Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Докато има опасност за Русия, обществото се консолидира, за да не дестабилизира държавата

"Имахме опит преди 12 години с министър по европейските въпроси, изкуствено създадена позиция, за да се удовлетворят амбициите на човек"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Би било изненадващо, ако има изненадани от резултатите от изборите в Русия. Те бяха с предизвестен край. Това коментира Любомир Кючуков, дипломат и международен анализатор, в интервю пред БНР.

"Има два елемента, които предопределиха резултатите. Първо, това е системата, която облагодетелства сегашния президент и ще е елементарно, ако анализът е само това. Вторият елемент са нагласите в руското общество. Докато има опасност за държавата, обществото ще е консолидирано и няма да дестабилизира държавата", анализира изборите в Русия той.

Кючуков обясни, че моделът на тридневно гласуване е изпробван при референдума в Русия за промяна на конституцията. 

"Търсеният ефект беше мобилизацията и резултатите го показаха - осигуряването на висок процент участие и търсенето на по-значим резултат за президента Путин", коментира дипломатът. И посочи, че "ефектът от дистанционно гласуване трудно може да се прецени, но дори и да имат такъв, не е определящ". 

"Има няколко фактора – алтернатива и отсъствието на такива. Реално Навални не беше алтернатива, защото политически беше неутрализиран преди 5 години, когато влезе в затвора. Той беше превърнат в символ на противопоставянето на управлението", коментира Любомир Кючуков.

Високият процент на избора на Путин той коментира: 

"Наблюдаваме това като тенденция от доста години – силна концентрация на властта в Русия. Това е достатъчно традиционно за държавата, независимо дали начело е вожд, държавен секретар или президент. За съжаление тенденцията, като че ли касае не само Русия, а доста държави в света - търсене на силната ръка, която да се справи с натрупаните кризи". 

Кючуков коментира, че няма индикации за непризнаване на изборите в Русия: 

"Защото и в тези условия на война руското общество дава своята подкрепа и се консолидира около управляващите. Второ, означава затваряне на вратите за политически диалог със страните от НАТО и ЕС. А през следващите години ще има развитие с участието на Русия и с Путин. Когато се стигне до преговори с Русия, ще бъдат водени отново от Путин". 

Дипломатът определи като рисково предложението на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на чужди войски в Украйна.

Любомир Кючуков предупреди, че докато има военни действия, винаги има опасност от ескалация на конфликта и разширяването му и "рискът е много висок за Молдова и Приднестровието". 

"Това, което е видно и подпомага да се избегне е, че НАТО и Русия се опитват в максимална степен да спазват негласната "червена линия" да не влизат в директен конфликт помежду си", обясни ситуацията Кючуков. 

За вътрешнополитическата ситуация у нас той коментира: 

"Целият дебат у нас беше съсредоточен върху персони, а не върху политика. Имахме опит преди 12 години с министър по европейските въпроси. За мен е изкуствено създадена позиция, за да се удовлетворят амбициите на човек". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10