Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините ще усвояват евросредствата по програма „Лидер”

Министерството на земеделието одобри проектни предложения на 28 български общини и 4 местни неправителствени организации, с които те кандидатстват за усвояване на средства по европейската програма „Лидер”. Възможностите на тази програма за съживяване на селските региони в страната е голяма, но все още малко български общини съзнават това. „Лидер" насърчава селските райони да търсят нови начини да станат конкурентноспособни, като преодолеят предизвикателствата, пред които са изправени, а именно – застаряващо население, ниско качество на предоставяне на услуги или липса на възможности за трудова заетост. По този начин „Лидер" допринася за подобряване на качеството на живот в селските райони не само за земеделските производители, но и за населението като цяло.

В основата на подхода „Лидер” е укрепването на местното партньорство между частния сектор, общинските власти, неправителствените организации в региона и населението. За усвояване на евросредствата по програма „Лидер” се създават т. нар. местни инициативни групи, които разработват стратегии за развитие на техния регион. Когато визията за развитие на дадена община е ясна, одобрена е от всички, които живеят на дадената територия, то тогава местните власти по-лесно вземат решения, засягащи подобряването на живота в тази община. Например привличането на инвестиции, нови услуги, сътрудничество с другите региони и т. н Одобрените от земеделското министерство 28 общини кандидатстват за европейските средства, допълнени с национално съфинансиране, именно за разработване на такива местни стратегии за развитие, както и за създаване на местни инициативни групи и тяхното обучение за изготвяне на проекти. Европейската безвъзмездна сума, която селските общини могат да усвоят за подготвяне на такива стратегии по „Лидер” като част от Програмата за развитие на селските райони до 2013 г., е в размер на почти 5 млн лева (2,5 млн.евро). Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се обърна към представителите на общините с пожеланието тези средства да бъдат усвоени честно и прозрачно.

„Това е най-важното, защото ние имаме горчивия опит от некоректно усвояване – посочи той. – Имаме лошата практика днес да бъдат лишени общини от средства по Програмата за развитие на селските райони заради констатирани нередности по програма САПАРД. Така че нека заедно с възможността, която имате с тези договори, да върви и отговорността по наистина коректното усвояване на тези средства.”

За Радио България Боян Ранделов от община Брезово казва:

„Нашият проект е един много успешен завършек на усилията на неправителствените организации, бизнеса и общинската администрация в две съседни общини – Брезово и Братя Даскалови. Идеята изобщо на подхода „Лидер” е подготовка на бизнеса, на неправителствените организации и изобщо на хората, които имат желание, необходимост и нужда от подобряване на своя живот. Те инициират организирането и създаването на проекти, които да бъдат одобрени от местната инициативна група, въз основа на което да бъде изградена регионална стратегия за развитие. И тогава вече да се разработват и одобряват проекти, които ще бъдат в полза на хората. Трябва да се отбележи, че тези проекти ще бъдат изцяло насочени към публичния сектор. И това е разликата на подхода „Лидер” от всички досегашни програми – че тези проекти се инициират отдолу нагоре, а не се спускат от централната власт.”

Надежда Петрова е председател на сдружение от неправителствени организации в град Лом. Общината има 10 села, в които безработицата е доста висока. За сдружението това не е първият спечелен проект, с който се опитват да подобрят живота на хората в общината. За Радио България тя разказва:

„Първият проект, който спечелихме, е този, с който разкрихме център за рехабилитация и социална интеграция на деца и хора с увреждания. Работим в сферите на образованието и на опазване на околната среда и до момента имаме реализирани 3 трансгранични проекта с партньори от Сърбия и Румъния, а миналата година завършихме 18-месечен проект по европейската оперативна програма „Административен капацитет”. Проектът се нарича „Партньори за евродиалог и сътрудничество”. Чрез него ние придобихме много умения, свързани с евроинтеграцията, с усвояването на структурните фондове, с писането на проекти и създадохме консултантски групи в Белоградчик, Лом, Берковица. В партньорство с общината, бизнеса и с експертите, които ще поканим, ние ще подпомогнем заинтересованите селяни, които имат желание да постигнат европейски стандарти. Ще им окажем техническа помощ и ще създадем стратегия за местно развитие.”
По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15