Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Иваново – непознатото лице на българския туризъм

Ако попаднете на някой от съборите в община Иваново, окото грабват красивите северняшки носии и автентичният фолклор на местните хора.
Снимка: Венета Николова
На пръсти се броят незасегнатите от масовия туризъм кътчета в България. Затова става все по-трудно да се наслаждаваш на прохлада и спокойствие сред красиви пейзажи, далеч от човешкото нашествие, което в разгара на лятото буквално залива някои от най-живописните ни местности. За радост на природолюбители и романтични души обаче, в България все още има малки, уютни местенца, където природата щедро е изсипвала своите дарове, а хората от памтивека живеят в хармония с околната среда, патриархалните си ценности и традиции. Едно от тях е северната община Иваново, граничеща с бреговете на р. Дунав, известно още като Поломието.
На територията на малката община криволичат меандрите на река Русенски Лом, заедно с нейните притоци – Бели, Черни и Мали Лом. Провирайки си път в подножието на отвесни каньони и стрелнали се към небето скали, водната стихия е моделирала в продължение на милиони години нереално красив, изпъстрен с ярки цветове пейзаж! Невъобразим птичи хор съпътства всеки посетител на това дивно кътче, сякаш откъснато от рая! Не се учудвайте, ако над главата ви прелети двойка черни щъркели или египетски лешояди. Във високите скални ниши гнездят над 110 вида пернати, някои от които са застрашени в световен мащаб. Нищо чудно, че част от поречието на Русенски Лом е обявено за природен парк. Разхождайки се сред горската прохлада, наситена с аромат на цветя, край вас ще пърхат пъстроцветни колонии от пеперуди, а ако имате повечко късмет, наблизо ще съзрете пробягващата сянка на дива котка или на стадо елени. Районът е истинско откритие за хора с приключенски дух, търсещи уединение сред природата. Много често в селата на Поломието отсядат орнитолози от Великобритания, Германия и Скандинавските страни. За природния парк и възможностите за настаняване в района те научават от техни познати или от интернет.
„В нашите села, които не са големи, но са много китни, вече са създадени красиви къщи за гости в битов стил – твърди Данка Матеева – кметица на община Иваново. - Градината с доматите и краставиците, с чушките, със селскостопанския двор, с кокошките, зайчетата, козите… Това е уникално преживяване, едно връщане назад към природата! Девет от общо 13 села в общината посрещат туристи. За наша изненада интерес към уникалната ни флора и фауна вече проявяват и доста туристи от Япония!”
Местната общност е запазила живи своя фолклор и традиции. Ако попаднете на някой от тукашните събори, ще се насладите на красивите северняшки носии и типичните за този край песни, съпроводени с гъдулка, кавал или гайда. Хорàта в Поломието са темпераментни и с много сложни стъпки. Невероятно колоритни са и маскарадните игри. В с. Кошов, например, те се наричат джамал и в тях участват само мъже. Облечени в овчи кожи и въоръжени с дървени саби, участниците в обреда танцуват и пеят около двама техни съселяни, маскирани като странно, подобно на камила същество с идеята да прогонят злите духове. Пригответе се да качите килограм – два от теглото си, заради неустоимо вкусните тукашни баници, сърмички и гъбени яхнии, с които ще ви изкушават любезните домакини. Хората в този край имат дългогодишни традиции в екологичното производство на плодове, зеленчуци, мед и гъби. Едни от най-популярните адреси за селски туризъм в общината са селата Нисово, Иваново, Кошов, Божичен. Ще останете изненадани от лукса и екстрите в местните къщи за гости, изградени в старинен архитектурен стил. Повечето разполагат с плувни басейни, с битови механи и просторни, потънали в цветни лехи градини, където човек да отдъхва на воля. „При нас отсядат предимно хора, които обичат природата и спокойствието” – обяснява Мирослава Митева – собственик на къща за гости в с. Кошов и добавя:
„Забавленията тук са много. Отдъхват в плувния ни басейн, играят на билярд, или на футбол и федербал в двора. Предлагаме им оборудвана кухня с трапезария, имаме барбекю. Изгледът ни е към невероятния каньон на р. Черни Лом. Наблизо гнездят черният щъркел, колонии египетски скални лешояди, мишелови и пр. Орнитолозите са възхитени и ги наблюдават с часове! „
Най-посещаваните забележителности в района са средновековните параклиси и манастири, издълбани високо в скалите край с. Иваново. Главната църква на храмовия комплекс, който е под егидата на ЮНЕСКО, се нарича „Света Богородица”. Ярките й стенописи с библейски и евангелски сцени са от ХІV век. Непременно посетете и археологическия резерват Червен, за да разгледате останките от една от най-мощните средновековни крепости по нашите земи. В приказно красива местност край с. Нисово пък са разпръснати останките от т.нар. „Конско гробище”, превърнало се в една от тукашните туристически забележителности. Върху старите му надгробни паметници са издълбани тайнствени кръстове, заградени в кръг, които според учените са сходни със символа на Ордена на тамплиерите. Недалеч от селото ще попаднете на истинско чудо на природата – 700 годишен бял бряст, който е най-старото дърво в тази част на България. Спортен риболов, разходка с кану по течението на р. Русенски Лом, конна езда, фотосафари и други забавления сред девствената природа ще ви заредят с позитивна енергия и нови сили, за да посрещнете предизвикателствата на деловото си ежедневие!
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Когато небцето пътешества във времето – кулинарните турове все по-популярни сред младите у нас

Казват, че за да опознаеш дадено място, трябва не само да го видиш с очите си, но и да го вкусиш с небцето си . Всяко българско село, всеки град или регион си има своя специфичен дъх и аромат. Един от начините да ги опознаете са кулинарните маршрути,..

публикувано на 16.08.24 в 09:25

Гл. ас. Радослав Йорданов: Няма как да опознаеш Дунава, ако не се "гмурнеш" в него

Лятото може да е незабравимо не само с почивка край морето, а и с разходка до дивите плажове на Дунава. Всяко от градчетата по бреговете на голямата река си има своето място, където човек може да разпъне чадър и да стъпи върху фините речните пясъци...

публикувано на 14.08.24 в 09:45

Възстановен е мостът на Кольо Фичето в град Бяла

След дългогодишна разруха, един от емблематичните мостове, строени от майстора зидар Кольо Фичето, е готов отново да посреща туристи.  Беленският мост е построен над река Янтра през 1865 - 1867 г. по нареждане на валията на Дунавския..

публикувано на 11.08.24 в 09:10