Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академик Николай Кауфман на 85 години

Сем. Кауфман заедно с организатори и участници в концерта от поредицата VIVA LA MUSICA /отдясно наляво Лилия Тошева, проф. Димитрина Кауфман, акад. Николай Кауфман, Венеция Караманова и Таня Никлева-Владева/
Снимка: предоставена от Таня Никлева
 Автор на основополагащи научни трудове, записал над 40 000 народни песни, акад. Николай Кауфман продължава да работи активно. През 2010 той посреща своята 85-та годишнина – събитие, което отбелязват колеги, приятели, изпълнители на богатото му творчество. Преди дни в Националната галерия за чуждестранно изкуство се състоя концерт от поредицата "VIVA LA MUSICA" изцяло с творби на акад. Николай Кауфман. Участваха певиците от Ансамбъл "Пирин", Елена Божкова и Полина Паунова, Перкусионен състав с ръководител Йордан Владев и др. Като специален поздрав прозвуча част от проекта "Диви гласове" на Мария Кауфман, Алекс Нушев и проф. Димитрина Кауфман. Проектът е за флейта, две народни певици, електрическа китара, перкусиии, мъжка вокална група и програминг. Инспириран е от творби на Николай Кауфман.

Няколко седмици по-рано, в рамките на фестивала Нова българска музика, фолклорна формация с диригент Катя Барулова също представи програма, в която бяха включени авторски песни и обработки на акад. Кауфман. "Много интересни, но и много трудни произведения." – сподели за Радио България г-жа Барулова. И още: "Обичам преливането на теоретичните познания на учения в тъканта на песните. Толкова са стилни, запазили своята автентичност, едновременно с това, носещи съвременност. Получихме много висока оценка от акад. Кауфман, имаме от него и много дарени ноти. Младите изпълнители го харесват като автор. Това е най-важното."

"Стремил съм се животът ми да върви спокойно и гладко, за да съм полезен на семейството си и науката – разказва акад. Кауфман. Най-голяма радост са ми доставяли моите деца – имам цели четири, всички са музиканти. Мисля, че най-големият ми принос са песните, които съм записвал – десетки хиляди. Голяма част от тях излязоха в капитални сборници. От издателството на БАН току-що ми съобщиха, че е готов един сборник с 1 600 песни от Тракия. В последно време преглеждам стари неща, подреждам архива си. Аз се занимавах активно с композиторска дейност, както и с организационна – дълги години бях в Управителния съвет на СБК, на Съюза на музикалните и танцови дейци. Животът ми вървеше много интензивно, но някак спокойно. Имал съм две основни теми в събирането и изследването – на първо място българската песен. И на второ – песните на българските евреи. И майка ми, и баща ми бяха евреи. Аз съм единственият изследовател на тази музика у нас. Искам да оставя не толкова теоретични изследвания, колкото песни, които да влязат в репертоара на хоровите формации. Имам може би около 300-400 хорови песни върху еврейски мелодии. Излязоха два диска, сега подготвяме трети, който ще излезе в САЩ. Тази ми дейност в известен смисъл е и благодарност към моите родители, които бяха много бедни хора и правеха всичко, за да мога да завърша гимназия, после консерватория.

Преди години имах и много тесни контакти с БНР. Правех поредица от предавания, посветени на българския фолклор. Тази работа ми доставяше голяма радост."

Сред не особено известните факти от творческата биография на акад. Кауфман е работата му върху музикалния фолклор на малцинствата у нас. Записал е и стотици песни на компактни групи от българи, преселили се в извън родината. В момента се извършва предпечатната подготовка на изключително интересен и цèнен труд – песните на т.нар. "казаци-некрасовци", преселили се у нас от поречието на река Дон преди два века. Акад. Кауфман продължава и да композира. "Голяма радост е да чуеш песен, която е топлила душата ти, как топли душите на изпълнители и публика." – казва той.
По публикацията работи: Албена Безовска

Още от категорията

Посоки в дебютния авторски албум на талантливата Калина Андреева

Калина Андреева е малко над 20-годишна, но вече е изградила име на талантлива контрабасистка, певица и автор на музика и песни. Първата си композиция създава още на 4-5 годишна възраст – тогава измисля мелодия, баща ѝ я хармонизира и така се превръща..

публикувано на 23.02.24 в 10:15

Песните на Кичка Савова "оживяват" във виртуално национално турне

На 22 февруари се навършват 90 години от рождението на Кичка Савова – една от най-значимите тракийски певици. Всички, които приживе са я познавали, пазят в сърцата си спомен за един талантлив, истински добър, светъл и благ човек. Кичка Савова остави..

публикувано на 22.02.24 в 06:30

"Моя трудна любов" – самостоятелен дебют на Яница Кънева

Познаваме Яница Кънева от успешното ѝ участие в предаването "Гласът на България" през 2023 г., където достигна полуфинал. Тя е родена през 1990 г. в семейство на музиканти, което от малка я приобщава към света на музиката. Завършва Национално училище..

публикувано на 21.02.24 в 10:15