Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картини от един концерт

Участниците в концерта на сцената в Първо студио на БНР
Снимка: Булфото
На 24 януари 2010 година Първо студио на БНР събра колеги, за които БНР е памет, минало и настояще, житейско и професионално училище, място, където са срещали приятелства и любов. На сцената пред Биг бенда и диригента – Янко Миладинов застанаха звездите на българската популярна музика. Този концерт беше подарък за слушателите и зрителите в залата, опит да зарадваме, да трогнем, да развълнуваме, да се върнем години назад с вечни песни, шлагери и хитове , и с любими на публиката изпълнители.

Концертът започна с пиесата „И-ха-ха”, създадена в далечната 1963 година от Маестро Димитър Вълчев – автор на „Една българска роза” , „Делфините”, „Жена”, „Събота срещу неделя”. В Първо студио и с този 50 годишен оркестър са започнали своята кариера всички звезди на българската популярна музика. Всеки гост получи и подобаващо представяне.

Първата изненада с име на цвете започва да пее още като ученичка в ансамбъл „Маяковски”. Нарекли я „Чудото”. Сцената е нейният живот и УСТРЕМ. За нея всеки автор би написал песен, защото „Всички песни в своя живот тя изпя “С любов”, както са го казали Асен Гаргов, Александър Петров и Александър Бръзицов в едноименната песен. Това „чудо”Маргарита Хранова откри концерта.

По традиция БНР издирва, създава и съхранява богатия звуков фонд на България. Преди пет години стартира проект, който даде възможност на млади изпълнители да направят първите си записи с Биг бенда. Вече се гордеем, че благодарение на концертите в І студио, фонотеката ни съхранява и записи на новата генерация певци – Магдалена Джанаварова, Нора Караиванова, Ясен Зердев, Шанел, Криста. Димитър Атанасов – студент в Националната музикална академия, представи ”Мъжката любов”, песен на Вили Казасян, композитор, аранжьор и диригент на Биг Бенда от 1965 до 1998г. Изпълнението беше поклон пред паметта и на още един автор - Богомил Гудев, създал стотици текстове за песни, които обичаме.

Втора картина: Композиторът Борис Карадимчев е автор на стотици хитове, но и на една от вечните песни в българското кино „Хора и улици” от филма “Момчето си отива”. Текстът към този шлагер е на Илия Атанасов – дългогодишен режисьор в Радиотеатъра на БНР. Борис Гуджунов, изпя мъжката партия в оригиналния запис на дуета, но не успя да поздрави лично своите почитатели. Актьорът Стоян Алексиев, с огромен опит на театралната сцена, дебютира като солист на Биг Бенда и партньор на певицата, която четири десетилетия ни радва със слънчевия си глас, с песни като “Майчице свята”, “Зелената стара чешма”, “Слънцето е в моите коси”, “Петнадесет лалета”, разплаква ни с дъждовните песни “Ах този дъжд”, “Вече свърши хубавото време”, майката на седемте козлета, очарователната Мими Иванова.

Трета картина: Най-старият и единствен радиоконкурс за песен у нас е създаден в Радиото през 1972 година. Благодарение на Пролетния конкурс се родиха любими песни като „Яворова пролет”, „Един неразделен клас”, ”Пролетна умора”. През 1975 -та, първа награда в авторската надпревара печели песента „Пролет`75” на успешния творчески екип – Тончо Русев, автор на шлагери за почти всички български звезди и Дамян Дамянов – поетът, създал стихове, с които се влюбвахме и разлюбвахме, плачехме и се радвахме. Янко Миладинов е автор на аранжимента. Пловдивската легенда Христо Кидиков я подари на публиката в ефира и залата.

Спомняте ли си „Тромбата на Вили”?
Легендата разказва, че Катя Воденичарова – уважаван редактор в БНР, донася идеята от Латинска Америка. Конкурсът е поверен на Вили Казасян и носи неговото име. Явяват се хиляди кандидати за слава. Слушателският интерес надхвърля очакванията. Избраните десет най-ярки певци са поканени за концерт с Биг бенда на БНР. Една от тях тогава е ученичка в девети клас. По-късно завършва естрадния отдел на Консерваторията и е подгряваща певица на свои колеги. Провалено турне на Васил Найденов й дава шанс да започне да прави самостоятелни концерти. Работи в семеен и творчески дует с Кирил Икономов. Той е автор на музиката за нейната песен – емблема, текстът е на Богомил Гудев. На концерта в БНР „Честит рожден ден” прозвуча в специална версия с аранжимент за Биг бенд, а Мая Нешкова на финала изпя „На теб честито, БНР!"

