Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната енергийна стратегия ще следва общоевропейските цели

“Българската енергетика прилича на стария английски футбол – много тичане и малка ефективност”. Това сравнение направи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по време на кръгла маса, посветена на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците на енергия. Той очерта рамката на бъдещата Национална енергийна стратегия, която ще бъде обсъдена и приета до края на 2009 г.
 
Тя следва целите и приоритетите на европейската енергийна стратегия и ще заложи на енергийна ефективност, развит енергиен и газов пазар, внедряване на нови технологии, разработване на алтернативни източници на енергия. Приоритетно за България е осигуряване на диверсификацията на ресурси, източници и доставчици. В съответствие с общоевропейските цели, към 2020 г. България трябва да достигне 16 процента ВЕИ, намаляване на въглеродните емисии с 20 процента, подобряване с 50 на сто на енергийната ефективност.

Газовата криза от януари т.г. показа необходимостта от свързване на българската газопреносна мрежа със системите на Гърция, Турция и Румъния, като до края на октомври се очаква ЕК да одобри необходимите мерки. Джон М. Ордуей, временно управляващ посолството на САЩ в България подчерта, че малките страни трябва да се обединят в обща електропреносна мрежа, защото големите проекти не могат да заместят малките политики. В подкрепа на тези думи, Едуард Чау, главен експерт от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон коментира, че много енергийно зависими държави са намерили правилната комбинация от малки по мащаб решения, като например диверсифициране на енергийните доставчици и използване на ВЕИ. По този начин те намаляват икономическия риск и зависимостта си от монополи. В отговор министър Трайков каза, че въпросът за отвореност на пазарите в международен план е изключително важен.

“Отчитайки стратегическото положение и нуждите на страната, България стартира в последните години редица стратегически проекти, които имат значение не само за националната енергийна сигурност, но и за сигурността на региона и Европейския съюз – коментира Трайчо Трайков. – Това са проектите за изграждане на газопроводите “Набуко”и “Южен поток”, втората АЕЦ – “Белене” и проектът за нефтопровод “Бургас – Александруполис”. “Набуко” е приоритетен за ЕС и за България, тъй като с него се решават всички въпроси на диверсификацията – и източниците, и маршрутите, чрез изграждане на нова система, даваща възможност за осигуряване на доставки от Каспийския регион и Близкия Изток. “Южен поток” осигурява нов маршрут за доставка на газ от Русия и ще задоволява нуждите и на други европейски страни. Проектът е в начален етап, но основното е ясното виждане на всички участници в него, че трябва да бъде структуриран на проектен принцип. “

Бяха изнесени данни, че България харчи за енергия 1.17 процента от БВП, докато Германия само 0.17 на сто. Ако се приеме, че българската енергетика е наистина четири пъти по-енергоемка от средната стойност в ЕС, това би означавало, че само с подобряване на енергийната ефективност страната може да удвои своя БВП, без да създава допълнително търсене на енергия. Според експертите на Центъра за изследване на демокрацията /ЦИД/ ядрените и въгледобивните лобита работят срещу диверсификацията на енергийните източници и ВЕИ, чиято произведена електроенергия държавата е задължена да изкупува на преференциални цени. Много по-активна позиция, отразяваща българските национални интереси, е необходима и по отношение на четирите стълба на политиката на ЕС за енергетиката – препоръчаха от ЦИД. Това са нисковъглеродна икономика, енергия в извънредни ситуации, нови енергийни трасета и предоставяне на по-голям избор на потребителите.

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кирил Маричков

България се сбогува с великия Кирил Маричков

Трагичната смърт на рок легендата Кирил Маричков, който загуби живота си при инцидент преди концерт във врачанското село Селановци, предизвика емоционалните коментари на стотици хиляди фенове, музиканти, общественици и политици. Отиде си “щурецът”..

публикувано на 12.10.24 в 09:36

Тиквени фантазии в Севлиево

Севлиево е „царството на тиквата“. Вкусният плод се отглежда в изобилие в тази част на Северна България. Не случайно местните са му посветили специален фестивал, който се провежда в рамките на Севлиевския есенен панаир. Тази година началото бе..

публикувано на 12.10.24 в 09:05

Бащи, разделени от децата си, за пореден път призоваха за споделено родителство

Бащи излязоха на пореден протест в столицата, настоявайки чрез промени в Семейния кодекс да се въведе споделеното родителство. Бащи призоваха за въвеждането на споделено родителство “ Голям проблем е, че дори да имаш режим на лични контакти с..

публикувано на 12.10.24 в 08:54