Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освобождението на България в песен

Опълченците на Шипка, художник Димитър Гюдженов
Снимка: Архив
Песните, с които свързваме Освобождението на България, идват от далечната епоха на чуждо потисничество и национални битки. Повечето от тях са създадени доста преди 3 март 1878 г., когато е подписан Санстефанският мирен договор. След близо пет века османско владичество, българите отново могат да се нарекат свободни. И свободно да пеят песните, в които са пресъздадени битките за национална независимост. Eдна от най-популярните сред тях e “Вятър ечи, балкан стене”. Автор на текста е Добри Чинтулов. В годините на робство и жестоко преследване на всички будни умове, Добри Чинтулов е бил принуден да изгаря своите ръкописи няколко пъти. Ето защо със сигурност е доказано авторството само на малка част от неговата поезия. Независимо от това името на скромния учител е влязло в най-светлите страници на нашата история. Заедно с песните-символ на Освобождението – “Стани, стани, юнак балкански”, “Къде си, вярна ти любов, народна” и др.

След Освобождението особено силен е споменът за неуспялото Априлско въстание от 1876г. Въпреки крахът на надеждата сами да извоюват националната си свобода, българите привличат вниманието на света. Това се пее и в “Топчето пукна” – “топчето пукна, Европа се стресна, Русия тръгна на бой да се бие.”

Образът на Райна Княгиня ще срещнем в много народни песни. Мелодиите са различни, а текстът пресъздава исторически момент. Младата учителка Райна Попгеоргиева ушива знамето на Панагюрски революционен окръг и го развява, когато Георги Бенковски обявява Априлското въстание. След провала на въстанието тя е затворена и измъчвана. Дипломати от Европа успяват да издействат освобождаването й. Тя заминава за Русия, учи медицина, завръща се в родината и работи като акушерка. Родила е пет сина, осиновява и едно момиче. Синовете й са офицери от Българската армия. А един от тях – Иван Дипчев, достига чин генерал. Песните за Райна Попгеоргиева звучат на всички национални празници. Със сигурност най-популярна сред тях е “Песен за Райна Попгьоргьова” в изпълнение на големия народен певец Костадин Гугов.

Преди няколко години вокален ансамбъл “Юлангело” записа албум с патриотични песни. Сред тях музикантите включиха и едно църковно песнопение с интересна история. Православният текст на “Возбранной воеводе” е посветен на Богородица и завършва: “Радуйся, Богородице!”. Във варианта, който е изпълняван в църковните служби около Освобождението краят е друг – “Радуйся, Българийо!”
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15