Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Тодоров: Русия няма аргументи срещу Ангел Григоров

"Война" на кореспонденти. Журналисти определиха изгонването на Ангел Григоров от Русия като политически акт

Александър Велев: Ангел попада като жертва в цялата тази игра

| Интервю
Валерий Тодоров и Александър Велев в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Весела Владкова

"Няма причини Ангел Григоров да бъде обвинен в каквото и да е. Те нямат аргументи срещу него лично. Мярката се приближава до политически акт". Това заяви пред БНР Валерий Тодоров - журналист и бивш генерален директор на Българското национално радио. 

Той коментира новината от вчера, когато Русия нареди на кореспондента на Българското национално радио в Москва Ангел Григоров да напусне страната в отговор на решението на българските власти да изгонят от България кореспондента на вестник "Росийская газета" Александър Гацак. 
В интервю за предаването "Събота 150" Тодоров определи случилото се така - "Използване на политически средства за неутрализиране на неудобните медии, хора, коментари". 

"Играта с чуждестранните агенти е взаимствана от американския закон, само че той там се прилага по друг начин. Прилагането на един остарял закон в днешно време създава неприятни усещания и прецеденти. Въпреки всичко руските журналисти успяват да кажат част от това, което мислят и да изразят отношението си. Но атмосферата е много трудна. Дори за дума, фраза, намек следват тежки санкции. Реално какво се случва в руското общество на тема "Свобода на изразяване, медии" е скрито в сянката на едно натрупващо се недоволство. Реалните тенденции вероятно ще се очертаят при една друга развръзка", коментира Валерий Тодоров. 

Според него мярката към Ангел по скоро е реципрочна, а не огледална. Всички чужденци в Русия на 3 месеца си продължават регистрацията, което важи и за кореспондентите, подчерта журналистът.
Би било добре да знаем какво точно е вършил Гацак, смята още той и обясни: 

"Да не излезе цялата история едно поведение, което да оправдае упреците срещу службите".

Заповедта за Гацак е подписана от председателя на ДАНС, добави Тодоров. Той отбеляза, че кореспондентите са акредитирани към Външното ни министерство и именно то трябва първо да предприеме мерки и чак след това са ДАНС и Миграционната служба. А защо няма съгласуваност между ДАНС и Миграционната служба, попита той. 

"Тази демонстративна агресивност към този тип граждани, която проявяват службите, идва малко отгоре. Възможно е това да е линия, която идва отвън, но не винаги нашият национален интерес съвпада с интереса на наши съюзници", категоричен бе Валерий Тодоров. 

Журналистът Александър Велев, който също е бивш генерален директор на БНР, изказа мнението си, че Русия губи от това, че прекратява акредитацията на Ангел Григоров

"Ангел беше единственият български журналист, който предаваше от Москва. В момента, в който западните журналисти се изтеглиха от Русия, Ангел остана на място и продължаваше да предава. Русия по този начин единствено дава политически знак. Тя не може да докаже или обвини Ангел в някаква друга дейност освен журналистическа. Самият Ангел казва, че за 6-те години, когато е бил там, нито веднъж не е имало намеса на руските власти в неговата работа, т.е. не е имало и недоволство. Акредитация се отнема по други причини. Това е политически акт, с който се показва отношение към това, което се случи с Гацак. Има разлика между двете неща и тя е съществена. ДАНС има данни, че Гацак не е извършвал само журналистическа дейност. Ангел попада като жертва в цялата тази игра".

Александър Велев подчерта, че отнемането на акредитация се случва навсякъде, като има различни причини. По думите му тук причината е политическа. 

Отношенията ни са достатъчно обтегнати, подчерта той. И отбеляза още един важен момент - че България няма да получава от свой източник информация за това какво се случва в Русия

Когато ДАНС взима такова решение за експулсиране, трябва да има много сериозни аргументи, категоричен бе журналистът в коментар за експулсирането на руския журналист от България. 

"Но щом се криеш в руското посолство, значи има причина да се криеш там. Нещата не са черно и бяло. Ясно е, че има нещо, заради което Гацак е помолен да напусне. Освен това, отнемайки акредитацията на Гацак, не се отнема правото на руската медия да изпрати друг журналист. Тази отворена възможност съществува и за националното радио". 

Идвайки си в България, Ангел ще има много по-големи възможности да разкаже за случващото се в Русия, каза също Александър Велев. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

Гърция за клетвата на Силяновска: Явно нарушение на Преспанския договор

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която нарече страната си „Македония“ вместо с конституционното ѝ име, предаде АНА-МПА. Гордана Силяновска положи клетва като президент на..

публикувано на 12.05.24 в 21:09
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

ЕС: Северна Македония трябва да спазва споразуменията

ЕС изразява съжаление, че новият президент на Северна Македония Силяновска-Давкова не е използвала конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетвата днес, се казва в изявление на европейската служба по външна дейност. Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония ЕС припомня..

публикувано на 12.05.24 в 20:26
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Комитетите в руския парламент одобриха състава на новото руско правителствои

Парламентарните комитети в Държавната дума на Русия одобриха всички кандидати за вицепремиери и министри в новото правителство на Михаил Мишустин. Това съобщи първият заместник-председател на Думата Александър Жуков. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си В събота, 11 май, премиерът Мишустин представи новия състав на правителството,..

публикувано на 12.05.24 в 20:07

"Хамас" отговори на Байдън

Палестинската групировка "Хамас" отговори на отправените призиви към тях от президента на Съединените щати Джо Байдън, че войната може да приключи утре, ако те освободят израелските заложници. В свое изявление, цитирано от "Франс прес", "Хамас" определи думите на американския лидер като пречка за мирните преговори. Байдън: Примирие е възможно още..

публикувано на 12.05.24 в 19:59
Милка Василева, председател на съсловната организация

Недостигът на медицински сестри - има ли решение

Заради големия недостиг на медицински сестри у нас болници назначават студенти по медицина като болногледачи, които реално вършат работата на сестрите, без да имат правоспособност. За този проблем разказа пред БНР Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. И посочи, че болногледачите трябва да..

публикувано на 12.05.24 в 19:36

Пожар в Ямбол, няма данни за пострадали

Пожар е  избухнал  в автосервиз в бившето предприятие "Тонзос" в Ямбол. Сигналът е подаден около 15:40 часа днес.  Три противопожарни автомобила и екипи огнеборци са мястото. Огънят е локализиран, гасенето продължава и към момента.  По първоначална информация няма пострадали.  Причините за пожара са в процес на изясняване,

публикувано на 12.05.24 в 19:16

50-хиляден протест в Тбилиси срещу "руския" закон

Петдесет хиляди души се събраха снощи в Тбилиси въпреки поройния дъжд в пореден протест срещу проекта на управляващите в Грузия да заклеймят неправителствени организации, частично финансирани от чужбина, като "агенти на чуждо влияние". Противниците на законопроекта, чието трето четене в парламента е предвидено за този месец, го наричат "руски закон" като..

публикувано на 12.05.24 в 18:42