Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мрежа от информационни центрове ще улеснява имигрантите в България

Имигрантите в България вече ще могат да получават индивидуални консултации в новооткритите информационни центрове в градовете София и Бургас, а в един по-късен етап и в Пловдив и Кърджали. Идеята е да се улесни интеграцията на легално пребиваващите у нас чужденци. В България годишният ръст на имигрантите от т.нар. трети страни /т.е. държавите извън ЕС/ вече надхвърли 7 процента. Причината е, че в качеството си на членка на Съюза, страната ни става все по-привлекателна за чуждестранните „гастарбайтери”, които пристигат тук с надеждата за по-доходна работа.  Условията за живот и възможностите на местния трудов пазар обаче не винаги отговарят на техните предварителните нагласи и очаквания.

Около 60 хиляди имигранти живеят в България. Повечето са от Турция, Русия, Украйна, Македония и Китай. Наред с тях обаче не е изключено да срещнете и индийци, тайландци, бразилци и др. Животът на тези хора е тежък, изпълнен с лишения и неизвестности. Много често те са оставили семействата в родината си и живеят в мизерни условия, в търсене на по-добър живот и доходна работа. Всяка година около 3 хиляди граждани от т.нар. трети страни получават статут на постоянно пребиваващи в България, който им дава равни шансове на местния трудов пазар. За консултации и съдействие имигрантите вече могат да се обърнат и към информационни центрове в София и Бургас, открити в рамките на проект на Международната организация по миграция /МОМ/ с финансовото съдействие на Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни. Тези центрове  вече посрещат първите си клиенти, желаещи да се запознаят с административните процедури за придобиване на право да живеят и да работят у нас. Какви са най-често задаваните от тях въпроси ?

„Много от имигрантите се интересуват могат ли членове на техните семейства да дойдат при тях и да живеят легално в България, какви са възможностите им на нашия трудов пазар,  какви са условията им за пътуване в рамките на ЕС – разказва Илияна Дерилова, ръководител на мисията на МОМ у нас. – Много въпроси са насочени и към социалната дейност. Имат ли право да получават социални надбавки, могат ли децата им да се обучават в българските училища, признават ли се пенсионните им права. С други думи, те се интересуват най-вече от въпроси,  свързани с възможностите за упражняване на трудова дейност и достъпът до социални и здравни услуги в страната ни.”

В близките месеци предстои откриването на още два информационни центъра за имигранти в градовете Пловдив и Кърджали. В рамките на проекта на МОМ през последните 6 месеца  бяха проведени  и т.нар. „консултативни дни” в градовете Шумен, Варна, Благоевград и Бургас, където има висока концентрация на имигранти. За тяхно улеснение  е открита и специална телефонна линия, както и уеб-страница за онлайн консултации. Голям интерес има и към организираните курсове по български език. Владеенето на съответния език обаче не е единственото условие, за да се адаптираш успешно в дадена среда. Важно е и да познаваш местното законодателство, собствените си права и задължения. 

„Една от функциите на нашите информационни центрове е да събират сигнали за нарушения, свързани с правата на имигрантите – казва г-жа Дерилова. – До момента обаче не сме се сблъсквали със случаи на нетолерантност или на  дискриминация. Причината е, че българите са отворени към различните култури и затова много чужди граждани работят у нас. В същото време, поради недостатъчно познаване на нормативната рамка, някои български работодатели се въздържат да наемат на работа чужди граждани. Всъщност чужденците със статут на постоянно пребиваващи в България имат право на достъп до българския пазар на труда, подобно на всички български граждани.”

По публикацията работи: Венета Николова

Още от категорията

Лидерите от ЕС обсъждат войната в Украйна

Войната на Русия в Украйна, енергийната криза и икономическата ситуация обсъждат в Прага лидерите на 27-те страни от ЕС . Неформалният Съвет на общността се провежда след първото заседание в четвъртък на формата "Европейска политическа общност",..

публикувано на 07.10.22 в 09:20

Нарастват пандемичните показатели, 4-ма души с Covid са починали

685 са новозаразените с Covid в страната за последните 24 часа. Случаите намаляват с 36 спрямо ден по-рано. 59,1% от новоинфектираните не са ваксинирани. Положителни са 12,7% от направените 5383 теста, при 12,9% на показателя в четвъртък, сочи..

публикувано на 07.10.22 в 08:29
Генералният директор на БНР Милен Митев получава знака на

БНР е партньор на инициативата "Светилник" за даряване на химни на шест училища

В 81 СУ "Виктор Юго" в София беше открито второто издание на инициативата "Светилник" за даряване на химни на училища от шест български общини . Кампанията се осъществява от организацията на автори и композитори "Музикаутор" в партньорство с Българското..

публикувано на 06.10.22 в 18:51