Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Избирателната активност в цялата страна към 16:00 часа е 26,40%

Снимка: БТА

Усреднената избирателна активност за цялата страна към 16:00 часа е 26,40 процента – това сочат най-новите официални данни от Централната избирателна комисия.

47 от всички 5900 в цялата страна са машините, които са дали различни технически проблеми, като в тези секции се гласува само с хартиени бюлетини.

В ЦИК е получен един сигнал за купуване на гласове и той е препратен на МВР. 

Най-висока до момента е активността в Роман - почти 78%, а най-ниска в Русе - под 16 на сто. В столицата активността е 23,72 на сто, във Варна - 20,28 на сто. За сравнение - на втория тур на местните избори през 2019 година активността за цялата страна е била почти 36%, но към 17:30 часа. 

18 жалби и 27 сигнала са постъпили до момента в ЦИК, като по повече от половината са компетентни общинските избирателни комисии. Днес 10 от всички 47 машини в страната, които са вън от строя заради различни проблеми, са в Столичната община. 

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обясни кои са основните технически проблеми с устройствата за гласуване:

"Двете флашки не са достатъчно добре поставени и всъщност не може да се направи диагностика на машината, не може да работи. Има надписи: софтуерен проблем, отказва софтуерът, инициализирането на машината е неуспешно, повреда в ножа, в принтера на машината, не зарежда софтуера -  това са основно проблемите.

И другите, които са, че не принтира една или две бюлетини. И на някои места Общинските избирателни комисии са преценили да се преустанови машинното гласуване, когато машината не принтира всички бюлетини".

Заради многото  сигнали в столицата, че избиратели гласуват и за районен кмет, и за кмет на общината с машина, а устройството разпечатва само една бюлетина, от ЦИК изпратиха указания до секционните комисии. 

Росица Матева посочи:

"Ние дадохме допълнителни указания - на такъв избирател отпечатаната бюлетина, без да се отваря, да бъде записано, че се унищожава, да бъде съставен констативен протокол, тази бюлетина да бъде прикрепена към този констативен протокол.

Ако пък са отпечатани 2 бюлетини и едната от тях е празна и не е ясно какъв е вотът,  също да бъдат унищожени и прикрепени към констативния протокол, да не се пускат в кутията за машинни бюлетини. И на избирателя да бъде дадена възможност да гласува с хартиени бюлетини".

От ЦИК повториха призива си от по-рано през деня секционните комисии да поставят печат върху машинната бюлетина и двата печата върху хартиената. Има и още един призив от Комисията към избирателите - да изчакват звуковия сигнал, когато гласуват с устройството, и също така да не дърпат бюлетината от машината за гласуване. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кола падна от мост в столицата, двама са пострадали

Автомобил е паднал от мост на столичната улица "Самоковско шосе".  При катастрофата са пострадали двама души - мъж на 33 години и 40-годишна жена. Те са откарани в болница.  Причините за инцидента се изясняват.

публикувано на 23.05.24 в 12:58

Пострадалият от мълния в столицата младеж е добре, утре ще бъде изписан

Младежът, пострадал вчера от паднала в близост мълния, ще бъде изписан  утре от Клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна", съобщават от болницата. Няма опасност за живота му, но остава в болницата за наблюдение на състоянието му. Младежът е контактен и адекватен. Не са констатирани изгаряния по тялото му. Припомняме ви, че при..

публикувано на 23.05.24 в 12:07

В Троян и Априлци разчистват след пороя, унищожена е реколта

В общините Троян и Априлци продължава разчистването след падналия вчера пороен дъжд, придружен с градушка. Няма пострадала пътна инфраструктура, но е унищожена селскостопанската реколта. В Априлци ледените късове са били с диаметър 4 см. В момента екипи на общината разчистват наноси по пътната настилка в кв. "Зла река".  Кметът Тихомир..

публикувано на 23.05.24 в 11:53

Шествие на близки на загинали на пътя започна в София

Две шествия - автобилно и пешеходно - под надслов "СТОП на беззаконието по пътищата!" организират в София от сдружението "Ангели на пътя". Протестиращите се събраха в подкрепа на родителите на 14-годишния Филип, който беше убит на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" в София през миналата година. Протестът е подкрепян от редица..

публикувано на 23.05.24 в 11:45
Румен Радев в Рим

Румен Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Държавният глава е подарил на Светия отец оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Тя е дело на зографи от Софийската иконописна школа.  В момента държавният глава присъства на Божествена света литургия в..

публикувано на 23.05.24 в 11:09
Община Божурище

Бедствено положение в част от община Божурище

Частично бедствено положение е обявено в няколко населени места в община Божурище. Това стана със заповед на кмета Георги Димов. Бедственото положение е в сила от 19.00 часа снощи за селата Хераково, Златуша, Храбърско, местност "Старо село" и квартал "Черна бара". Въвежда се в действие общинският план за защита при бедствия. 

публикувано на 23.05.24 в 11:01

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия (ЦИК) е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-и май до 17.00 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път, като в..

публикувано на 23.05.24 в 10:57