Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картини от един концерт

Участниците в концерта на сцената в Първо студио на БНР
Снимка: Булфото
На 24 януари 2010 година Първо студио на БНР събра колеги, за които БНР е памет, минало и настояще, житейско и професионално училище, място, където са срещали приятелства и любов. На сцената пред Биг бенда и диригента – Янко Миладинов застанаха звездите на българската популярна музика. Този концерт беше подарък за слушателите и зрителите в залата, опит да зарадваме, да трогнем, да развълнуваме, да се върнем години назад с вечни песни, шлагери и хитове , и с любими на публиката изпълнители.

Концертът започна с пиесата „И-ха-ха”, създадена в далечната 1963 година от Маестро Димитър Вълчев – автор на „Една българска роза” , „Делфините”, „Жена”, „Събота срещу неделя”. В Първо студио и с този 50 годишен оркестър са започнали своята кариера всички звезди на българската популярна музика. Всеки гост получи и подобаващо представяне.

Първата изненада с име на цвете започва да пее още като ученичка в ансамбъл „Маяковски”. Нарекли я „Чудото”. Сцената е нейният живот и УСТРЕМ. За нея всеки автор би написал песен, защото „Всички песни в своя живот тя изпя “С любов”, както са го казали Асен Гаргов, Александър Петров и Александър Бръзицов в едноименната песен. Това „чудо”Маргарита Хранова откри концерта.

По традиция БНР издирва, създава и съхранява богатия звуков фонд на България. Преди пет години стартира проект, който даде възможност на млади изпълнители да направят първите си записи с Биг бенда. Вече се гордеем, че благодарение на концертите в І студио, фонотеката ни съхранява и записи на новата генерация певци – Магдалена Джанаварова, Нора Караиванова, Ясен Зердев, Шанел, Криста. Димитър Атанасов – студент в Националната музикална академия, представи ”Мъжката любов”, песен на Вили Казасян, композитор, аранжьор и диригент на Биг Бенда от 1965 до 1998г. Изпълнението беше поклон пред паметта и на още един автор - Богомил Гудев, създал стотици текстове за песни, които обичаме.

Втора картина: Композиторът Борис Карадимчев е автор на стотици хитове, но и на една от вечните песни в българското кино „Хора и улици” от филма “Момчето си отива”. Текстът към този шлагер е на Илия Атанасов – дългогодишен режисьор в Радиотеатъра на БНР. Борис Гуджунов, изпя мъжката партия в оригиналния запис на дуета, но не успя да поздрави лично своите почитатели. Актьорът Стоян Алексиев, с огромен опит на театралната сцена, дебютира като солист на Биг Бенда и партньор на певицата, която четири десетилетия ни радва със слънчевия си глас, с песни като “Майчице свята”, “Зелената стара чешма”, “Слънцето е в моите коси”, “Петнадесет лалета”, разплаква ни с дъждовните песни “Ах този дъжд”, “Вече свърши хубавото време”, майката на седемте козлета, очарователната Мими Иванова.

Трета картина: Най-старият и единствен радиоконкурс за песен у нас е създаден в Радиото през 1972 година. Благодарение на Пролетния конкурс се родиха любими песни като „Яворова пролет”, „Един неразделен клас”, ”Пролетна умора”. През 1975 -та, първа награда в авторската надпревара печели песента „Пролет`75” на успешния творчески екип – Тончо Русев, автор на шлагери за почти всички български звезди и Дамян Дамянов – поетът, създал стихове, с които се влюбвахме и разлюбвахме, плачехме и се радвахме. Янко Миладинов е автор на аранжимента. Пловдивската легенда Христо Кидиков я подари на публиката в ефира и залата.

Спомняте ли си „Тромбата на Вили”?
Легендата разказва, че Катя Воденичарова – уважаван редактор в БНР, донася идеята от Латинска Америка. Конкурсът е поверен на Вили Казасян и носи неговото име. Явяват се хиляди кандидати за слава. Слушателският интерес надхвърля очакванията. Избраните десет най-ярки певци са поканени за концерт с Биг бенда на БНР. Една от тях тогава е ученичка в девети клас. По-късно завършва естрадния отдел на Консерваторията и е подгряваща певица на свои колеги. Провалено турне на Васил Найденов й дава шанс да започне да прави самостоятелни концерти. Работи в семеен и творчески дует с Кирил Икономов. Той е автор на музиката за нейната песен – емблема, текстът е на Богомил Гудев. На концерта в БНР „Честит рожден ден” прозвуча в специална версия с аранжимент за Биг бенд, а Мая Нешкова на финала изпя „На теб честито, БНР!"

