Слушайте!
Митрополит Николай Пловдивски и Западно- и Средноевропейски Антоний, отслужиха литургия в Дубай

Българите в Дубай създадоха своя църковна община носеща името на Св. Иван Рилски

С благословението на Йоан Десети, патриарх на Антиохия и на целия Изток, и по решение на Светия синод на Българската православна църква митрополит Николай Пловдивски и Западно- и Средноевропейският Антоний отслужиха литургия в Дубай. Двамата владици са..

публикувано на 16.06.24 в 12:58
Проф. д-р Антон Андонов

Семинар по български фолклорни танци в израелския град Бат Ям

Семинар по български народни танци ще се проведе днес в град Бат Ям в Израел (ул. „Хавива райк“, №3) от 18,30 ч. Ще го води проф. Антон Андонов – ръководител на катедра „Хореография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив..

публикувано на 16.06.24 в 06:10

Училище в Северна Калифорния обяви онлайн Летни курсове по български език

Онлайн обучение по български език през летните месеци - юни, юли и август, организира Българското училище "Хан Аспарух", Северна Калифорния, САЩ. На "Фейсбук" страницата си от училището информират, че класовете ще бъдат два вида - четене с разбиране и..

публикувано на 15.06.24 в 11:25
Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29
Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54
Силвия Базиле

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници..

публикувано на 13.06.24 в 10:05
Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14

Проекти на българите в Молдова ще бъдат подпомогнати финансово от България

Министерство на външните работи на България чрез посолството на страната ни в Молдова обяви процедура за приемане и подбор на предложения за проекти, които ще бъдат изпълнявани с безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма за подкрепа..

публикувано на 11.06.24 в 15:21

Само ГЕРБ са имали предизборна проява в Босилеград и спечелиха вота в сръбската община

ГЕРБ взема най-много гласове  - 70,  при гласуването в секцията в Босилеград в Западните покрайнини в Сърбия, сочат окончателните данни. Втори са "Продължаваме промяната - Демократична България " с 30 гласа. Трети се нареждат "Възраждане" с 24..

публикувано на 11.06.24 в 09:05
Опашка за гласуване във Великобритания по време на изборния ден

Едва 500 българи във Великобритания са успели да гласуват за Европарламент

На проведените в неделя избори за български парламент в Обединеното кралство победител е "Продължаваме промяната - Демократична България". Голямата изненада и на Острова е партия „Величие“ с трета позиция след "Възраждане". При по-ниска..

публикувано на 11.06.24 в 09:01