Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО в Лондон: Украйна може да използва британски оръжия на руска територия

Разрешението е дадено от бившия министър на отбраната Бен Уолъс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна може да използва британски оръжия на руска територия, потвърди британското Министерство на отбраната. Само ракетите Storm Shadow с голям обсег не могат да се използват за атака на цели в границите на Русия, според политиката на правителството на Великобритания.

Министерството на отбраната заяви, че официалната му позиция е непроменена спрямо тази на предишното правителство, потвърждавайки, че Украйна има "ясно право на самозащита срещу незаконните атаки на Русия, което не изключва операции в Русия".

Сър Бен Уолъс, бивш министър на отбраната, разкри пред вестник "Таймс", че по време на мандата си е дал разрешение на Украйна да удря цели в Русия, използвайки "наличните й доставени оръжия", с изключение на ракетите Storm Shadow с голям обсег. Сега той предлага същите правила да се прилагат за украинската операция в района на Курск в Русия.

Той каза, че ако целта на атаката е логистиката и инфраструктурата, подкрепящи инвазията на Русия в Украйна, то тя е "напълно законна", както и правото на Украйна да използва британски оръжия. Говорител на Министерството на отбраната заяви, че изявлението по повод на оръжията се прави за "изясняване на процеса на даряване и че оборудването трябва да се използва в съответствие с международното право".

Политиката означава, че противотанкови ракети, артилерийски оръдия, бронирани превозни средства и друго оборудване, дадено на украинците от Обединеното кралство, могат скоро да бъдат видени на бойното поле в Русия, след като се появиха кадри и снимки на други западни оръжия, използвани при нападението.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СВВП зове Радев да одобри промените в Закона за предучилищното образование

И Съюзът на военноинвалидите и военопострадалите призова президента Румен Радев да одобри приетите промени в Закона за предучилищното образование. Депутатите дадоха определение на нетрадиционна сексуална ориентация и се забранява подобна пропаганда сред деца в детски градини и училища.  БСП зове Радев да не налага вето върху промените, забраняващи..

публикувано на 15.08.24 в 16:04

Без кворум в НС при 3 проверки. Следващата е в 16:30 ч.

Необичайна ситуация в парламента, след като и третият опит за събиране на кворум за продължаване работата на НС се провали. Регистрираха се едва 108 народни представители. Гласуването по групи показа, че кворумът е бойкотиран от депутатите от ПП-ДБ, "Възраждане" и нечленуващите в парламентарни групи.  Председателят на НС Росица Кирова прикани..

публикувано на 15.08.24 в 15:55

С ПИК от НАП може да се проверява пациентското досие за прегледи и фалшиви хоспитализации

Пациентското досие може да се провери и без електронен подпис, но с ПИК-код от НАП. Влиза се в сайта на НЗОК и се вижда за около 10 -15 години назад, какви прегледи, изследвания, консултации и хоспитализиране са извършени. Това съобщи репортерът на БНР Елена Бейкова в предаването "12+4". С амата тя е станала жертва на неизвършена -..

публикувано на 15.08.24 в 15:49
Надежда Йорданова и Лена Бориславова сами донесоха техниката, за да осъществят видеовръзката с Цветан Василев

Бави се заседанието на временната комисия за влиянието на Нотариуса в съдебната система

Заседанието на временната парламентарната комисия, която проучва данни за нерегламентирано влияние в правосъдната система, се бави, тъй като Народното събрание реши, че ще удължи работното си време, докато бъде изчерпана програмата за деня. Тя включва и изслушване на четирима министри по проблема с безводието, довело до режим на водата в над 200..

публикувано на 15.08.24 в 15:36
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г.

Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници

Въпреки напредъка на украинската армия в руската Курска област натискът на фронта в Донбас не отслабва. Според различни медийни публикации Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници. Съединените щати обявиха нов пакет помощ за Украйна. Украинският военен говорител Дмитро Лихови заяви, че Русия е прехвърлила военни части от..

публикувано на 15.08.24 в 15:17

Във В. Търново почетоха паметта на д-р Стефан Черкезов в Деня на спасението

Медиците от великотърновската болница почетоха паметта на своя патрон д-р Стефан Черкезов в Деня на спасението и 61-а години след неговата гибел, спасявайки 47 пътници от горящ автобус. С едноминутно мълчание и вой на сирена от линейка великотърновските медици се преклониха пред подвига на д-р Стефан Черкезов. Отбелязваме Деня на спасението - в..

публикувано на 15.08.24 в 15:16

Патриарх Даниил благослови кюстендилци и гости на града за Успение Богородично

Патриарх Даниил благослови Кюстендил и гостите на града за Голяма Богородица. След като оглави патриаршеската литургия в централния храм "Успение Богородично", продължила близо три часа, Негово светейшество освети и обредните пити и хлябове на празника Панагия - Въздигане на хляба, който вървеше паралелно пред входа на черквата.  В..

публикувано на 15.08.24 в 14:44