Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не е нормално да храниш пациент за 2 лева на ден и да му даваш лекарства за 1,08 лв."

Стела Николова: Институтът на запрещението ще бъде заменен

Правата на психично болните следва да се уредят законодателно, смята народният представител

| Интервю
Стела Николова
Снимка: БГНЕС

Народното събрание създаде временна комисия за защита на правата на психично болните пациенти. Комисията ще проучва нарушенията, установени от европейския Комитет против изтезанията и националния омбудсман. Временната комисия е със срок 6 месеца.

"Това, с което се захващаме, е изключително закъсняло. Бюджетите на държавните психиатрични болници са едни и същи от 7 години. Не е нормално да храниш пациент за 2 лева на ден и да му даваш лекарства за 1,08 лв. Това е абсолютно недопустимо. Битовите условия, в които се лекуват нашите пациенти, са затворнически. По-безправен човек от пациент в държавна психиатрична болница не познавам", коментира пред БНР депутатът Стела Николова от ПП-ДБ.

Законодателно трябва да се уредят правата на пациентите, подчерта тя.

"След като проф. Хинков оглавява МЗ, би се съобразил с препоръките на медицинските специалисти в тази сфера. Тях ги боли – от една страна заради хората, които трябва да лекуват по този начин, и от друга - не могат да осигурят на своя персонал нормални условия за работа."

Институтът на запрещението ще бъде заменен с гарантиращи правата на пациентите инструменти, така че да не изглеждаме като държава, която наказва психично болните хора, поясни Стела Николова в предаването "Хоризонт до обед".

Николова посочи, че в Съюза на съдиите също има ангажираност по темата за законодателните промени, а съдийската общност трябва да намери консенсус и да се направи работещо законодателство.

Трябва да убедим нашето общество, че хората с психични проблеми, когато се лекуват правилно и имат подкрепяща грижа, не се налага да се лекуват в държавни психиатрични отделения, натикани в гори тилилейски, изрази мнение Николова. Тя даде пример с община Луковит, където дневен център помага на семействата, в които има психично болни хора.

"Трябва първо пациентите да се чувстват добре, и второ – техните семейства и близки да не се чувстват като заложници."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18