Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: Европейски перспективи 2010

Борбата с последиците от световната икономическа криза и прилагането на Лисабонския договор ще бъдат два от основните приоритети на испанското председателство на ЕС, което започна на 1 януари 2010 г. Това заяви в специално интервю за БНР Хорхе Фуентес Монсонис Вилайонга – посланик на Кралство Испания в Република България. „Спомням си, че когато Испания председателстваше ЕС през 2002 г., издигнахме лозунга „Разширяване, разширяване, разширяване”. Трябваше да въведем еврото. Сега целите са по-сложни", отбеляза дипломатът. Той допълни, че специално внимание ще бъде отделено на последиците от световната икономическа криза и най-вече на борбата с безработицата в съюза. Вторият акцент на испанското председателство ще бъде прилагането на Лисабонския договор. По повод ролята на новия президент и външен министър на ЕС, Хорхе Фуентес заяви, че през следващото шестмесечие Испания няма да има претенция да бъде главното действащо лице. „Ще искаме системата на Лисабон да бъде изпълнена, за да могат Херман ван Ромпой и Катрин Аштън да поемат ролята си.”, заяви испанският посланик. „Безспорно ние ще подпомагаме испанското председателство при изпълнението на неговите приоритети през следващите шест месеца. Ще координираме своите действия и във всички други аспекти свързани с излизане на Европа от кризата.”, заяви в специално интервю за „Студио политика” зам.-министърът на външните работи Константин Димитров. Той очерта и другите приоритети на България за 2010 г. – значителен прогрес в изпълнението на ангажиментите ни по Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи, усвояване на европейските средства от фондовете, подготовката и присъединяване на страната ни към ЕRМ II и Шенгенското пространство. Константин Димитров коментира резултатите от срещата в Копенхаген и позицията на България по решаване на един от световните проблеми – глобалното затопляне.

От 1 декември 2009 г. влезе в сила общоевропейският Лисабонски договор. След дълги процедури по ратифицирането на документа от всички 27 страни – членки на Европейския съюз, Обединена Европа вече има действаща конституционна рамка. Лисабонският договор увеличава правомощията на ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи, включително в борбата срещу престъпността и тероризма. Той съдържа клауза, в съответствие с която страните-членки могат да реагират заедно при нападение или природно бедствие в една от тях. Новият договор засилва ролята не само на Европейския, но и на националните парламенти. Така депутатите вече могат да контролират дали се спазва принципът на субсидиарността. Какъв ще бъде животът на средностатистическия европеец след влизането в сила на Лисабонския договор? Отговор на въпроса дава доц. Юлия Захариева – преподавател по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски”.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Калин Стоянов

Армията е готова с хеликоптери и тежка техника да подпомага борбата с пожарите

Към момента няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки множеството пожари, възникнали на територията на България. Ситуацията постепенно се нормализира, увери вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР. Пожарът в Свиленградско продължава...

публикувано на 15.07.24 в 11:59

Остава горещо с опасност за пожари, критично е положението в Свиленградско

228 пожара са били потушени в страната за последните 24 часа, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Без нанесени материални щети са били 181 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, четири в стърнища и..

публикувано на 15.07.24 в 08:36

Летен семинар по български език и култура събира участници от три континента

Осемдесет и осем души от три континента ще изучават всеки ден от днес до 4 август български език във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” . Международният летен семинар по български език и култура ще се проведе за 47-а година..

публикувано на 15.07.24 в 06:00