Някъде между Сливен и Айтос, някъде между Бийтълс, Ролинг Стоунз , между Елвис и Том Джоунз той разбира, че има талант и силно желание да пее. „Момчето, което говори с морето”, носителят на наградата „ Златният Орфей” в конкурса за изпълнители 1979 година – Панайот Панайотов.

Историите и картините продължават да се подреждат:
Добри певци, модерни песни, танцово шоу, ефектни костюми - това са водещите критерии за Стефан Широков през 1982 година, когато създава вокална група “Трик”. Формулата е печеливша. Награди от конкурси в Германия, Белгия, „Мелодия на годината” и огромна популярност. По-късно Найден Андреев е техен продуцент и автор на хитовете им . Композиторът Кристиян Бояджиев - музикален редактор и водещ в Програма „Христо Ботев ” е носител на две статуетки „Златният Орфей”. Заедно с поета Живко Колев той създава за „ Трик” прекрасната балада „В такава нощ”. Специално за празника Етиен, Руми, Нели и Кристиян Бояджиев представиха акустична версия тази песен.

Разгръщаме следващата страница от антологията в българската музика и тя ни среща с певица, чиито първи записи с Биг бенда са от началото на 70-те години с Трио „Обектив” и дует „Оникс”. Има богат опит като солистка на оркестрите : “София”, “Стакато”, “Софийски диксиленд”, “Бели, зелени, червени”, “Динамит брас бенд”, оркестър Русе, оркестър “Габрово”. Записала е над 300 песни на 14 езика. Повече от десет години Стефка Оникян е преподавател в ДМА”Панчо Владигеров”.

Поредна картина: Като войник - хорист в ансамбъла на Строителни войски той забавлява офицерите успешно. Привлича вниманието на Стефан Димитров и Стефан Диомов. Песен на Стефан Диомов, Павел Матев, и с участието на „Тоника” му носи успех на Младежкия конкурс, организиран от Панайот Славчев. Следват дуети с Кристина Димитрова, любовта към операта, и вече повече от 20 години той доказва ,че бракът между опера и естрада е възможен. Незабравимата Мария Нейкова написа за него най-хубавата си песен, Димитър Точев - дългогодишен редактор в “Литературна редакция” на БНР, създаде затрогващите думи на „Светът е за двама, Панайот Славчев направи оригиналния аранжимент. Този за Биг бенд е на Александър Бръзицов. Изпълнението е на любимецат на публиката – ангелогласния Орлин Горанов.

Предпоследна картина:
През 1986 година голямата награда „Златният Орфей „ в конкурса за изпълнители е връчена на една млада и изключително гласовита певица. Малко по-късно тя изпява една от първите си успешни песни .
Димитър Бояджиев - дългогодишен сътрудник на Биг бенда на БНР е композитор и аранжьор, а текстът е на поета Волен Николаев . Не всеки изпълнител има шанса да получи своята песен – визитна картичка. Оттогава и до днес, когато чуем името на Петя Буюклиева се сещаме, че тя е просто „Жена на всички времена”.

За финал на концерта, посветен на 75 години БНР, звучаха пиеси, изпълнени от Биг бенда на Радиото. Историята на този състав е свързана с цяла плеяда български музиканти – диригентите Жул Леви, Емил Георгиев, Милчо Левиев, Вили Казасян, инструменталистите Людмил Георгиев, Данчо Капитанов, аранжьорите Любомир Денев и Александър Бръзицов. В годината на 50-ия рожден ден на Биг бенда ще има още събития, посветени на неговия юбилей.

Тук можете да прочетете още за събитието и да видите пълен видеозапис от концерта
По публикацията работи: Мая Райкова

Още от категорията

Снимка: facebook.com/savinamusicofficial

"Гюле мой" – вдъхновена от сборниците с български народни песни

Савина Стоилова продължава да отдава почит на традициите с новата си песен "Гюле мой". В нея певицата отново комбинира българския фолклор с джаз търсенията си. Учейки джаз пеене, тя не спира да търси и открива съкровища в сборниците с народни песни и..

публикувано на 01.02.24 в 10:15

"Тихо" … за антисоциалното време, в което живеем

Ако харесвате рок с привкус на скейт пънк, реге и какво ли още не, обезателно трябва да се запознаете с Nana & The Gang – една от най-свежите родни групи. Създадена е през 2008 г., първоначално като "5-о чувство", от Илияна Йорданова. Nana & The..

публикувано на 31.01.24 в 10:15

Пианистът Станислав Станчев набира голяма популярност с клипове в интернет

С музиката си достига до всички точки по света, а youtube каналът му надвърля 108 хиляди абонати. Станислав Станчев е може би най-популярният български пианист в мрежата. Освен с тривиалните “работа и талант”, той обяснява интереса към себе си..

публикувано на 29.01.24 в 10:55