Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сопраното Радостина Николаева е примадона на Софийската опера

Радостина Николаева гради успешна певческа кариера, участва в постановки и фестивали в Германия, Швейцария, Холандия, Русия.
Снимка: Предоставена от Софийската опера

Сопраното Радостина Николаева е носителка на отличието „Кристална лира” 2009, което се присъжда за върхови постижения в музикалното и танцовото изкуство. Талантливата певица е отличена за ролята на Амелия в операта „Бал с маски” от Верди – постановка на Софийската опера.

Пътят на Радостина Николаева е изпълнен с музика. Завършва музикалното училище в родния си град Русе. В началото мечтае да стане концертираща пианистка, но призванието й е оперната сцена. Клавирната школа, която е преминала, й помага и до днес. Следва шлифоването на гласа й в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София.

„Завърших в класа на доц. Ирена Бръмбарова и асистентката й Велизара Караиванова. Всяка нова партия концентрира цялата ми любов и енергия. Дебютът ми бе още като студентка на оперната сцена в Русе. Проф. Павел Герджиков, при когото съм завършила актьорско майсторство, ме покани за ролята на Дона Елвира в операта „Дон Жуан” от Верди. А от 2003 година съм член на Софийската опера.”

Радостина Николаева е завършила майсторски клас при световноизвестната оперна певица Анна Томова–Синтова. Като солист на Софийската опера младото сопрано играе в любими и популярни роли, сред които Графинята, Дездемона, Неда и др. Публиката я чу и като Манон Леско в едноименната опера на Пучини – премиерно заглавие в столичния афиш.

В биографията си Радостина Николаева има награди от международни оперни конкурси. „Всяко едно признание от конкурс ми носи удовлетворение. 2004 година ще остане паметна в моя живот. Тогава участвах в международния конкурс за млади оперни таланти ”Борис Христов”, който се провежда в София. Това бе тежко състезание - трети тур е изпълнение на главна роля в спектакъл. Беше ми присъдена трета награда. А през 2008-а на международния оперен конкурс в Сарзана, Италия, получих първа награда и приза на публиката. Там председател на журито бе оперната прима Райна Кабаиванска. Имах щастието да се запозная с нея – това бе преломен момент в моя живот.”

Радостина Николаева гради успешна певческа кариера. Пее в спектакли на Старозагорската опера, участва в постановки и фестивали в Германия, Швейцария, Холандия, Русия.

По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15