Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Резерватът Атанасовско езеро край Бургас – на 30 години

Седемдесет на сто от всички характерни за България птици се срещат на тази сравнително малка площ.
Снимка: wikipedia.org

Дългото 9 километра, свръхсолено – Атанасовско езеро е само на 9 километра от град Бургас. Най-голямото богатство на езерото са птиците. Седемдесет на сто от всички характерни за България видове се срещат на тази сравнително малка площ. Дванадесет от тези птици са застрашени от изчезване в световен мащаб. Освен птиците, тук има и над 230 вида висши растения и редки бозайници. От 30 години територията на Атанасовското езеро е обявена и се стопанисва като резерват.

В началото на септември т.г., в продължение на 10 дни стотина приятели на природата доброволно работиха тук. Те създадоха четири нови гнезда за птиците рибарки и дъждосвирци, почистиха от растителност и тръстика дигите в защитената местност “Пода” и отпразнуваха юбилея на резервата. За събитието разказва Мариана Вълчева, от Българското дружество за защита на птиците в Бургас.

“И в годината на биоразнообразието, за каквато е обявена 2010-та, ние поддържаме резервата Атанасовско езеро като обособено ценно природно място близо до големия ни черноморски град Бургас. По повод 30-годишнината от създаването му, три неправителствени организации обединиха усилията си, за да предложим на жителите на Бургас и на всички негови гости един по-нетрадиционен празник. Така искахме да обърнем вниманието на всички не само към птиците, но и към другите природни ресурси на резервата. Това са лечебната кал, лугата и солта. Имаше и много забавни моменти в нашето тържество. С окаляните си тела част от участниците изписаха фигурата на къдроглавия пеликан, който е емблема на резервата „Атанасовско езеро”. Атанасовското езеро е най-богатото на птици място в България и едно от малкото такива в Европа.”

“Това е една от малкото защитени територии у нас, която има план за управление и той се изпълнява, подчертава Мариана Вълчева. – В него са заложени различни дейности, които целят подобряване на състоянието на самото езеро и защита на всички птици, които обитават сърцето на самия резерват. Една от опасностите за тях са хищниците и, за съжаление, ние - хората. Атанасовското езеро е много плитко, най-голямата му дълбочина е 30 сантиметра и така то става много лесно достъпно. Местата на наземно гнездящите птици най-често стават жертва на хищниците и те не могат да отгледат своите потомства. Затова всяка година, в рамките на природозащитни бригади, ние изграждаме нови платформи за гнездене на птиците и изкуствени острови. Какъв е резултатът от усилията ни? Тази година само на един от изградените острови 300 рибарки успяха да отгледат малките си.

От тук минава и миграционният път Виа Понтика. Той е едно богатство за град Бургас, защото хората, които живеят тук, могат да наблюдават тази изключителна гледка от прелитащи едно след друго ята от птици.”

© Снимка: БГНЕС

Това става в края на август и началото на септември. Тогава започва есенната миграция на птиците от север на юг. По това време природозащитниците извършват ежедневен мониторинг и досега са отчели, че над 20 000 бели щъркели са прелетели над резервата. Вече е започнала и миграцията на някои грабливи птици, които обитават нашата страна и са защитени видове. Сред тях е степният орел.

В Атанасовското езеро идват да зимуват много птици, обитаващи страни на север от България. Тук през студените месеци те намират подходящи за обитаване места и достатъчно храна. Поради тази причина, Българското дружество за защита на птиците провежда всяка година и зимно преброяване. Дружеството е едно от малкото неправителствени организации със сериозен членски състав и структури в страната. То е създадено през юни 1988 г. и през всичките тези години работи не само за опазване на птиците, но и за опазване на природата в България като цяло.

Още от категорията

Държавни отличия за изтъкнати българи в областта на културата и науката

Президентът Румен Радев връчи държавния отличия на изтъкнати българи. Държавният глава каза, че за него е гордост да връчи високите държавни отличия в навечерието на Деня на българските будители – 1 ноември. С орден „Св. св. Кирил и..

обновено на 26.10.20 в 17:58

Собствениците на заведения обмислят дали да излязат на протести

Браншовите организации на собствениците на заведения решават дали да започнат протести заради затварянето на нощните клубове и дискотеки.  120 000 души са заплашени да останат без работа и доходи в условията на кризата, ако не бъде постигнат компромис с..

публикувано на 26.10.20 в 12:20

Обществените медии и демократичното здраве в България

Проектът за промени в Закона за радиото и телевизията /ЗРТ/ се превърна в ябълка на раздора у нас. „Законите, които уреждат медийната реалност не могат и не трябва да се пишат от политици. Това е закон, който може и трябва да бъде писан само от..

публикувано на 26.10.20 в 11:26