Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областни управители се обявиха срещу изграждане на завод за каменна вата в с. Върбовка

Снимка: Здравка Маслянкова

Трима областни управители - на Велико Търново, Плевен и Ловеч, се обявиха срещу изграждането на завод за каменна вата с изгаряне на над 400 хиляди тона отпадъци годишно в павликенското село Върбовка. Това стана ясно на проведената вчера в Павликени среща, инициирана от гражданското сдружение "Ти решаваш". Инвестиционното намерение е на свързания с отпадъците бизнесмен Румен Гайтански, а една година от отговорните институции не вземат решение, което провокира срещата.

Една година на везната стоят два интереса – на бизнесмена Румен Гайтански и фирмата му "Петрургия" да изградят в базалтовата кариера на село Върбовка завод за производство на каменна вата с енергоизточник изгаряне на стандартизирано гориво от отпадъци, и желанието на местните хора да живеят без да се притесняват за поминъка и здравето си. На 6 януари 2022 година от "Петрургия" представиха на обществено обсъждане в Павликени инвестиционното си намерение за завода, разчетен за над 420 милиона евро и прокламиран като зелена технология. Развитие няма, защото все още компетентните държавни институции, свързани с екологията, не са се произнесли. Това предизвика гражданското сдружение "Ти решаваш" да събере на една маса в началото на тази седмица областните управители на Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен и общински представители от тези региони, поясни председателят на сдружението юристът Димитър Палов: 

„Една година няма никакво решение по казуса и институциите го прехвърлят една към друга. Никой не взема никакво отношение, категорично. Ние разпратихме много писма до много институции и това, което се случва, е, че всички се препращат по компетентност и в края на краищата се стига до МОСВ. От там отговор не получаваме никакъв. Това, което нас, гражданите, би ни удовлетворило, разбира се, е това инвестиционно намерение да не се случи на територията на община Павликени“. 

Според доклада за оценка на въздействието върху околната среда, който все още не е получил категорично одобрение или отхвърляне, се предвижда за производството на каменна вата в кариерата на Върбовка, за която от фирмата на Румен Гайтански имат 35-годишна концесия, като енергоизточник да се използва изгарянето на 430 хиляди тона годишно стандартизирано гориво от отпадъци.  

България не може да осигури тези отпадъци, посочиха на срещата хидробиологът Пенчо Пандъков от сдружение "Балканка" и Данита Заричинова от сдружение "За земята". И двамата са членове на Експертния екологичен свет по казуса: 

„Аз съм убеден, че няма как да се отговори на нуждите на завода, защото страната ни не може да произведе толкова огромно количество стандартизиран RDF. На практика, дори ако сега започне да се строи заводът, тогава, когато трябва да влезе в експлоатация, изобщо ресурсът за производство на RDF в страната ще бъде по-малък, отколкото неговите нужди, а камо ли той да бъде стандартизиран“, посочи Пандъков.

„Този завод е една огромна грешка не само за този район, но и на национално ниво. Да се събират голяма част от отпадъците от цялата страна на едно място е в противовес с всякакви идеи за устойчиво управление на отпадъците“, коментира Заричинова

В доклада по ОВОС не е обърнато достатъчно внимание на опасния отпадък при производството, твърдят екоактивистите от Експертния екологичен съвет. По техните разчети генерираният от завода отпадък би запълнил за месец и половина целия капацитет на новото депо за опасни отпадъци край Севлиево. Ще е занижен контролътвърху устойчивите органични замърсители и тежките метали във водата и въздуха, посочи още Пенчо Пандъков.  

„Мониторингът на тежките метали за завода и на устойчивите органични замърсители като диоксини и фурани ще се провежда през първата година на три месеца, след което през шест месеца по веднъж като към РИОСВ, контролния орган, ще бъдат представени осреднени годишни стойности. Кога инвеститорът ще реши да ги отчете, със сигурност няма да е в случаите, в които той превишава нормите“. 

Сериозни ще бъдат пораженията не само върху здравето на хората, но и върху земеделската земя в района, попадащ в територията на Великотърновска, Габровска, Плевенска и Ловешка област, коментира земеделският производител Николай Донев. По думите му само в Павликенска община обработваемата земя е 450 000 декара, а цената на декар е 4000 лева. По разчетите на земеделските производители в 15-килметровата зона около завода ще бъдат засегнати от замърсявания 402 778 декара обработваема земя, пасища и мери, а в 30-километрвата зона надхвърлят един милион декара засегнати площи, посочи Николай Донев и изнесе още факти:

„60-65 % от посоката на ветровете е запад – изток. Заедно с котловидния характер на нашата община, това ни гарантира едно изключително качествено обгазяване и ослояване на съответните вредни реагенти, които ще се отделят от стопанската дейност на това предприятие. Мисля, че щетите превишават инвестиционното намерение на господата“. 

Няма яснота дали има промяна в становището на инвеститора, но на срещата стана ясно, че от фирма "Петрургия" са завели дело в Софийския административен съд срещу РИОСВ Велико Търново, в което настояват екологичната инспекция, която една година се бави с произнасяне по подклада за въздействието върху околната среда, да бъде задължена да го направи. Първото съдебно заседание по делото е насрочено за 30 януари.  

