Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: „Бюджет 2010” – първият проектозакон на „кабинета Борисов”, бе внесен тържествено в парламента

Министърът на финансите Симеон Дянков връчи на председателя на парламента Цецка Цачева първия проектозакон на новото правителство – „Бюджет 2010”
Снимка: БГНЕС

Първият проектозакон на новото българско правителство – „Бюджет 2010”, бе връчен тържествено в четвъртък от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков на председателя на парламента Цецка Цачева, а „Студио политика” ще ви направи съпричастни на този момент. Ден по-рано, съобщавайки, че проектобюджетът е одобрен от Министерския съвет, финансовият министър оприличи „Бюджет 2010” на малка, постничка, но реална пица, докато тазгодишният бюджет приличал на голяма кутия за пица, в която нямало нищо. Приоритетни в бюджета на кабинета "Борисов" са социалният сектор, образованието, здравеопазването, екологията, пътната инфраструктура и вътрешният ред и сигурност. Предвиден е 0,7 процента дефицит заради вноската ни за членство в ЕС, която е 779 млн. лв. Разчетите за 2010-а са за общи приходи в консолидирания бюджет от над 26 млрд. лева. В него се очакват близо 4 млрд. по-малко приходи от тази година. Разходите също са свити. Най-много ще се похарчат за социални нужди – малко над една трета. Всички министерства са с орязани средства, като голяма част от тях са лишени с около 60 млн. лв. от миналогодишния си бюджет. Традиционно правителството разчита да напълни хазната с приходи от ДДС и акцизи.

В началото на седмицата в пленарна зала се състоя разгорещен дебат по повод удължаването с четири месеца на дейността на временната комисия за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени през последната една година от мандата на „кабинета Станишев”. Мотивът е големият обем и сложност на данните, които трябва да бъдат проверени. Своите становища защитават: председателят на комисията Стоян Мавродиев – ГЕРБ, Иван Иванов – „Синята коалиция”, Ангел Найденов и Янаки Стоилов – Коалиция за България.

Неотдавна посланик Елена Поптодорова – директор на дирекция "Политика и сигурност" в Министерството на външните работи, бе в САЩ и проведе двустранни срещи във Вашингтон в Държавния департамент и Департамента по отбраната. Сред обсъжданите теми специален акцент са получили преговорите между Съединените щати и Русия за сключване на нов договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, преговорите по договора за обикновените въоръжени сили в Европа, променените планове на американската администрация за разполагането на противоракетна отбрана в Европа и сигурността в Черноморския регион. В интервю за „Студио политика” тя заяви, че България може да бъде част от една обща система за сигурност. Елена Поптодорова припомни, че след започване на дискусията по осигуряване на противоракетна защита и след предложението от предишната американска администрация за такава, позицията на България е била, че тя трябва да бъде в рамките на НАТО, да бъде съюзническа. „Очевидно, че новата американска администрация на САЩ върви в тази посока. Направените предложения, които са по-скоро в концептуален план, са именно за изграждане на тава обща противоракетна отбрана. Бързам да заявя, че това е преразказ на казаното от моите събеседници във Вашингтон, че това развитие на идеята не е конюнктурно”, уточни посланик Поптодорова и опроверга коментарите в медиите, че САЩ сменя подхода си заради Русия. „Това, което чуваме от американска страна, е, че разработването на идеята за противоракетна защита е самостоятелен процес, свързан с бойните способности на Иран, и във всички случаи Русия е събеседник и партньор в тези усилия. България е заинтересована да следи темата и ние трябва да бъдем участници в договореностите и в нейната реализация”, убедена е посланик Поптодорова. Тя припомни, че страната ни е външна граница на ЕС, а от гледна точка на Черноморието, заедно с Румъния и Турция сме гранична линия и на НАТО. По думите на Елена Поптодорова е естествено България да бъде сред държавите, които да влязат в разговори при бъдещи обсъждания. „Все още не знаем как ще изглежда точно оперативно-техническата страна на тази нова система. В момента се водят разговори в рамките на НАТО и с Русия. Има предложение от руска страна за тяхна база, която да бъде огледана от американците и това предстои да бъде направено. Американската страна проявява интерес за повече от една база на руска територия. Проектът е действително голям и смятам, че за България е голяма предимство да бъде част от него, но конкретиката предстои”, заяви за „Студио политика” посланик Елена Поптодорова.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg

По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рекордните над 38 000 хектара са изпепелени в страната от летните пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна в ЕС от началото на 2024 г., след Кипър. Това обяви във фейсбук представителството на Еврокомисията в София. Данните са от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS)...

публикувано на 07.08.24 в 14:44

Черноморската риба се скри надълбоко заради топлата морска вода

Високите температури на морската вода, които по южното Черноморие достигнаха 30 градуса прогониха сезонната риба навътре в морето. Заради горещините, съчетани с нетипичните продължителни северни течения липсват характерните за летните месеци попчета и..

публикувано на 07.08.24 в 12:55

Монтана – градът отвъд шаблоните

Един от областните градове в Българския Северозапад е Монтана. Според статистическите данни регионът не може да се похвали с особено високи показатели в сферите на инфраструктурата, икономиката, образованието, социалните услуги. По данни от изминалата..

публикувано на 07.08.24 в 11:20