Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пост и молитва

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Какъв е смисълът от пост днес?
Снимка: Pxhere

Ненаситното предколедно пазаруване вече започна, а ние говорим за смисъла и значението на поста. Днес идеята за въздържаност, за ограничаване и обуздаване на апетита звучи отвлечено и едва ли не плашещо. 

Всяка култура във всеки исторически период познава постенето като практика. Платон и Сократ са постили за постигане на яснота на ума, а Хипократ е твърдял, че "ако се храниш, докато си болен, храниш болестта." 

При християнството постът е израз на самоотричането и възвисяващото страдание. 

Важно е да се изтъкне, че във всички тези случаи става дума за връзка между етика и диета. 

Идеята на поста не е да изтощим тялото си, нито да се подлагаме на ограничения, бълнувайки през цялото време за лакомства и изкушения. Не е и да заменим една храна с друга. Обобщено казано, пост без молитва е най-обикновена диета.

Не случайно днес се практикуват и различни форми на пост като отказ от социални мрежи или от прекомерно пазаруване. 

Във време на свръхконсумация и потребление постът, оказва се, дава обилна храна за размисъл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25
Анна-Мария Етова, учител в ЧСУ „Св. Георги“, София

Обучението – не просто присъствено, а и смислено

В тревоги и притеснения как ще започне учебната година в условията на пандемия като че ли оставихме на заден план разговора за това, какво и как се преподава и учи в средното ни училище. А той е важен не само днес и за нас, но и за бъдещето на децата ни и на държавата, в която бихме искали те да живеят щастливи и реализирани. Дали ще е присъствено..

публикувано на 15.09.21 в 14:37

Еврика! Успешни българи: Свилен Попов

Младеж със завидна свобода в изказа и невероятно пространствено мислене – това е впечатлението, което създава у събеседника си Свилен Попов. Той е носител на една от стипендиите за постижения в овладяването на изчислителната математика и математическото моделиране на името на акад. Благовест Сендов, които фондация „Еврика“ връчи в края на миналата..

публикувано на 13.09.21 в 17:05

Творческо писане за деца от 7 до 17 години

Как творческият импулс, присъщ на всяко дете, да бъде поощрен, развит и насочен към личностно израстване, самостоятелно мислене, свобода за изразяване и общуване, а защо не и към професионална кариера. Формулата, която от години прилага и развива Светослав Томов, е творческо писане. Самият той има дълга история с писането като сценарист на..

публикувано на 13.09.21 в 14:48