Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС не оправда очакванията на света с избора на президент и външен министър

Георги Готев, електронно издание EurActiv в Брюксел
Снимка: архив
Лидерите на Европейския съюз избраха на извънредна среща в Брюксел постоянен председател на Европейския съвет и върховен представител за външните отношения – новите постове, които създава Лисабонският договор за реформа на институциите на блока. Това са белгийският премиер Херман ван Ромпой и британският еврокомисар Катрин Аштън. В коментар за Радио България Георги Готев от електронното издание EurActiv в Брюксел изразява разочарованието си от начина на избиране – без изслушване и при закрити врата. Номинираните кандидати за тези постове от различни страни са мълчали през цялото време. Оказва се, че „европейското пазарене” в този случай е било на почит. Според Георги Готев „трябваше да има различни видове баланс. Единният – политически. Знаеше се, че председателят по всяка вероятност ще бъде от страна – член на ЕНП, и съответно висшият представител Катрин Аштън е от лейбъристите. Беше спазен и балансът на равнопоставеността на половете, както и географският баланс. Имаше добра кандидатура от Испания, но не може за се посочи тази кандидатура при положение, че председателят на ЕК е португалец – от един полуостров са. Другите пазарлъци тепърва ще излизат наяве.” Георги Готев коментира защо везните натежаха в полза на белгийския премиер Херман ван Ромпой и британския еврокомисар Катрин Аштън. Дали ЕС оправда очакванията на света? Според Георги Готев журналистите са били учудени, че фигури от „втория план на сцената” са били предпочетени. По думите му това е някакъв сигнал, че сегашните лидери на страни като Франция и Германия – Саркози и Меркел, искат да продължат „да свирят първа цигулка”.
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17

Над 60% от хората в България живеят с недостиг на средства за издръжка

Малко над 1450 лв. са необходими на един работещ и живеещ в едночленно семейство, и общо 2616 лв. пък трябват за месечната издръжка за тричленно семейство, какъвто е в момента моделът на повечето от домакинствата в България (двама работещи възрастни и едно..

публикувано на 23.04.24 в 14:45
Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50