Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тъй като има избори, взимаме лесни решения, но не гледаме дългосрочната картина"

Стоян Панчев: При Бюджет 2025 имаме два неприятни избора – или по-голям дефицит, или по-високи данъци

"Фокусът върху еврозоната остана в миналото"

| Интервю
Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

При Бюджет 2025 имаме два неприятни избора – или по-голям дефицит, или по-високи данъци. Това заяви пред БНР Стоян Панчев, Експертен клуб за икономика и политика. Той посочи, че би предпочел по-голям дефицит.

"Дългосрочното натрупване на структурни дефицити води до повишаване на дълговото бреме, но ако веднъж или два пъти се случи да сме над трите процента, не е толкова страшно, особено при наличието на идея как да бъде консолидиран този бюджет". 

Панчев обясни, че по правило бюджетът трябва да бъде представен до края на октомври. 

"Проблемът е, че това се случва по време на избори. Служебният финансов министър няма нужната политическа подкрепа да предложи бюджет с определени елементи, които са непопулярни". 

Фокусът върху еврозоната остана в миналото, отбеляза още експертът.

"Не изпълняваме критерия за инфлация. Ако се окаже, че имаме и дефицит над три процента, това ще означава, че не изпълняваме и втори критерий. В този смисъл се отдалечаваме от влизането в еврозоната. Прозорецът, в който можеше да се влезе, почти се е затворил. Но не смятам, че е такъв приоритет да се случи точно сега". 

Доходите в България растат, но през последните три години имаше висока инфлация и някои работещи българи са обеднели в реално изражение, т.е. заплатите им са се повишили с по-малко от 30%, колкото е ръста на инфлацията, обясни Стоян Панчев.

Той посочи кои от грешките, допуснати при изготвянето на бюджета за 2024 година, не трябва да бъдат повтаряни при съставянето на този за следващата година.

"Неправилна е общата философия, че трябва задължително точно сега да бързаме да изпълним критерия за трите процента дефицит. 

Твърде бързото увеличаване на минималната работна заплата е по-добре да бъде заменено с друг тип социални мерки.

Изключенията за определен тип бизнеси, които плащат по-ниско ДДС, трябва бъдат премахнати".

Повишаването на корпоративния данък за големите фирми Панчев също отчете като грешка.

"Най-големият проблем обаче е хвърлянето на нещата за бъдещето. Тъй като има избори, взимаме лесни решения, но не гледаме дългосрочната картина, която се влошава".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, 17 октомври 2024 г.

Зеленски: Нашият план е да укрепим Украйна, да бъде много силна

Украинският президент Володимир Зеленски определи плана си за победа като "план, който не зависи от Русия. На влизане в Европейския съвет той заяви: "Нашият план е да укрепим Украйна - да бъде силна, готова за дипломация или каквото и да било. Да бъде много силна. И смятам, че е страхотно, че този план не зависи от волята на Русия, а само..

публикувано на 17.10.24 в 12:13
Димитър Главчев

Главчев: Отчитаме 70% спад на опитите за нелегална миграция спрямо миналата година

Със 70 на сто са спаднали опитите за нелегална миграция у нас спрямо миналата година - това каза на влизане в Европейския съвет премиерът Главчев. Миграцията е сред основните теми, които ще разискват на днешното си заседание европейските лидери в Брюксел. Премиерът Главчев увери, че българските интереси по въпроса за миграцията ще бъдат..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

ВСС стартира процедурата за избор на председател на ВАС

Въпреки предупреждението на президента Румен Радев, че може да не подпише укази за нов главен прокурор и председател на Върховия административен съд, мнозинството във Висшия съдебен съвет не само не спря процедурата за избор на следващ титулярен Обвинител номер едно, а и стартира процедурата за председател на ВАС. Пленум на ВСС обсъжда..

публикувано на 17.10.24 в 12:00
Илияна Йотова

Йотова: Процедурата по избор на нов главен прокурор е следствие от провалената съдебна реформа

Според вицепрезидента Илияна Йотова процедурата по избор на нов главен прокурор е следствие от провалената съдебна реформа. "Самата процедура за избор на главен прокурор е пряк резултат от провала на авторите на реформата в съдебната система, такава, каквато бяха замислили, бяха осъществили и Конституционния съд върна обратно. Така че – оттук..

публикувано на 17.10.24 в 11:59
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Поезията в опит за преодоляване на травмите от домашно насилие

Инициативата "Виж ме: Силна и свободна" обединява значими имена от изкуството в обществено-значимата кауза за живот без насилие. В неделя е предвиден разговор по темата в Дома на киното. Поезията за първи път влиза в нашите кампании , посочи пред БНР Нора Христова – оперативен директор на Фондация Emprove. Тя отбеляза, че всяка от..

публикувано на 17.10.24 в 11:40

Милен Митев е изборът на СЕМ за генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР.  Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова.  Един глас получи Ива Дойчинова, като за нея гласува Симона Велева, докато Пролет Велкова се въздържа. В надпреварата..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

250 000 лева гаранция за Румен Гайтански

Софийският градски съд определи парична гаранция в размер на 250 000 лева за Румен Гайтански, обвинен по разследването за отпуснат кредит от Българската банка за развитие.  Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест.  Румен Гайтански обжалва мярката си за неотклонение Молбата на Румен Гайтански за..

публикувано на 17.10.24 в 11:30