Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: Как по български сложихме знак за равенство между хищно главоного мекотело и самодвижеща се машина, която се използва в земеделието

Алексей Петров – човекът с много роли, работил в държавните структури „чисто и честно”.
Снимка: БГНЕС
Когато чуете октопод, каква е вашата асоциация? Кулинарна – на скара по средиземноморски, или задушен с червено вино, или с аншоа? Или като представител на морската фауна – хищно главоного мекотело с осем пипала и три сърца. Може би в съзнанието ви ще изплува образът на Микеле Плачидо в ролята на полицейския инспектор Корадо Катани от италианската култова криминална поредица „Октопод”. Вече десетина дни „октопод” има и български привкус, при това със знак на равенство със селскостопанската машина – трактор. Изобретателните русенци вече предлагат на пазара нов хит – мартеници с формата на октоподчета. Търговците се шегуват, че те носели повече късмет от обичайните Пижо и Пенда, защото предпазвали от корупция, злоупотреба с власт, търговия с влияние и се свързвали с емблематичната операция "Октопод". В началото дванайсет души бяха задържани като организирана престъпна група, занимавала се с изнудвания, силово събиране на дългове, проституция, наркотици, източване на МК "Кремиковци", търговия с влияние, пране на пари и укриване на доходи. Заради операция „Октопод” посланиците на страните от ЕС у нас приветстваха в писмо до премиера Бойко Борисов действията в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Първото публично поздравление за операцията бе отправено от американския посланик Джеймс Уорлик. Най-коментираният от всички заподозрени е Алексей Петров-Трактора. В четвъртък вечерта състав на Софийския апелативен съд потвърди за него и Марчело Джотолов мярката за неотклонение „задържане под стража”, но освободи под парична гаранция и подписка останалите задържани от така наречената група "Октопод”. В предаването ще научите как Алексей Петров коментира своите версии за случващото се. Поне за сега – уловът е сериозен. Какви обаче могат да бъдат последствията и как ще се развиват събитията оттук нататък? Минутите за анализ в „Студио политика” предоставяме на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Вече е обнародван нов Правилник за издаване на българските лични документи. Нашите сънародници, които пребивават в чужбина, могат за подават заявление за издаване на лична карта, паспорт или шофьорска книжка в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина. Благодарение на Станислав Станков – началник на сектор „Гражданско състояние и българско гражданство в дирекция „Консулски отношения” на Министерството на външните работи, ще научите подробности, които могат да улеснят българите по света.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се повишават

През нощта в по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. В Дунавската равнина ще духа слаб вятър от запад-северозапад, по Черноморието – умерен предимно от северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. В събота  ще бъде..

публикувано на 26.07.24 в 19:05

България днес - 26 юли 2024 г.

В предаването ни „България днес“ отдаваме значимото на световния празник на духа и спорта, който се открива официално в Париж тази вечер. Спираме се на българското участие на летни олимпийски игри в исторически контекст, разговаряме и с една от..

публикувано на 26.07.24 в 19:00

България ще се опита да влезе в еврозоната на 1 юли 2025 г.

114 депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", ДПС и 10 независими подкрепиха на първо четене законопроекта на правителството за въвеждане на еврото в България. Нормата утвърждава, че през първия месец ще се ползват и двете..

публикувано на 26.07.24 в 18:11