Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без селфита или бавене - или какво да правим, ако намерим таралеж, преждевременно събудил се от зимен сън

Снимка: ФБ/Дивите Животни / The Wild Animals


Необичайно високите температури през последния месец доведоха до цъфнали цветя и овошки, както и до притеснения за реколтата, ако има рязък спад в показанията на термометрите. Освен да събуди дърветата, отразява ли се топлото време и на животните, които спят зимен сън, и по-специално на таралежите?

Независимо от топлите зими през последните няколко години, таралежите би трябвало да спят зимен сън в периода от октомври-ноември до края на март или началото на април. Ако през това време видите буден таралеж, това означава, че има някакъв здравословен проблем и трябва да бъде уловен и заведен при специалист. Това не е информация, с която бях наясно, преди в началото на декември да се окаже, че в двора на блока, в който живея в София, спокойно се разхожда напълно буден таралеж.

От фондация „Дивите животни“ ни обясниха, че със сигурност трябва да бъде хванат, за да могат да го прегледат и да се погрижат за него. Организацията се занимава основно с лечението и доотглеждането на осиротели или пострадали диви животни и освобождаването им обратно в природата.


Последва месец на активно оглеждане и ослушване, а на 2 януари усилията ни се увенчаха с успех и отново засякохме будния таралеж. Следвайки инструкциите да носим ръкавици и да го поставим в празна кутия за обувки или в малка клетка за пренос на котки или гризачи, таралежът прекара нощта на топло в банята ни. Рано сутринта го занесохме във ветеринарна клиника, посочена от „Дивите животни“, откъдето те вече поеха грижите за него.

Опасността за останалите незаспали или преждевременно събудили се таралежи обаче още не е отминала. На страницата си във „Фейсбук“ от „Дивите животни“ обясняват, че зимният сън на таралежите е много сложен процес. Преди него организмът събира и натрупва в тялото 2 вида мазнини - бяла и жълта. Жълтата е предназначена само за събуждането и ако от нея няма достатъчно, животното не може да се събуди, заради което таралежът умира, както спи.


От друга страна, таралежите, които са в много лошо състояние - слаби, болни и с недостатъчно натрупани бели мазнини, се събуждат доста по-рано от здравите, ако все пак в тялото имат достатъчно жълта мазнина. Ако организмът вече е много зле и изтощен, те, за съжаление, успяват да се събудят само за да умрат.

Именно затова за тези таралежи, които се будят преждевременно в момента, най-често ситуацията е много спешна, въпрос на часове е да стигнат до подходящи грижи, подчертават от „Дивите животни“.

Затова, ако намерите събуден таралеж, не губете време, не го запознавайте с приятели и близки, не си правете селфите с него, а се свържете с организацията на телефон 0988 79 79 86. На телефона се приемат сигнали от 10.00 до 13.00 ч и от 16.00 до 19.00 ч. Информация за това как да действате адекватно, можете да намерите също на страницата на фондацията във „Фейсбук“, както и на нейния уебсайт.

В случая с таралежа от вътрешния ни двор се оказа, че той има гъбички в начална степен. Надеждата е, че изчистването им няма да отнеме месеци, както е в по-напредналите форми. Когато се възстанови, ще бъде пуснат от организацията на подходящо за вида място.


Още по темата в зувковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Солун, 12 юни 2024 г.

Климат, икономика, туризъм - интензивните промени на времето затягат възела

От днес София е домакин на пленарна сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата на ООН. 500 делегати от 195 страни обсъждат два доклада - за изменението на климата в градовете и за краткотрайните причинители на изменението на климата. Най-високата средна температура на Земята, откакто се води статистика, беше измерена на..

публикувано на 27.07.24 в 11:55

Отбелязваме деня за опазване на мангровите гори

Днес отбелязваме международния ден за опазване на най-ефективната система за улавяне на въглерод, която съществува на планетата - мангровите гори. Те могат да улавят и съхраняват до 10 пъти повече въглерод на хектар в сравнение с обичайните гори на сушата.  ЮНЕСКО обявява 26 юли за ден на мангровите гори през 2015 г., за да подчертае ролята им като..

публикувано на 26.07.24 в 05:25
Натали Петрова-директор на фестивала

Най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско

25, 26 и 27 юли най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско. "Ще представим 11 ленти от 10 държави - България, Великобритания, САЩ, Исландия, Франция, Австрия, Италия, Полша, Канада и Словакия. Един филмов маратон от три вечери. Началото на прожекциите е 21 часа...

публикувано на 21.07.24 в 06:20
Цанко Керанов, Румяна Фичева и Антон Станчев

580 км са туристическите маршрути в Национален парк "Централен Балкан"

"Чрез наши ние контролираме движението , проверяват се МПС дали имат разрешително, ако нямат такова се съставя акт и глобата е около 100 лева, каза БНР Цанко Керанов, началник отдел Контрол и охрана на Национален парк Централен Балкан. Според Керанов по-често се правят еднодневни или три дневни преходи , като днешните туристи наистина обичат..

публикувано на 15.07.24 в 09:42

Как да бъде спасен зоопарка в Благоевград чрез виртуална реалност?

Как изживяването и емоциите от посещението в зоопарк или в горски територии , обособени като центрове за защитени видове животни, да продължи до безкрай? Такава възможност дава развитието на дигиталните технологии чрез приложения и апликации, познати като образование във виртуална или добавена реалност . И ако в световен мащаб тези..

публикувано на 13.07.24 в 10:05
Снимката е илюстративна

Мариана Родер и нейната малка хижа в планината

Да поддържаш хижа и обслужваш посетителите изисква особено отношение, както към природата, така и към хората, които обичат да прекарват време в планината. Това занимание, обаче представлява на практика почти денонощен труд. Какво означава да работиш като хижар и то не къде да е, а в Швейцария?   " В Швейцария е много трудно да станеш хижар , това е..

публикувано на 13.07.24 в 09:35
Ели Иванова

"52 исторически разходки из България" - 52 уикенда история сред природата

"52 исторически разходки из България" се казва новата книга на блогър - пътешественика Ели Иванова , създател на блога "Друми в думи".  Чрез нея авторката дава заявка да ни отведе до крепости, манастири, скални светилища и места, свързани със старата и по-новата история на земите ни. "Тази пета моя книга се различава от предишните по..

публикувано на 10.07.24 в 09:28