Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рентите като ябълка на раздора

| Интервю
Снимка: БТА

Средният размер на поземлените ренти у нас е сред най-високите в Европа. Страната ни изпреварва Франция, Испания и Унгария. Средната стойност на рентите е съпоставима с тази във Финландия и Полша и е много по-висока спрямо тази в съседна Румъния, посочват агроекспертите. Според фермери балонът с рентите е напът да се спука. Земеделци предупредиха, че рентите ще намаляват. Заговори се за нов закон за арендата на земеделска земя, който да регламентира рентите. Появи се и идея държавата или кметовете да определят тавани на рентите.

Депутатът от ПП-ДБ и бивш директор на БАБХ Христо Даскалов излезе с провокативен пост по темата в социалните мрежи. Пред БНР той заяви, че негово собствено проучване сочи, че няма рента от 100 лева, каквито стойности се публикуват.

Примерна, приблизителна сметка на Даскалов сочи, че има разминаване между публично оповестявани данни за рентите и техните реални стойности. Той даде примери със свои земи и каза, че най-високата рента, която е получавал за свои земи през последните години, е 40 лева на декар.

"Сервира се само рентата. Никой не дава подробности – защо се дава тази рента, какви са приходите, какви са разходите."

Даскалов заяви, че фермерите излизат пред обществото и казват – ние имаме много разходи, "а всъщност, ако 50% от тази земя е моя, това разход ли е?"

"Пазарната ситуация е такава, каквато е. Рентите стигнаха докъдето са в момента, благодарение на пазарната ситуация. Това не означава, че е правилно. Понякога нещата се изкривяват в стремежа на всяка цена да обработваш земята", коментира в предаването "Преди всички" Радостина Жекова, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Тя представлява Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според Жекова се насажда невярна информация, а голяма част от хората, които обработват земя, не успяват да направят разлика между приход и печалба, което усложнява ситуацията с рентите.

В Добруджа за миналата година средната рента е 124 лева на декар, в Лудогорието е около 90 лева, подобно е положението в Централна България, оповести данни Жекова и обори тезата за рентите като необлагаем доход.

"Държавата от няколко години води политика, която е незаконна, защото наистина по закон рентите в България са необлагаеми, но по тълкувание на НАП държавата влиза и си взема данъците заедно с лихвите, на рентите, които са начислени, говорим на земеделски производители."

В средностатистическо стопанство с 5000 декара земя има земеделци, които нямат нито един декар лична земя, други имат 10% от земята, трети - 30% от земята, продължи с примерите Радостина Жекова.

Секторът на зърнопроизводството за 2022 г. е изплатил 2,5 милиарда ренти, обясни тя.

"Всеки седми лев във вашето портмоне, в моето, е генериран от сектор зърнопроизводство."

Двете мнения чуйте в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35