Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Православен календар: Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

© 'Снимка:   Елка Йончева'

Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов - икона в столичния храм "Св. София"
На 17 септември Българската православна църква почита паметта на Св. София и нейните три дъщери, кръстени на трите християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. За тяхното житие и мъченически подвиг разказва отец Васил Коцев, свещенослужител в столичния храм „Св. Георги Победоносец”.
„Св.София е била римлянка от патрицианско семейство, която от малка е била възпитана в Христовата вяра. Тя се постарала да вдъхне силата на тази вяра в душите на своите невръстни деца и когато идват дните на изпитанието по времето на император Адриан (117-138 г.). От житието на светицата е известно, че те са преживели дълги месеци на жестоки гонения, изтезания и мъки под натиск да се откажат от Христовата вяра и да се поклонят на езическите богове. Тези усилия от страна на императора и неговите сподвижници не довели до успех. Тогава се взема тежкото решение те да бъдат убити и това се извършва по изключително жесток начин - смъртта на Вяра, Надежда и Любов идва пред очите на тяхната майка! Те са обезглавени, но силата на вярата преодолява всичко! Защото Св. София е знаела и твърдо е вярвала, че ги чакат блаженството на вечността и венецът на мъченичеството, поднасяно на тези, които са достойни за Христа. Така в 126 година те приемат мъченическа смърт.
По-нататък житието разказва, че майката, сломена от скръб, е починала на гроба на своите деца и тайните християни от онова време са събрали мощите на мъчениците и тяхната майка и са ги погребали. По-късно те са били извадени за преклонение и почит и днес се намират във Франция, в областта Елзас. Удивителният подвиг на тези жени разкрива колко силен може да бъде човек, когато отстоява своя идеал и не се поколебава да пожертва дори живота си за Христовата вяра!”

Името София означава „Божия премъдрост” - това е и името на нашата столица, която всяка година на 17 септември празнува своя имен ден. В близост до катедралата „Св. Александър Невски” е разположен и старинният храм Света София.

„Най-старият храм в столицата е „Света София”, кръстен на името на Божията премъдрост - обяснява отец Васил Коцев. - Църквата, символ на града, е първият реставриран археологически паметник в София. През 1900 г. при изработването на първия герб на столичния град художникът Хараламби Тачев поставя в горното ляво поле силуета на петнайсетвековната базилика. През 1928 г. църковното настоятелство поправя притвора, укрепена е цялата църква с благословията на софийския митрополит Стефан, по-късно екзарх Български. Църквата „Света София” е възстановена окончателно през периода 1998-2001 г. Така античният храм се завърна с предишния си блясък към духовната си същност. Съществува мнение, че храм „Света София” днес е най-старият действащ православен храм в света.”

Светломира Иванова

Още от категорията

Руски емигранти-белогвардейци в Разград, 1922 г.

Бялата емиграция във фокуса на Дните на руската диаспора в България

Много и различни са вълните на руската емиграция в България – всяка предопределена от особеностите на своето време. Първите по-големи групи руски емигранти намират убежище у нас още през XVIII век, бягайки от църковната реформа в Русия. Това са така..

публикувано на 03.12.21 в 17:41

Приказната горска къщичка на софийската спирка „Вишнева” ще разказва истории от миналото

Къщичка, пазена от достолепни стражи в лозенската гора, изниква пред очите, щом трамваят със сетни сили приплъзне колела по релсите. „ Добре дошли на спирка „Вишнева!”, сякаш приканва глас, нашепвайки истории за влюбени... Едва ли има..

публикувано на 30.11.21 в 12:28

102 години от Ньойския договор и тежкото наследство за България

27 ноември 1919 г. е тъжна дата за България.   На този ден в парижкото предградие от Ньой сюр Сен е подписан мирен договор , наложен на страната ни след поражението й в Първата световна война /1914-1918/. С документа, парафиран от Великите сили..

публикувано на 27.11.21 в 08:15
Подкасти от БНР