Все още не е ясно кога ще бъде насрочен за трети път Експертен екологичен съвет. Областният управител на Велико Търново Георги Гугучков, който е член на съвета, е дал отрицателно становище за завода: 

„След като се запознах със становищата на членовете на този разширен експертен съвет – РЗИ, водния оператор на Великотърновска област, Областното пътно управление, Регионалния исторически музей и Басейнова дирекция – имаше отрицатели становища. При едно отрицателно становище на някой представител на регионално ниво на министерствата, аз не мога да дам положително становище. Моето становище, което изпратих, е отрицателно“.  

Против завода се обявяват и областните управители на Плевен Иван Петков и на Ловеч Светослав Славчев, областната администрация в Габрово все още няма окончателна позиция, стана ясно на срещата в Павликени: 

„Да подкрепим идеята да не бъде изграждан заводът, колегата от Плевен и сдружението, преди да бъдат изяснени всички обстоятелства относно замърсяването“, посочи инж. Славчев, областен управител на Ловеч.  

„Областна администрация Габрово все още изслушва притесненията на хората, нямаме официално становище“, посочи Андрей Николов, заместник-областен управител на Габрово.  

На срещата от сдружението "Ти решаваш" предложиха на представителите на общините и на областните управители обща декларация: 

„Водени от обществения интерес, страните декларират своя ангажимент да предприемат всички възможни действия, в границите на тяхната компетентност, срещу реализиране намерението за изграждането на логистична складова база за каменна фракция, цех за производство на каменна вата и инсталация за изгаряне на отпадъци от "Петрургия" в находище "Върбовка", село Върбовка, община Павликени, област Велико Търново“. 

Представителите на държавната и местната власт от четирите области отказаха веднага да подпишат декларацията и обещаха да я обсъдят. Областният управител на Велико Търново Георги Гугучков: 

„Много обвързваща тази декларация с конкретни работи. Подкрепям я като идея, но аз като институция не мога да кажа, нямам това право да я подпиша. Аз се съобразявам и с други фактори на експерти, разберете ме правилно“. 

Какво мислят павликенчани за завода в деня на срещата: 

„Мисля, че няма да е първият завод, който ще бъде тук, така че какво да ме притеснява“. 

„Нямам притеснения от нищо“. 

„Не знам. Не е нормално да има боклуци“. 

„Нямам какво да кажа за завода“. 

„Притеснения има за част от хората, за другите, когато повече са информирани, може би е по-разбрано. Специално аз нямам особено мнение“. 

„Има притеснения, какво ще дишаме, то и без това е мръсно? Ако стане това нещо, с маска ли ще ходим, с противогази?". 

„Като всеки нормален човек имам притеснения за въздиха, за децата. Надявам се, че ще успеем да го спрем това“. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инфлацията в България остава над средната за Европа, отбелязва доклад на МВФ

Инфлацията в България остава над средната за Европа, въпреки че българската икономика е постигнала "меко кацане". Това е едно от заключенията в доклад на Международния валутен фонд. Въпреки че докладът е публикуван сега, повечето от заключенията в него бяха представени още в края на мисията на Фонда по време на редовната пролетна мисия. МВФ..

публикувано на 17.06.24 в 16:55

Деветима души са пострадали при взрив на военен полигон в Чехия

Деветима военни са пострадали при експлозия на боеприпаси на полигона "Либава", съобщи чешката армия.   Военната полиция е започнала разследване. Полигонът „Либава“ е разположен на площ 235 кв.кмблизо до град Оломоуц в източната част на страната на . "Франс прес" съобщава, че експлозията е на обект, използван за обучение на украински войски. Осем от..

публикувано на 17.06.24 в 16:45
Държавният глава Румен Радев (вляво) и президентът на Черна гора Яков Милатович в Президентския дворец (Плави дворац) - 17 юни 2024 г.

Президентът в Подгорица: България винаги е подкрепяла Черна гора по пътя ѝ към ЕС

България ще продължи да подкрепя евроинтеграцията на Черна гора, потвърди президентът Румен Радев след среща с черногорския си колега Яков Милатович в Цетине. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между София и Подгорица в различни области.  Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора..

публикувано на 17.06.24 в 16:44
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин: Ако отидем на среща с ГЕРБ-СДС, няма да е с намерение да подкрепим правителство

Ако отидем на среща с ГЕРБ-СДС, няма да е с намерение да подкрепим правителство .  Това зави пред БНР Кристиан Вигенин от БСП, избран за евродепутат на вота на 9-и юни. "Дали като сигнал за някаква нормализация на политическия диалог в рамките на 50-ото Народно събрание, това ще решим утре (вторник, 18-и юни) на заседание на Изпълнителното бюро..

публикувано на 17.06.24 в 16:38

Гърция опроверга твърдения на Би Би Си за нехуманно отношение към мигрантите

Говорителят на гръцкото правителство Маринакис опроверга изложеното от  Би Би Си с обвинения срещу  гръцката брегова охрана за престъпна практика по отношение на мигрантите. Говорителят на правителството Маринакис заяви, че изложеното от Би Би Си не отговаря на истината и престъпните случеи на изхвърляне на мигранти в открито море са дело на..

публикувано на 17.06.24 в 16:32
Отляво надясно - Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си

ПП-ДБ и "Възраждане" отказват среща с ГЕРБ, от "Величие" искат да разговарят само с Борисов

публикувано на 17.06.24 в 16:10

Павликени е пред частично бедствено положение заради безводие

Кметът на община Павликени Емануил Манолов изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев и до ресорните министри с настояване да бъде пусната вода по каналите на държавната компания "Напоителни системи“, която да вдигне нивата на местните водоизточници. Заради безводието в Павликенско са пред обявяване на частично бедствено положение...

публикувано на 17.06.24 в 15:58