Някъде между Сливен и Айтос, някъде между Бийтълс, Ролинг Стоунз , между Елвис и Том Джоунз той разбира, че има талант и силно желание да пее. „Момчето, което говори с морето”, носителят на наградата „ Златният Орфей” в конкурса за изпълнители 1979 година – Панайот Панайотов.

Историите и картините продължават да се подреждат:
Добри певци, модерни песни, танцово шоу, ефектни костюми - това са водещите критерии за Стефан Широков през 1982 година, когато създава вокална група “Трик”. Формулата е печеливша. Награди от конкурси в Германия, Белгия, „Мелодия на годината” и огромна популярност. По-късно Найден Андреев е техен продуцент и автор на хитовете им . Композиторът Кристиян Бояджиев - музикален редактор и водещ в Програма „Христо Ботев ” е носител на две статуетки „Златният Орфей”. Заедно с поета Живко Колев той създава за „ Трик” прекрасната балада „В такава нощ”. Специално за празника Етиен, Руми, Нели и Кристиян Бояджиев представиха акустична версия тази песен.

Разгръщаме следващата страница от антологията в българската музика и тя ни среща с певица, чиито първи записи с Биг бенда са от началото на 70-те години с Трио „Обектив” и дует „Оникс”. Има богат опит като солистка на оркестрите : “София”, “Стакато”, “Софийски диксиленд”, “Бели, зелени, червени”, “Динамит брас бенд”, оркестър Русе, оркестър “Габрово”. Записала е над 300 песни на 14 езика. Повече от десет години Стефка Оникян е преподавател в ДМА”Панчо Владигеров”.

Поредна картина: Като войник - хорист в ансамбъла на Строителни войски той забавлява офицерите успешно. Привлича вниманието на Стефан Димитров и Стефан Диомов. Песен на Стефан Диомов, Павел Матев, и с участието на „Тоника” му носи успех на Младежкия конкурс, организиран от Панайот Славчев. Следват дуети с Кристина Димитрова, любовта към операта, и вече повече от 20 години той доказва ,че бракът между опера и естрада е възможен. Незабравимата Мария Нейкова написа за него най-хубавата си песен, Димитър Точев - дългогодишен редактор в “Литературна редакция” на БНР, създаде затрогващите думи на „Светът е за двама, Панайот Славчев направи оригиналния аранжимент. Този за Биг бенд е на Александър Бръзицов. Изпълнението е на любимецат на публиката – ангелогласния Орлин Горанов.

Предпоследна картина:
През 1986 година голямата награда „Златният Орфей „ в конкурса за изпълнители е връчена на една млада и изключително гласовита певица. Малко по-късно тя изпява една от първите си успешни песни .
Димитър Бояджиев - дългогодишен сътрудник на Биг бенда на БНР е композитор и аранжьор, а текстът е на поета Волен Николаев . Не всеки изпълнител има шанса да получи своята песен – визитна картичка. Оттогава и до днес, когато чуем името на Петя Буюклиева се сещаме, че тя е просто „Жена на всички времена”.

За финал на концерта, посветен на 75 години БНР, звучаха пиеси, изпълнени от Биг бенда на Радиото. Историята на този състав е свързана с цяла плеяда български музиканти – диригентите Жул Леви, Емил Георгиев, Милчо Левиев, Вили Казасян, инструменталистите Людмил Георгиев, Данчо Капитанов, аранжьорите Любомир Денев и Александър Бръзицов. В годината на 50-ия рожден ден на Биг бенда ще има още събития, посветени на неговия юбилей.

Тук можете да прочетете още за събитието и да видите пълен видеозапис от концерта
По публикацията работи: Мая Райкова

Още от категорията

"В ритъма"

Сега ще се впуснем "В ритъма" с Миглена Данова. Тя от малка обича музиката и живее с нея, но решава да реализира първия си творчески опит едва по време на пандемията. "В ритъма" е песен по неин текст, а музиката Миглена създава заедно с Ицо Любенов...

публикувано на 06.02.24 в 10:15

Овации в Скопие за концерт на Татяна Колева, дирижиран от маестро Емил Табаков

С продължителни аплодисменти завърши концертът "Чистота", дирижиран от маестро Емил Табаков в залата на Филхармонията в Скопие на 1 февруари вечерта. В програмата бе премиерно изпълнен концерт за маримба, вибрафон и тъпан от Емил Табаков. Солист бе..

публикувано на 02.02.24 в 11:50

Четвъртият албум на Фанданго прекъсва десетгодишна пауза

След почти десет години пауза, в края на 2023 г. група Фанданго издаде свой нов, четвърти албум, озаглавен "Като птиците". По него се работи отдавна, дори заглавната песен излиза още през 2020 г. Но това забавяне само дава възможност да се създадат още..

публикувано на 02.02.24 в 10:15