Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операция “Октопод” разплита мафиотска мрежа

Над десет души бяха задържани при специализираната полицейска операция "Октопод", сред тях - и смятаният за "мозък" на престъпната мрежа Алексей Петров.
Снимка: БГНЕС

След арестите около бруталния разстрел в началото на годината на журналиста със съмнителни контакти Боби Цанков и операцията по задържане на групата на “Наглите”, извършили серия от знакови отвличания, българското общество е разбунено от нова акция на МВР под кодовото название “Октопод”. Този път има голяма вероятност в ареста най-сетне да е попаднала “едра риба”, дърпала в сянка конците на политици, мафиоти и бизнесмени.

Става дума за Алексей Петров, до скоро влиятелна фигура в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), създадена от бившето ляво правителство специално за борба с организираната престъпност и корупцията във високите етажи на властта. Дали ще се окаже, че тази борба цинично е била “водена” именно от един от “кръстниците”? Дали затова през мандата на предишното правителство ЕС постоянно критикуваше България за липса на напредък в този сектор?

Биографията на Алексей Петров е доста типична за мнозина от “преуспелите” в ерата на посткомунизма. Както повечето от тях той идва от силов спорт – елитен каратист е, свързан е с тайните служби – не знаем за бившите, но със сигурност е заемал важен пост в настоящите, обвързан е с многобройни фирми с разнороден бизнес, сред които неизбежното застраховане, разбирай често рекет. Има и свои медии, както и влиятелни политически приятели. След принудителното напускане на стратегическата си позиция в ДАНС, започва да се изтегля от участие в своите фирми и приема битието на търсен консултант  по проблемите на сигурността с хонорари, измервани в милиони левове и дори на преподавател в УНСС. Заподозрян е като “мозък” и шеф на строго йерархизирана престъпна групировка, контролираща бизнеса с проститутки в София, занимаваща се с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, разпространение на наркотици, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС. Истински Дон Корлеоне! За икономически фон на всичко това вероятно е стояло източването на най-голямото българско металургично предприятие "Кремиковци", успешно доведено до фалит.

Всичко това, разбира се, не може да е съществувало вече над 10 години без стабилен политически чадър. Дали доброволно или под заплаха от компромати? Някои медии твърдят, че плувният комплекс “Спартак”,  седалището на Алексей Петров, се е превърнал в “частно МВР”, трупащо компрометираща информация за политици и бизнесмени с цел изнудване. Твърди се също, че за да отмъсти за напускането на ДАНС, Петров скроил капан на бившия си началник Петко Сертов и на бившия премиер Сергей Станишев като лично връчил секретна справка, изчезнала от ДАНС, на новия премиер Бойко Борисов. Алексей Петров е смятан и за наредител на разправата с главния редактор на интернет сайта “Опасните”, където анонимни източници разказваха за далаверите на властта по високите етажи, включително и за тези, свързани с Алексей Петров.

Ако всичко това се окаже вярно, битката обещава да е яростна. И говори за смелост и решителност от страна на новото българско правителство на Бойко Борисов. Може би най-сетне някой ще се осмели да хване бика за рогата и България малко по малко да излезе от “батака” на обвързаността политика-пари-престъпност. Освен ако не става дума за разчистване на сметки на един корумпиран център с противниковия, “филм”, който често сме гледали в миналото.

По публикацията работи: Мария Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25