Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хроника на музикалните събития

♫♫♫

На 7 октомври с гала-концерт на квартет “MusicAnts” в Carnegie’s Weill Recital Hall беше открит петият сезон на “Български концертни вечери в Ню Йорк”. Цигуларките Теодора Христова и Грациела Панайотова, виолистката Ралица Чернева и виолончелистът Стоян Божков са в състава на Симфоничния оркестър на БНР. Техният квартет съществува от няколко години, а името “MusicAnts” носи отскоро.
Това е второто турне на квартета в САЩ. Миналата година музикантите изнесоха два концерта. Тази – пет. Два в Чикаго, два в Ню Йорк и един в Манасас, Вирджиния, където са били по покана на Емил Шейтанов - цигулар, артистичен директор на фестивал. Още за посещението на камерната формация разказва Грациела Панайотова:

"По време на второто ни концертно пътуване в САЩ изнесохме пет концерта. Два от тях бяха организирани от Ани Гогова - българка, преподавател в Рузвелт юнивърсити, Чикаго. Свирихме и в Карнеги хол - по покана на “Български концертни вечери в Ню Йорк". На тази организация гостувахме и миналата година. С нашия гала-концерт беше открит сезон 2009-2010. Това беше кулминацията на нашите участия там. Във втората част свирихме клавирен квинтет от Мартин, заедно с пианистката Ани Стойчева. Последва изява в посолството на България във Вашингтон в рамките на цикъл, посветен на българската музика и изпълнители. Артистичен директор на тази нова инициатива е проф. Иво Калчев - пианист, шеф на катедра в Католическия университет във Вашингтон. Наред с произведения от Дворжак, Пиацола и др. композитори, програмата ни включваше две български -"Пет скици" от Марин Големинов и "Шопски квартет" от Георги Андреев. Специално избрахме тези автори - те представят различни генерации. Освен това много обичаме да свирим тяхната музика. Всички наши концерти започваха и завършваха с българските творби. Беше много приятно – публиката беше от българи, живеещи в САЩ, както и от американци, разбира се. Вълнувахме се от начина, по който се приемаха нашите изпълнения. А успехът на българските творби ни мотивира да разширяваме все повече репертоара си в тази посока, още повече след поканата да участваме отново в същите фестивали догодина. Много сме впечатлени както от приема, така и от организацията. Всички, които ни поканиха и се погрижиха за изявите и престоя ни в САЩ, са българи. Завършили са там част от образованието си, преподават и концертират и не спират да представят артисти от България. "
Музикантите от квартет “MusicAnts” планират да представят програмата от турнето си в САЩ и на българска сцена. А в концертите ще вземат участие пианистките Ани Стойчева и Лора Чекоратова, както и цигуларят Георги Вълчев – и тримата свързани с организациата на “Български концертни вечери в Ню Йорк".

Албена Безовска

♫♫♫

Три години след като зарадва меломаните с двоен компактидиск, джаз певицата Йълдъз Ибрахимова ни представи нов албум. Той излезе в края на есента и бе представен с концерт на живо в столичен клуб /12.10/. В него има класически джаз, изпълнен с почерка на Йълдъз. Какви пиеси е подбрала – научаваме от нея в специално интервю за Радио България.
„Песни, които много обичам, мелодични, писани с любов за любов. Песни, които са се пели от поколения и няма да остареят, защото класиката е вечна. Повечето са писани в началото на миналия век от Гершуин , Дюк Елингтън, има и на Чик Къриа от 70-те години на м.век. Макар че до една са познати, в албума ми присъстват в нови аранжименти – модерно направени, изпълнявам ги с огромно желание. Публиката, която е слушала предишните ми компактдискове на места може да не ме познае, защото пея по различен начин. Този албум е специален за мен. Той се казва „Back to My Love” в превод „Връщане към моята любов” и е с две подзаглавия. Посвещавам го в памет на моя съпруг Али Динчер. Той искаше да направя точно такъв проект и ми казваше – ти си джаз певица, а нямаш един албум от началото до края само с джаз. Другото подзаглавие е с мисъл за връщането ми към моята любов – стандартния, класически, неувяхващ джаз. В него има песен от репертоара на Елла Фиджералд, певицата, която ме запали за тази музика в детските ми години. Но всичко е пречупено през моя поглед. Използвам гласа си като инструмент и импровизирам.”
Албумът “Back to My Love” е събрал 14 композиции. Освен Йълдъз Ибрахимова в него участват и едни от най-добрите български джаз музиканти - Христо Йоцов /барабани, перкусии/, Веселин Веселинов–Еко /бас, контрабас/ и Живко Петров /пиано/. Заедно подбират джаз стандартите, включени в албума, за който в музикалните среди се говори, че няма да е последен за тях. Още с първото си представяне пред публика той обира овациите.

Елена Цветкова

♫♫♫
Роберта представи своя нов клип на концерт в един от най-известните столични клубове. Сред песните, които прозвучаха в нейно изпълнение бяха безспорните й хитове – “Нека сме различни” и "Магьосници".
 Когато през 1997 се появи за пръв път на българската сцена, Роберта имаше опита на клубна рок-певица, натрупан в няколко страни на Европа като част от група "Алфа". Преди това са годините в Националното музикално училище “Л. Пипков” в София - завършва го като ученичка по пиано в класа на Антонина Бонева. Под голяма част от репертоара на Роберта стоят имената на композитора Румен Бояджиев и Даниела Кузманова - автор на текстовете. Даниела Кузманова е написала и текста на "Рапсодия" - песента, с която известната изпълнителка представя и новия си проект. Музиката е на Румен Бояджиев-син и има подчертано класическо звучене. В партитурата е включен симфоничен оркестър. Солото на цигулка, което има важна роля в общата драматургия, се изпълнява от Емил Ганов - бащата на Роберта. Наскоро е заснет и клип на "Рапсодия". Той беше представен пред публиката на концерта. Вече многократно е излъчен и в ефира на няколко национални телевизии. Съчетаване на рок с елементи от класическата музика ще бъде и основната линия в новия албум на певицата, върху който творческият екип активно работи.

Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05