Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Краткосрочните наеми са все по-предпочитани от туристите

Във време на пандемията airbnb имотите се оказаха по-привлекателни за туристите. Макар тя да приключи, тенденцията се запазва, а интересът към този тип кратковременно наемане се увеличава. Това коментира за Радио Варна Красимир Андреев от Асоциацията на наемодателите в България.

Имотите в airbnb платформата решават и едно от големите предизвикателства пред туризма - липсата на големи и организирани групи туристи, което икономически не позволява на голяма част от хотелите да работят в студените месеци. 

Около 2060 са имотите за кратковременно отдаване на жилища в района на Варна. Но, ако допреди няколко години се търсеха имоти за временен престой основно в централната градска част, сега интересът към местата извън идеалният център се увеличава. В списъка са жилища в районите на Бриз, Св. Константин, Чайка и др., каза Андреев.

Освен локацията на апартамента, която все пак остава най-важният елемент за успешно предлагане на един имот, сред другите фактори са технологиите, wifi връзката, безконтактното нанасяне и др.

Данни на Националната агенция по приходите за първото шестмесечие на годината потвърждава нарастването на интереса към краткосрочното наемане и увеличаване на броя на хората, подали заявления за вписване по ДДС. Официално - 189 спрямо 90 към 30 юни 2022 г. Гражданите, които отдават краткосрочно имоти под наем през онлайн платформи AirBNB, Booking и други, подлежат на регистрация по чл. 97а от Закона за ДДС, тъй като приемат гости от чужбина.

Какво още сочат данните за Варна, но не само може да чуете от разговора с Красимир Андреев.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.