Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудна, неблагодарна и прекрасна…

Иван Бърнев във филма „Зад кадър“
Снимка: Симон Варсано

За добро или не, той не се реализира като математик, а талантът му в точните науки е безспорен. Повече от добре обаче, присъства в трудното време на изкуството днес. Той е актьорът Иван Бърнев. За него битува клишето, че е най-сниманото лице на екрана, а на сцената играе, дори когато няма реплики. 

ivan_barnev_vtext.jpgНаистина камерата го обича, а драматургичните текстове сякаш са написани за него. Съвременен, талантлив и здраво стъпил на земята – такъв го познават и неговите фенове, и майсторите в “занаята” като Стефан Данаилов – неговият учител, като и носителят на “Оскар” – режисьорът Иржи Менцел… В театъра сезоните на постановките  “Вечеря за тъпаци”  и  “Чайка”, може би продължават и заради участието на актьора Иван Бърнев. А в киното – достатъчен е примерът с филма на Иржи Менцел “Служих на английския крал” – там Бърнев е сред фаворитите за най-добра мъжка роля на “Берлинале” през 2007 г. Но това вече не са днешни новини, защото последваха още театрални и кинороли и актьорският талант на Иван Бърнев отново получи високи оценки. Трудна, но прекрасна професия, която може да те накара да мечтаеш или просто да преоткриваш най-доброто и най-хубавото в себе си – това е чувството, с което Бърнев се качва на сцената или застава пред камерата. А когато накара и други да повярват в това чувство – играта става наистина, а доброто и хубавото – повече. Зад кулисите на играта обаче, Иван Бърнев като всички нас участва в суматохата от делнични грижи, решава /или създава – пак като всички нас/ проблеми, но продължава да вярва, че професията актьор е един от плановете, които съдбата има за него.

Като в живота и като на кино – с актьора Иван Бърнев ви среща Лучия Синигерска.

Снимка в текст: Симон Варсано 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15