Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отива на нови избори

Снимка: БГНЕС

България отива на поредни предсрочни избори. След продължила близо 3 часа среща в парламента между представители на ИТН и ГЕРБ - СДС, стана ясно, че няма да бъде дадена подкрепа за кабинет с третия мандат.

Последната среща за реализацията на третия мандат започна не с разговор за политики, а с въпрос. Преди да се търсят пресечните точки, от ГЕРБ поискаха да разберат имало ли е вчера среща между ИТН, "Възраждане" и ПП-ДБ, както и с БСП и независимите депутати от ДПС. Росен Желязков попита прави ли се опит за формирането на паралелно мнозинство, което да подкрепи евентуално нов служебен кабинет и да свали председателя на 50-ото НС.

"Какво е отношението на ИТН към участието в мнозинство, което има за цел да преподреди "домовата книга", метафорично казано, за президента, минавайки през свалянето на председателя на Народното събрание. Ако се формира такова мнозинство, и това мнозинство е било предмет на вчерашната среща, тази среща е била за мнозинство за редовно правителство или за мнозинство за служебно правителство. Защо на тази среща, ако е била за редовно правителство, ГЕРБ не е поканен?", попита Желязков.

"Всеки може да се среща с когото прецени. Предполагам сте прочели поста на Господин Трифонов. Единствените разговори, които водим - за реализация на третия мандат на широка парламентарна основа. Ние нямаме намерение да сваляме председателя на Народното събрание", отвърна му Тошко Йорданов от ИТН. 

Депутатът от ГЕРБ Деница Сачева заяви след срещата, че този парламент е фрагментиран, има 38 независими депутати, като това създава  риск за стабилността на мнозинството. Разговорът с ИТН обаче е добра основа за разговори в 51 тия парламент, казаха Деница Сачева и Росен Желязков.

"Когато се фокусираме върху политики и избягаме от персоналната фиксация - дали към политически или физически персонажи, тогава виждаме колко много сме "за", а обратното - виждаме колко много сме против", каза Желязков

"Всичко това, което ни обединява, не възниква днес, на 3 август. То беше със същата степен на валидност и на 19 юни, когато ИТН каза, че няма да подкрепи първия мандат и съответно ще поиска директно третия мандат. Още в началото на днешния разговор казахме, че устойчиво правителство може да почива тогава, когато се случва върху конкретни принципи. Най-голямото доверие на тези избори беше дадено на нас, на ГЕРБ-СДС. Ние имаме изключително тежката отговорност да пазим както доверието, което сме получили от нашите български граждани, така и да пазим смисъла и демократичните принципи на страната и да пазим смисъла на политиката. Няма да скрия, че все още съществува между нас известна липса на доверие по отношение на това кога преговаряме пред камери и кога решенията се взимат задкулисно", допълни Сачева.

След срещата Станислав Балабанов от ИТН каза, че отговорността за провала на третия мандат е на Бойко Борисов:

"Сянката, която е надвиснала на лидера над лидера на първата политическа сила, може би за пореден път скри желанието за експертиза на неговите представители. Аз се съмнявам българските граждани да посетят личните партийни интереси на конкретни хора, оставили в блатото на задкулисието идеите за реформи. Тежка ще бъде политическата отговорност на Бойко Борисов, която пое днес. В крайна сметка ще си носи пълните последствия".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британската полиция се подготвя за нови протести на крайнодесни активисти

Британската полиция се подготвя за реакция на нови протести на крайнодесни активисти в Англия, след сблъсъците между демонстранти и силите на реда в Съндърланд.  След убийството на деца в Саутпорт: Трима полицаи ранени при сблъсъци в Съндърланд Демонстрантите хвърляха тухли и бирени кутийки срещу полицейските части пред джамия в града и..

публикувано на 03.08.24 в 16:00

Нова детска площадка в монтанското село Винище

Детска площадка  с гумирано покритие за безопасност откриха в монтанското село Винище.  Тя може да се използва и вечер, тъй като има осветление.  Монтирани са нова люлка и пързалка.  27 деца постоянно живеят в село Винище, но през лятото стават много повече, уточни кметът Алексей Александров.  Площадката е изградена със 17 000..

публикувано на 03.08.24 в 15:55

Иран очаква удари във вътрешността на Израел като отговор от "Хизбула" за убийството на Фуад Шукр

Иран очаква групировката "Хизбула" да нанесе удари във вътрешността на Израел, като не се ограничава само до военни цели, заявиха от иранската мисия в ООН. Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар В изявлението по повод убийството на военния ръководител на ливанското ислямистко движение Фуад Шукр, се посочва че с този акт са..

публикувано на 03.08.24 в 15:37
Плаж на о-в Крит

Половината гърци не могат да си позволят почивка това лято

Проучване в Гърция показва, че половината гърци не могат да си позволят почивка това лято. Опозицията обвинява правителството в липса на добра социална политика. Само 10% от гърците могат да си позволят нощувка в хотел по време на лятната почивка, по данни на проучване на Европейския общ синдикат. Директорът на Института по проучване..

публикувано на 03.08.24 в 14:27

Катастрофа на АМ "Тракия" в посока София, шофирайте внимателно около 73-тия километър

Движението при 73-ти километър на АМ "Тракия“, в посока София е затруднено заради катастрофа между два леки автомобили. Има данни за пострадали хора, съобщи говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов "Към мястото пътуват екипи на Спешна помощ, на Пътна полиция, на Пожарната. Сигналът за пътния инцидент е пристигнал в областната..

публикувано на 03.08.24 в 14:12

Откриха заразени с чума животни близо до българо-гръцката граница

В Гърция откриха заразени животни с чума в района на Комотини, близо до границата с България. Атина забрани трансфера на овце и кози в страната. Случаите на чума по кози и овце се увеличават, съобщават санитарните власти. Положителни проби дадоха днес изследванията на животните в две животновъдни ферми до Комотини. Общо случаите в..

публикувано на 03.08.24 в 13:20

ИТН и ГЕРБ-СДС започнаха разговор за политиките по сектори

В Народното събрание ИТН разговарят с най-голямата ПГ - тази на ГЕРБ-СДС, в търсене на подкрепа за правителство с третия мандат. Това е последната консултация на ИТН, след като от партията вече се срещнаха с независими депутати от "Величие" и ДПС, с БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ.  От страна на ГЕРБ участници са Деница Сачева, Теменужка Петкова и Росен..

публикувано на 03.08.24 в 13:16