Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100-те дни на правителството

Снимка: БГНЕС

Оценка много добър 5 по шестобалната система си постави премиерът Бойко Борисов за първите 100 дни от управлението на ГЕРБ. Сред постиженията на правителството той изтъкна финансовата стабилност на страната и възвръщането на доверието на Брюксел към България, което води до реален приток на европейски средства към страната. Борисов се похвали също, че през октомври приходите в бюджета са с 8 млн. лева повече от разходите, което се случва за първи път от месец юли насам, когато беше отчетен рекорден дефицит. От „осанна” до „разпни го” пък бяха оценките на политици от различни партии за изпълнението на поетите предизборни ангажименти на ГЕРБ. Така например, лидерът на ДСБ и съпредседател на „Синята коалиция” Иван Костов оцени като най-висок успех на правителството запазването и дори повишаването на общественото доверие, което според него е ключов фактор за излизането на страната от кризата. Той похвали също премиера за бързата му и най-често вярна реакция. Не така приповдигната бе оценката на лидера на СДС, другата партия от “Синята коалиция”. Мартин Димитров по-скоро постави въпроса защо не се махат провалени управници, назначени от предишното правителство на местно и национално ниво и предупреди управляващите, че ако те не бъдат отстранени, това ще донесе негативи на ГЕРБ. От националистическата партия “Атака” препотвърдиха безусловната си подкрепа за Бойко Борисов. На противоположния полюс бяха коментарите на социалистите. Бившият финансов министър Пламен Орешарски заяви от името на БСП, че не вижда нищо реално осъществено от предизборните обещания на новото правителство. Бившите управници му поставиха оценка 2,5 и обвиниха правителството, че е загубило изминалите три месеца и половина за реваншизъм.

Какво обеща Бойко Борисов? Поддържане на балансиран бюджет, ниски данъци и намаляване на осигуровките, структурни реформи, повече прозрачност, качествена и ефективна администрация, борба с корупцията и престъпността, както и възвръщане на доверието на европейските институции. Премиерът обеща също, че до края на мандата България ще има три завършени магистрали, изградени регионални депа за твърди битови отпадъци и пречиствателни станции.

Какво постигна за първите 100 дни от управлението на страната? Премиерът Бойко Борисов продължава да се радва на висока обществена подкрепа. Според последни социологически проучвания рейтингът му на одобрение е 75 процента. Въпреки кризата, в която се намира страната ни, малко над 40 на сто от българите вярват, че вървим към по-добро. Половината пък са уверени, че правителството ще постигне значими резултати за намаляването на корупцията. Мнозинството от българите смятат, че новата власт трябва да потърси отговорност от предходната. Обяснението на анализаторите за високото одобрение за Борисов е, че хората виждат в негово лице един от тях. Българският министър-председател поне на този етап може да разчита и на сериозна международна подкрепа. Още в началото на мандата той се срещна в Париж с френския президент Никола Саркози, а италианският му колега Силвио Берлускони посети София. Представители на ЕК също не скриха, че възлагат на него определени надежди. С категорично заявената си решителност да се бори с корупцията и престъпността, Бойко Борисов успя да възвърне доверието на европейските институции към България. Това доведе до размразяване на еврофондовете. Освен това ЕК одобри отпускането на страната ни на 300 млн. евро компенсации за затварянето на блокове на АЕЦ “Козлодуй”. Правителството започна работата си с ревизия на управлението на тройната коалиция, при което на светло излязоха скандални случаи за злоупотреби по високите етажи на властта. Като първи стъпки бяха предприети също реформи в митниците и НАП с цел възпрепятстване на контрабандата. Беше ускорен също стартът на инфраструктурни проекти като мярка за спасяване на потъващия строителен сектор. Новата власт декларира още воля за по-прозрачно управление. Публикуването на стенограмите от заседанията на МС бе първата стъпка в тази посока. Новото правителство възстанови също тристранния диалог с работодатели и синдикати.

Какво не успя да направи правителството на Борисов за първите 100 дни от мандата? Разбира се, не липсват и критики към новата власт. Една от тях е за липсата все още на управленска програма и антикризисен план. Правителството е критикувано и затова, че не функционира като екип, а министрите му нерядко взаимно се опровергават и си противоречат. Синдикатите от своя страна останаха недоволни от бюджета за 2010 г., който е силно орязан. Липсата на яснота по някои големи проекти, като например АЕЦ “Белене”, е сред слабостите на управляващите, смятат анализаторите. Липсват все още и реално осъдени представители на високите етажи на властта, уличени в злоупотреби. Прогнозите на управляващите са, че България ще изпадне в най-тежка икономическа криза в края на тази и началото на следващата година. Това може да се окаже сериозно предизвикателство за популярността на Бойко Борисов.

По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Заради пожар в минно поле на границата с Гърция се чака самолетна помощ от ЕС

България е задвижила механизма за гражданска защита на ЕС и иска самолет за гасене на пожара на българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. За съжаление, пожарът в планината Славянка навлиза в част от българската територия и то..

публикувано на 28.07.24 в 16:32

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14