Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботаническата градина в Балчик – интересно и любопитно място за отдих и развлечения

Ботаническата градина в Балчик е предпочитано място за разходки и отдих.
Снимка: Диана Христакиева

Старинни каменни тронове, езерца с водни лилии, редки дървета и цветя и всичко това до самия морски бряг. Питате се къде се намира това прекрасно място? В България! Само на няколко километра от големия черноморски град Варна, на северното крайбрежие гордо е кацнал Балчик – един от най-прекрасните ни крайморски курортни градове. Балчик е изключително интересен като история и архитектура. Част е от 100-те национални туристически обекта. Известен е най-вече с архитектурно-парковия комплекс “Дворецът”, който по времето на румънската окупация на Южна Добруджа (1919-1940 г.) е бил лятна резиденция на румънската кралица Мария. Впоследствие „Дворецът” бива предоставен като творческа база на българското Министерство на културата, а градината – на Софийския университет за развитие на уникални видове. Тази година Университетската Ботаническа градина чества своята 55-годишнина. На нейното изграждане и опазване са се посветили учени със световна известност, вложили сърце и дух, за да я превърнат в уникално и прекрасно място, превърнало се в емблема на града.

Ботаническата градина в Балчик заема площ от около 6,5 ха. Общият брой на растителните видове, отглеждани в градината, надхвърля 2 500 броя. Те принадлежат към 85 семейства и 800 рода и разкриват невероятно разнообразие от видове и форми. Колекцията от палми включва 33 вида, някои от които на повече от 50 години. Една от най-големите атракции е колекцията от гигантски кактуси, растящи на открито от април до октомври. Тя е втората по големина в Европа след тази в Монако. Част от растителното разнообразие са и екзотичните растения бонбонено дърво, хлебно дърво, метасеквоята. Последната е известна още и със сензационното си откриване. Учените са смятали, че дървото е изчезнало от планетата Земя, поради което го описали по изкопаеми остатъци, а 5 години след това по време на научна експедиция в Китай е намерено живо от академик Николай Стоянов. Сред най-красивите растения в градината са водните лилии, магнолиите, орхидеите и бромелиите, както и великолепно аранжираната колекция от едногодишни растения на входа. Университетската Ботаническа градина в Балчик е определена за спасителен център за конфискувани на границата растителни видове по Вашингтонската конвенция (CITES). Тя е редовен член на Световния съвет на ботаническите градини (BGCI) и носител на орден “Св. Св. Кирил и Методий” ІІ степен за принос в науката и образованието.

„Създадохме градина за хора с ограничени възможности, което беше важен момент, тъй като там теренът е терасиран, пресечен – казва д-р Красимир Косев – директор на Ботаническата градина. - Направихме градината достъпна за хора с двигателни проблеми и незрящи. Ботаническата градина в Балчик е и единствената ботаническа градина у нас, която изгради специални алеи за хора с двигателни затруднения. Нещо повече -незрящите могат да се запознаят с особеностите на различните видове растения посредством специални табели, написани с брайлово писмо. Изградихме също така нова оранжерия за кактусите, така че те да не се изнасят и пресаждат всяка зима. Така практически тяхната експозиция е целогодишна. От няколко години правим едно пролетно изложение на луковични растения. Тази година имаме около 100 сорта лалета, цъфтящи вече от март – април, така още в самото начало на пролетта имаме тази цветна феерия, с която посрещаме нашите приятели и гости. Разбира се тази година за нас е по-особена във връзка с годишнината на Ботаническата градина. Тържеството ни ще е посветено на устойчивостта на академичната общност, а главната ни цел сега е да запазим за науката и за хората тези места на биоразнообразието, каквито са Университетските ботанически градини.”

„Пролетните императори”, както още наричат в Ботаническата градина лалетата, ще радват посетителите с прекрасните си цветове до средата на юни. Те са над 15 000 и крайморската градина буквално сияе с цветовете на пролетта и се радва на огромен интерес както от българи, така и от чужденци. В „Шоуто на лалетата” главна роля изпълняват и сортовете “Аладин” – лалета в ярко наситено червено с бяло по краищата, и “Папагалите” – лалета, които преди да се разтворят, наподобяват човка на папагал. Вниманието привличат още божуровидните, ботаническите, „Дайтона” и др. Любителите на природата могат да видят също така и „Царицата на нощта” – вид черно лале. Цъфнало е и Урумовото лале, наречено на името на българския ботаник Иван Урумов. Лалето е български ендемит, защитен от Закона за биологичното разнообразие и включен в Червената книга на Република България. Сред нестандартните и предизвикващи интерес са и лалетата-джуджета.

Ботаническата градина осъществява международен обмен с над 350 градини от целия свят. Нови контакти са направени с градини от Аржентина, Бразилия, Съединените щати, Япония и др. „За научни изследвания и за адаптация към специфичните за другите страни условия се заявяват семена от наши ендемични и редки видове, както и към адаптирани кактуси и сукуленти. Най-търсени са дървовидния божур, метасеквоята, витошкото лале, алое и други”, обясни биологът Марияна Минчева. В Университетската Ботаническа градина в Балчик посетителите могат да срещнат и практикуващи тук студенти и ученици.

„Ние работим със студенти и ученици целогодишно – казва д-р Красимир Косев. - Преди няколко години спечелихме проект съвместно с колегите от Кралските ботанически градини в Лондон и наши италиански колеги. Разработихме 40 модула за работа с ученици. Издадохме и наш учебник с много красиви фотографии. Представени са различни направления в ботаниката. Посочено е използването на различните растителни видове в бита, медицината, изкуството… Целта ни е да положим основите на ползотворно сътрудничество между средните училища и ботаническите градини и така да засилим интереса на учениците към фауната, да способстваме за формирането у тях на загриженост за екологичния баланс в природата и всичко това чрез модерно, ненатрапчиво обучение сред самите растения.”

Снимки: Диана Христакиева и личен архив /д-р Красимир Косев/

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10