Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП обсъжда на пленум участието си на предсрочните избори

Снимка: БТА

На фона на критики за нелегитимност БСП се събра на пленум. Партията трябва да реши как ще се яви на предсрочните парламентарни избори.

Пленумът се свиква седмици след като 17 леви партии подписаха меморандум за обединено ляво пространство. 

Много преди началния час - 11 - Георги Свиленски и Иван Ченчев изразиха недоволството си от това, че не е имало време да се запознаят с дневния ред.

"За първи път пленум на Национален съвет ще започне без членовете на Националния съвет да имат един лист материали. Аз съм от 15 години член на Националния съвет. Това за първи път се случва", каза Свиленски.

"Нямам представа какво да очакваме, нямаме материали. Снощи ми беше изпратен дневния ред в 20 часа вечерта, без никакви материали към него, така, че ще видим вътре", допълни Ченчев.

Според Иван Ченчев особено интересна в дневния ред е точката: "Организационни въпроси", което означавало: "овластяване на ИФ". В момента БСП се оглавява от "изпълняващ функциите" председател. Атанас Зафиров пое поста от Нинова и веднага след това беше поет курс към обединение на лявото пространство. 

Със съобщение до медиите днес Георги Свиленски и Иван Ченчев обявиха, че Заседанието на Националния съвет е започнало със скандал. Регистрирали са се хора, които не са членове на Националния съвет и на партията. А списъците за регистрация били скрити "10 минути по-рано" вместо да стоят час на масата на регистрация. Съобщението твърди, че "грубият опит за фалшификация" може да доведе до оспорване пред общопартийната контролна комисия и съдебните органи. И да застраши участието на БСП в изборите. 

Социалисти като Кирил Добрев и Иван Иванов обаче обявиха преди началото, че са оптимисти за решенията му.

"Няма нищо по-важно от това всички леви хора да бъдем заедно. Единството, това да бъдем заедно, започва в БСП. Радвам се, че новото ръководство, под различна форма, успя да събере всички различномислещи - хората, които през годините бяха под някаква форма обидени, разсърдени - да събере цялата тяхна енергия за предстоящите избори. От три години не съм идвал. Ще ми бъде много приятно днес да участвам в работата на Националния съвет. Идвам по желание, с много настроение", заяви Кирил Добрев.

"Участие на партията в предсрочните избори! Това очаквайте! Вчера нали видяхте как протече срещата, така че очаквам Националният съвет да работи в този дух", допълни Иван Иванов.

На 27 юли всички политически сили, които са близки до БСП, даже се качиха заедно на Бузлуджа, а според председателя на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов, след пленума на БСП предстои финализирането на самото коалиционно споразумение за лявото обединение, за да могат да се явявт обединени БСП на предстоящите избори.

Очаква се след пленума да бъде финализирането и коалиционно споразумение за лявото обединено явяване на изборите.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Георгиева от

Как да окажем първа помощ при топлинен удар, изгаряне или ухапване от насекомо и змия?

Какви са правилните реакции в случай на изгаряне, топлинен удар и други проблеми, причинени от жегата, както и вадим ли "глътнат" език и как действаме при ухапване от кърлеж и змия? Отговори ни дава Теодора Георгиева , инструктор по първа помощ към "Училище по първа помощ" и към Европейския съвет по ресусцитация. Тя почти 20 години се занимава с..

обновено на 10.08.24 в 18:17
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Депутатите одобриха купуването от Германия на IRIS-T и боепирпаси за "Страйкър"

Народно събрание одобри купуването на система за ПВО от Германия. Решението бе взето със 133 гласа „за“, 45 - „против“ и двама - „въздържал се“. Цената на комплекса „lRlS-T SLM" е близо 356 млн. лева. Системата ще у нас до 34 месеца, а оперативно ще е готова след 39. Проектът се реализира в рамките на инициативата "Щит над европейското небе" и е част..

публикувано на 08.08.24 в 16:59

Какво е необходимо, за да се включим адекватно като доброволци при бедствия?

Когато си говорим за адекватно поведение през летния сезон, няма как да не отправим и благодарност към всеки, отделил от личното си време, за да помогне безвъзмездно в потушаването на огнените стихии по места из страната.   "Много бихме искали всички доброволци, които идват на пожари - и тези, които са регистрирани към доброволните образувания, и..

публикувано на 08.08.24 в 16:25
Главен инспектор Йото Василев - началник на сектор

Как да реагираме адекватно при пожар в природата, вкъщи или в града?

Тази година летният сезон е изключително горещ, но може и да се каже опасен - и за нас, и за околните на нас животни и природа. Затова и в този брой на предаването "Чуй лятото" се опитахме да се вслушаме в лятото, така че то да е благосклонно към нас, а ние максималното да извлечем от него по най-добрия и безопасен начин.  Р азговаряхме със..

публикувано на 08.08.24 в 11:30
Проф. Мая Аргирова

Проф. Мая Аргирова: Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока

Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока . Това каза пред БНР проф. Мая Аргирова, председател на Централната комисия по професионална етика към БЛС, като подчерта, че това е личното ѝ мнение , тъй като, за да има официално становище на тази комисия, е необходимо да се направи проверка от контролните органи - РЗИ и..

публикувано на 07.08.24 в 16:50
Проф. Алексей Савов

Проф. Алексей Савов: От 30 000 деца е възможно да има отклонение или жена с ХY

Има и мъже с две ХХ хромозоми. От 30 000 деца е възможно да има подобно отклонение или жена с ХY. Ако кръвно изследване покаже ХХ е мъж, но има изключение от това правило, следващият въпрос е, може ли нещо допълнително да се изследва и тогава се проверяват нивата на тестостерон. Ако се опрем на особеността, че може жена да бъде с XY и е с..

публикувано на 07.08.24 в 14:01

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" "Жители от съседния блок ме сезираха за незаконна сеч..

публикувано на 07.08.24 в 12:16