в които е замесен Максимилиан Кра, водач на листата на "Алтернатива за Германия" за европейските избори", се казва..

публикувано на 23.05.24 в 18:51
СУ

Учителят Георги Стоев: Трябва да бъдеш отворен и с нагласа, че имаш много още да учиш

Ключът към това да си успешен учител е да бъдеш отворен и да си с нагласата, че имаш много още какво да учиш, дори до края на професионалния си път.  Това каза пред БНР учителят по математика в пловдивското училище "Любен Каравелов" Георги Стоев, дипломиран архитект. " Много важно е един учител да бъде себе си . Децата чувстват тази откровеност,..

публикувано на 23.05.24 в 18:41

Уволнен е директорът на УМБАЛ "Лозенец" в София

Уволнен е директорът на университетската болница "Лозенец" в София, съобщи Министерството на здравеопазването. Служебният министър Галя Кондева е освободила от поста д-р Христо Стоянов след одит в болницата, който е показал тежки нарушения и че лечебното заведение е във влошено финансово състояние с тенденция на значителен ръст на..

публикувано на 23.05.24 в 18:23
Фон дер Лайен по време на дебата

Фон дер Лайен се обяви за изграждане на "железен купол" над Европа

Председателката на Европейската комисия и кандидат за втори мандат за поста от ЕНП Урсула фон дер Лайен се обяви за изграждането на "железен купол" над Европа. Това стана по време на дебат с четирима нейни опоненти в Европейския парламент в Брюксел.  "Трябва да подобрим отбранителната ни индустрия и да гарантираме, че фрагментацията ще бъде..

публикувано на 23.05.24 в 17:55