Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православен календар: Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

© 'Снимка:   Елка Йончева'

Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов - икона в столичния храм "Св. София"
На 17 септември Българската православна църква почита паметта на Св. София и нейните три дъщери, кръстени на трите християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. За тяхното житие и мъченически подвиг разказва отец Васил Коцев, свещенослужител в столичния храм „Св. Георги Победоносец”.
„Св.София е била римлянка от патрицианско семейство, която от малка е била възпитана в Христовата вяра. Тя се постарала да вдъхне силата на тази вяра в душите на своите невръстни деца и когато идват дните на изпитанието по времето на император Адриан (117-138 г.). От житието на светицата е известно, че те са преживели дълги месеци на жестоки гонения, изтезания и мъки под натиск да се откажат от Христовата вяра и да се поклонят на езическите богове. Тези усилия от страна на императора и неговите сподвижници не довели до успех. Тогава се взема тежкото решение те да бъдат убити и това се извършва по изключително жесток начин - смъртта на Вяра, Надежда и Любов идва пред очите на тяхната майка! Те са обезглавени, но силата на вярата преодолява всичко! Защото Св. София е знаела и твърдо е вярвала, че ги чакат блаженството на вечността и венецът на мъченичеството, поднасяно на тези, които са достойни за Христа. Така в 126 година те приемат мъченическа смърт.
По-нататък житието разказва, че майката, сломена от скръб, е починала на гроба на своите деца и тайните християни от онова време са събрали мощите на мъчениците и тяхната майка и са ги погребали. По-късно те са били извадени за преклонение и почит и днес се намират във Франция, в областта Елзас. Удивителният подвиг на тези жени разкрива колко силен може да бъде човек, когато отстоява своя идеал и не се поколебава да пожертва дори живота си за Христовата вяра!”

Името София означава „Божия премъдрост” - това е и името на нашата столица, която всяка година на 17 септември празнува своя имен ден. В близост до катедралата „Св. Александър Невски” е разположен и старинният храм Света София.

„Най-старият храм в столицата е „Света София”, кръстен на името на Божията премъдрост - обяснява отец Васил Коцев. - Църквата, символ на града, е първият реставриран археологически паметник в София. През 1900 г. при изработването на първия герб на столичния град художникът Хараламби Тачев поставя в горното ляво поле силуета на петнайсетвековната базилика. През 1928 г. църковното настоятелство поправя притвора, укрепена е цялата църква с благословията на софийския митрополит Стефан, по-късно екзарх Български. Църквата „Света София” е възстановена окончателно през периода 1998-2001 г. Така античният храм се завърна с предишния си блясък към духовната си същност. Съществува мнение, че храм „Света София” днес е най-старият действащ православен храм в света.”

Светломира Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05