Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортна панорама

Мария Гроздева бе обявена за №1 в стрелбата в България за 2009 г.
Снимка: БГНЕС
Димитър Бербатов вече е голмайстор №1 в историята на националния отбор на България по футбол, след двата си гола срещу Малта. Така той събра в актива си 48 точни попадения за националния отбор на България и изпревари досегашния рекордьор Христо Бонев, вкарал 47 гола за българския представителен тим. В контролата срещу тима на средиземноморската островна държава, който бе последен официален мач за годината за българските национали, те спечелиха убедителна победа с 4:1. Успехът обаче дойде след посредствена игра през по-голямата част от мача и три гола в последните 15 минути. Освен Бербатов на два пъти, точни за отбора на България бяха още Валери Божинов и Благой Георгиев.

Отборът на „Литекс” оглави еднолично класирането в "А" футболната ни група, след като победи с 5:0 „Локомотив” (Пловдив) в последната среща от 13-ия кръг на първенството и събра в актива си 31 точки. Втори с две точки по-малко остана тимът на ЦСКА след равенство в столичното дерби срещу „Локомотив” - 2:2. Трети с 26 точки е „Черноморец” (Бургас), независимо от загубата си като госта на „Славия” в София с 2:3. Четвъртото и петото място с еднакъв актив от точки – 22, заемат столичните „железничари” и „Левски”, спечелил убедително у дома с 3:0 срещу „Черно море” (Варна).

Българската федерация по спортна стрелба обяви Мария Гроздева за най-добра в този спорт в България през 2009 година. Мария Гроздева заслужи признанието с двата златни медала, завоювани на европейските първенства с пневматично и малокалибрено оръжие. Подгласнички на двукратната олимпийска шампионка станаха Виктория Иванчева и Янина Станчева, носителки на бронзови отличия от европейски първенства през тази година. За най-добър отбор бе обявен Националният юношески тим на България в състав: Соломон Борисов, Ангел Чонин и Стоян Пушков, носител на бронзов медал от европейско първенство в дисциплината 25 метра пистолет.

Мъжкият волейболен отбор на ЦСКА спечели купата „Атаро Клима”. В спор за първото място софийският тим се наложи над „Арда” (Кърджали) с 3:1 гейма, в отделните части - 21:25, 25:20, 25:17, 25:22 точки. Двата тима имаха по 5 победи и една загуба преди началото на срещата, но по-опитния тим на ЦСКА демонстрира силен характер и в крайна сметка спечели трофея. Резултатите от турнира се зачитат и за класирането в Суперлигата на България. Където също така води ЦСКА с 30 точки, следван от „Арда” (Кърджали) с 26 точки.

Калоян Махлянов-Котоошу записа седма победа на големия турнир по сумо във Фукуока. В осмия кръг българинът, който е с ранг одзеки, се наложи над маегашира Токитенку. След тази среща Махлянов продължава да е на трета позиция във временното класиране, със седем победи и една загуба. Пред него без нито една загуба са само двамата сумисти с най-висок ранг – „йокодзуна”, Хакухо и Асашорю.
По публикацията работи: Вилхелм Балтаджиян


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 10 юли 2024 г.

В „България днес“ на 10 юли ви даваме актуална информация от България и българските общности по света, разговаряме с проф. Красимир Станчев от италианския университет Roma Tre за проблемите пред българските лекторати зад граница и за това може ли да..

публикувано на 10.07.24 в 19:00
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20