Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кореспондентът на БНР: Не е ясно кога трябва да напусна Русия

Ангел Григоров
Снимка: Личен архив

Кореспондентът на БНР Ангел Григоров коментира решението на Руската федерация да му бъде отнета акредитацията и да напусне Русия. 

Ангел Григоров в разговор с Васко Михайлов: 

Беше ли ти съобщено лично, че трябва да се върне акредитацията и да напуснеш Русия?

Да. Беше ми съобщено лично. Научих новината от краткото съобщение в агенция "Ройтерс", след това отворих официалния сайт на Министерството на външните работи на Русия, където имаше официално съобщение и малко по-късно ми се обади моят куратор, представител на департамента по информация и печат на руското Министерство на външните работи – човекът, който се свързва с мен по всички важни въпроси. На 7 ноември, вторник, трябва да предам лично акредитацията си в сградата на руското външно министерство. Все още не е ясно до коя дата трябва да напусна територията на Руската федерация. Предполагам, че ще ми бъде съобщено на срещата във вторник. 

Преди броени ти беше извикан в руското външно министерство. Стана ли дума, че подлежиш на реципрочни мерки?

Бях в сряда на среща в Министерството на външните работи и разговарях с Максим Бурляй, който е ръководител на пресцентъра. Тогава ми беше казано, че все още не ми се отнема акредитацията, но се работи по ответните мерки, но тогава той каза – буквално – ако ме питате какви са тези ответни мерки – не мога да ви кажа, защото наистина не знам. На следващия ден, четвъртък, говорителката на външното министерство Мария Захарова каза в отговор на въпрос на РИА "Новости" дали може да потвърди, че съм бил викан в министерството, тогава тя, потвърждавайки тази информация, каза, че се работи по ответните мерки и ще бъде съобщено, когато бъде взето съответното решение. И днес, петък, решението вече е официално, то е факт, публикувано е на официалния сайт на Министерството на външните работи. 

От самото решение разбираме, че това решение не е окончателно, то ще зависи от това дали пък българските власти няма да върнат акредитацията на руски журналист в София? 

Да, вторият абзац е интересен и аз ще го прочета от сайта на министерството - "Ръководейки се от принципите на свободата на медиите и прагматичното сътрудничество, руската страна ще бъде готова да разгледа възможността за възобновяване на работата на кореспондента на БНР в Москва, ако правителството на България от своя страна вземе положително решение за акредитиране на журналиста на "Росийская газета в София".  Дали става дума колегата Александър Гацак, или за акредитиране на друг журналист, на нов кореспондент на "Росийская газета", на мен лично не ми става съвсем ясно. Не зная. Накратко – също така ми беше съобщено от моя куратор, че от днес, след публикуването на съобщението, акредитацията ми се смята за анулирана и аз нямам право да изпълнявам функциите си на кореспондент на БНР. 

В позиция ръководството на БНР заявява: 

"Изгонването от Русия на единствения кореспондент на българска медия е изцяло политически акт и е в ущърб на свободата на достъп до информация. БНР е разочаровано от опита акредитирането на кореспондента ни в Москва да се използва като инструмент за натиск и разменна монета от руската страна". 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джъстин Тимбърлейк

Арестуваха Джъстин Тимбърлейк, карал пиян

Популярният изпълнител Джъстин Тимбърлейк е бил арестуван от полицията в Саг Харбър, щата Ню Йорк заради шофиране в нетрезво състояние, съобщи Си Би Ес. Очаква се днес да му бъдат предявени обвинения в съда. Тимбърлейк има два планирани концерта - в Чикаго в края на седмицата и в Ню Йорк следващата седмица.

публикувано на 18.06.24 в 16:49
Иво Инджов

Иво Инджов: Ако няма коалиционно споразумение, новото правителство ще има съдбата на сглобката

Ако няма коалиционно споразумение, новото правителство ще последва съдбата на сглобката . Трябва да има някакво споразумение, за да има някаква стабилност. Такава е практиката в целия свят. Това мнение изказа пред БНР доц. Иво Инджов, анализатор и експерт по политически комуникации. Според него нарастват шансовете за правителство на ГЕРБ с ДПС и..

публикувано на 18.06.24 в 16:46

Проучване: Реалистичният срок за присъединяване на България към еврозоната е началото на 2026 г.

Според проучване на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки реалистичният срок България да се присъедини към еврото е в началото на 2026 г.   Адвокат Галин Попов, изпълнителен директор на асоциацията, обясни: "25% смятат, че това (въвеждането на еврото) може да се случи към 1 юли 2025-а, под 15% смятат, че това може да стане в началото на..

публикувано на 18.06.24 в 16:09
Лидерът на

Митинги на опозицията в Италия в защита на конституцията и срещу реформи на правителството

Митинги на опозицията в Италия в защита на конституцията и срещу реформи на правителството. Митингът в Рим е организиран на площад "Santi Apostoli" - символ на победите на левите политически сили. В него участват Демократическата партия, движението "Пет звезди", алианса "Зелена партия – Левица", "Повече Европа" начело с техните лидери съответно Ели..

публикувано на 18.06.24 в 15:59

МЗ е обещало пари за увеличение на заплатите в кръвните центрове и психиатричните болници

Служебното ръководство на здравното министерство е обещало да осигури средства за увеличение на заплатите в кръвните центрове и държавните психиатрични болници. Това съобщи Красимир Митов от синдикат "Защита" след среща с министър Галя Кондева.  По думите му отпуснатият през април ресурс от 13 милиона лева за спешните центрове е изцяло разпределен. От..

публикувано на 18.06.24 в 15:49
Щети от градушка в Сливенско.

КФН: Застрахованите да търсят компаниите, при които имат полици, да ги информират писмено за щетите

Комисията за финансов надзор (КФН) призова обществото да използва застрахователните си права. Призивът идва на фона на опустошителните градушки и наводненията в някои населени места. От регулатора припомнят, че застрахованите лица трябва "проактивно" да потърсят компаниите, при които са си направили полици и да ги информират писмено за нанесените щети...

публикувано на 18.06.24 в 15:46
Снимката е илюстративна.

Инспекцията по труда: Работодателите да съобразят режима на работа с летните горещини

Главната инспекция по труда препоръча на работодателите да съобразят режима на работа с очакваните опасни горещини. При работа на закрито през летни месеци температурата трябва да е между 18 и 25 градуса, в зависимост от типа работа, като максимално допустимата е 28°C.  При определени изключения и при много висока температура навън в помещенията за..

публикувано на 18.06.24 в 15:31