Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: След 17-часов маратон бюджет 2010 стигна на финала

Финансовият министър Симеон Дянков - основен участник в маратона
Снимка: БГНЕС
Приходите в държавния бюджет за 2010 година ще бъдат 17 млрд. и 142 млн. лева. Парите са със 70 млн. лева повече заради вдигането на акциза върху хазарта. Допълнителните средства ще бъдат дадени за здравеопазване – за лечение на онкоболните и за техника за хемодиализа. Разходите там са над 8 млрд. лева. Намаляват се разходите за БАН с 10 млн. лв. и се прехвърлят към Държавен фонд “Земеделие”. ДДС остава 20 процента, а корпоративният данък – 10 на сто. С ДДС ще се облагат и адвокатските услуги. Акцизът върху цигарите и върху хазарта ще се вдигне, но този на твърдия алкохол остава непроменен. Заплатите в бюджетната сфера няма да се увеличават, а пенсиите на хората над 75 години ще бъдат повишени с до 50 процента. Осигурителната вноска се намалява с 2 процентни пункта, което ще облекчи и работници, и работодатели. Запазват се еднократните помощи при раждане за майките-студентки и за майките на близнаци. Сред текстовете, приети от депутатите, бяха засягащите облекченията за младите семейства, при които от годишните данъчни основи се приспадат сумите по направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Регламентираха се и условия, при които се декларират предоставените и получените парични заеми. Това са част от текстовете от Закона за държавния бюджет, който бе приет за едно заседание продължило 17 часа. Обсъждането премина при остри спорове между управляващи и опозиция и различни процедурни хватки. „Студио политика” ще ви направи съпричастни на парламентарния дебат. Ще чуете изявленията на премиера Бойко Борисов, на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, на Ангел Найденов и Мая Манолова от Коалиция за България. В предаването Красимир Велчев – съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ и бившият финансов министър Пламен Орешарски – депутат от левицата, коментират най-важният закон на страната. Ден преди бюджетния маратон президентът Георги Първанов обяви, че няма да налага вето на държавния бюджет. Той не скри резервите си и към въвеждането на ДДС за адвокатската защита и заяви, че очаква казусът да се реши от конституционните съдии. Корнелия Нинова обяви, че от Коалиция за България ще сезират Конституционния съд заради текст от бюджета, позволяващ на правителството да намалява разходите без санкцията на парламента.

От първи декември влезе в сила Лисабонският договор. Коментар по темата с българско измерение очаквайте от Димитър Чукарски – председател на парламентарната комисия по външна политика и отбрана.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Евростат: 44% от българите не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома

България заема второ място след Румъния сред страните в Европейския съюз по фактора “Неспособност на хората да си позволят едноседмична годишна почивка извън дома” на Евростат. Данните показват значителни неравенства и дисбаланси във възможностите на..

публикувано на 31.08.24 в 11:12

Еколагер край Шабла разкрива тайнствения свят на пчелите

Село Езерец в община Шабла е домакин на еколагер с участието на педагози, аниматори, еколози и младежи от цялата страна. Младите хора опознават тайнствения свят на пчелите. В рамките на четири дни – до 1 септември, те се обучават как да изработват..

публикувано на 31.08.24 в 08:45

Световно първенство по шоу програми латино танци привлича публиката в Бургас

Бургас се превръща в голям дансинг, на който единайсет танцови двойки от осем държави днес ще се борят за шампионската титла на Световното първенство по шоу програми латино танци. Сред тях са последните златни медалисти от Грузия и подгласниците..

публикувано на 31.08.24 в 08:25