Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След масиран обществен отпор спорът стигна последна инстанция

Ще спечели ли Павликени битката срещу завода за боклук?

Ако ВАС отсъди в полза на инвеститора, регионът ще се превърне в пустиня, предупреждават протестиращите

| Репортаж
Снимка: Здравка Маслянкова

До месец и половина Върховния административния съд ще се произнесе по казуса с инвестиционното намерение за изграждане на цех за производство на каменна вата и енергоизточник за нуждите на производство в землището на село Върбовка, община Павликени.

Как се стигна дотук?

През 2021 г. в РИОСВ – Велико Търново постъпва Уведомление за инвестиционно предложение на фирма, собственост на Румен Гайтански. Официалното заглавие на това намерение гласи, че бъде изградена логистична и складова база за каменна фракция, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадка на находище Върбовка (край землището на село Върбовка, община Павликени).

"Предвиденият енергоизточник представлява инсинератор с две пещи за изгаряне на огромни по обем обработени отпадъци, т.нар. RDF. 56 тона на час модифицирани горива от отпадъци, което прави сумарно 1344 тона за 24 часа. Това са инсталации, които работят в непрекъснат режим. Представете си 65-70 огромни тира, натоварени с отпадък, които всеки ден влизат и биват изгорени в центъра на Северна България! В центъра на едни от най-плодородните земи", обяснява Владислав Иванов от сдружение "Ти Решаваш".

село Върбовка  снимка: Здравка Маслянкова

Независимо от тези данни, през 2022 година в РИОСВ - Велико Търново се провежда експертен съвет, който излиза със заключението, че инвестиционното намерение е напълно безвредно. Представителите на община Павликени и на село Върбовка също гласуват "за" реализирането на проекта, разказва Димитър Палов, председател на "Ти решаваш":

"Към онзи момент имахме институции, представителите на властта, които бяха напълно слепи. Не виждаха задаващата се опасност. Виждаха нещо красиво и прекрасно, които идва и ще осигури просперитет на община Павликени."

Така започва масирана, сериозна гражданска организация и отпор срещи инвестиционното намерение. Включват се над 20 000 души от община Павликени, Сухиндол, Левски, Севлиево и Велико Търново.

"Четири многобройни протеста, прецедент за региона, промениха нагласата на администрацията. Сякаш някой им махна розовите очила. Ситуацията се промени", изтъква Димитър Палов.

Заради големият обществен натиск се стига до сформиране на Втори експертен съвет в РИОСВ - Велико Търново и до ново решение. То се основа на множество екологични и здравни оценки, събрани от институции като РЗИ-Велико Търново и Министерството на здравеопазването, консултации с широката общественост и постъпили редица отрицателни становища от фирми, организации, граждански комитети, културни и творчески колективи, лекари. През април 2023 година директорът на РИОСВ-Велико Търново инж. Мая Радева не разрешава да се осъществи това инвестиционно намерение. Следва обжалване пред Административен съд – София област.

Инвестиционното намерение предизвика неколкократни масови протести на местните жители : Здравка Маслянкова

От гражданско сдружение "Ти решаваш", както и РИОСВ – Велико Търново, обжалват с аргументите, че актът не се оспорва по същество, а се търсят процедурни хватки, за се отмени повторното решение. Така се стига до заседанието на ВАС тази седмица.

"От РИОСВ беше представен правилникът за работа на експертния съвет към РИОСВ, от който се вижда, че цялото съдебно решение на Административен съд София област лежи върху едни незнайно откъде появили се думи в правилника. Обективно те не съществуват в правилника и така цялата конструкция на решението се отрича с този официален препис на правилника", коментира адвокат Христо Дишев от "Ти решаваш".

След проверка, направена от Министерството на околната среда и водите, се оказва, че този документ не е минал през обществено обсъждане и не е публикуван в държавен вестник.

Запитан какво биха правили гражданите в случай, че решението на ВАС бъде в полза на инвеститора, Димитър Палов очертава 2 варианта:

"Единият вариант е това да се случи и регионът да се превърне в пустиня, да бъде зачеркнат. Не ни остава нищо друго, освен да бягаме, да се местим от къщите си и да търсим някакво чисто място. Вторият вариант е Павликени да продължи да живее по начина, по който в момента живее – чисто, занимавайки се със земеделие, с културен туризъм, с животновъдство, пчеларство и т.н." 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Константин Илиевски

Светлин Русев и Константин Илиевски: Има много с какво да се гордеем!

Маестро Константин Илиевски и цигуларят Светлин Русев застават за първи път заедно пред Радиооркестъра тази вечер . За тях това е голямо призвание.  Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на Деня на независимостта на България . Събитието започва в 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и..

публикувано на 18.09.24 в 12:08

Предизвикателство: Здравословно хранене в училище

Българската агенция по безопасност на храните започна проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. Инспекторите проверяват всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата, както и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна. "Надявам се усилията, които..

публикувано на 18.09.24 в 11:17

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват децата с нова геймърска визия

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват деца и ученици с нова визия , съобщи пред БНР Галина Боева - ръководител сектор "Връзки с клиенти" в Центъра за градска мобилност.  След допитване до децата се спряхме на геймърски дизайн , посочи тя и обясни:  "Решихме, че това, с което можем да привлечем вниманието на децата, е нещо..

публикувано на 17.09.24 в 11:50

БЧК: Обучението по първа долекарска помощ може да започне още в детската градина

Животът може да се преобърне само за миг. Как да бъдем максимално полезни на изпаднал в критична ситуация човек може да се учи още от детска възраст. Обучението може да започне още в детската градина под формата на игра , смятат от Българския червен кръст. При инцидент с изгубено дишане и съзнание първите 3 до 5 минути са особено важни –..

публикувано на 17.09.24 в 10:33

Ниските изкупни цени и фалшифицирането на меда отказват пчеларите

До края на седмицата по повод празника на столицата се провежда традиционен есенен софийски фестивал на меда .  Годишно в България се произвеждат между 8 и 12 хил. тона мед, като голяма част от него се изнася. През последните 10 години обаче броят на регистрираните пчелари е намалял 3 пъти , алармираха браншовите организации на производителите..

публикувано на 17.09.24 в 07:12
Борис Бонев

Борис Бонев: Постоянните избори водят до блокаж на работата в Общинския съвет

"Не съм съгласен, че София не хубавее. Проблемът е, че не хубавее нито със скоростта, нито с качеството, с което искаме това да се случва. Това, което пречи на София да бъде красив град, е липсата на внимание към детайла ".  Това заяви пред БНР Борис Бонев - председател на групата на ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет.  Той отбеляза..

публикувано на 15.09.24 в 13:07
Николай Стайков

Николай Стайков: Не знаем съдружниците на Пеевски в събирането на политическите трюфели

От разследването "Осемте джуджета" отпреди 4 години остана крилатата фраза за летящото килимче, което някой задейства и в институциите започва всичко да се получава в нечия полза , привидно законно. Летящото килимче продължава да действа, с основен "шофьор" Делян Пеевски . Това каза пред БНР Николай Стайков, журналист от Антикорупционния..

публикувано на 14.09.24 в 14:12