Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резерватът Атанасовско езеро край Бургас – на 30 години

Седемдесет на сто от всички характерни за България птици се срещат на тази сравнително малка площ.
Снимка: wikipedia.org

Дългото 9 километра, свръхсолено – Атанасовско езеро е само на 9 километра от град Бургас. Най-голямото богатство на езерото са птиците. Седемдесет на сто от всички характерни за България видове се срещат на тази сравнително малка площ. Дванадесет от тези птици са застрашени от изчезване в световен мащаб. Освен птиците, тук има и над 230 вида висши растения и редки бозайници. От 30 години територията на Атанасовското езеро е обявена и се стопанисва като резерват.

В началото на септември т.г., в продължение на 10 дни стотина приятели на природата доброволно работиха тук. Те създадоха четири нови гнезда за птиците рибарки и дъждосвирци, почистиха от растителност и тръстика дигите в защитената местност “Пода” и отпразнуваха юбилея на резервата. За събитието разказва Мариана Вълчева, от Българското дружество за защита на птиците в Бургас.

“И в годината на биоразнообразието, за каквато е обявена 2010-та, ние поддържаме резервата Атанасовско езеро като обособено ценно природно място близо до големия ни черноморски град Бургас. По повод 30-годишнината от създаването му, три неправителствени организации обединиха усилията си, за да предложим на жителите на Бургас и на всички негови гости един по-нетрадиционен празник. Така искахме да обърнем вниманието на всички не само към птиците, но и към другите природни ресурси на резервата. Това са лечебната кал, лугата и солта. Имаше и много забавни моменти в нашето тържество. С окаляните си тела част от участниците изписаха фигурата на къдроглавия пеликан, който е емблема на резервата „Атанасовско езеро”. Атанасовското езеро е най-богатото на птици място в България и едно от малкото такива в Европа.”

“Това е една от малкото защитени територии у нас, която има план за управление и той се изпълнява, подчертава Мариана Вълчева. – В него са заложени различни дейности, които целят подобряване на състоянието на самото езеро и защита на всички птици, които обитават сърцето на самия резерват. Една от опасностите за тях са хищниците и, за съжаление, ние - хората. Атанасовското езеро е много плитко, най-голямата му дълбочина е 30 сантиметра и така то става много лесно достъпно. Местата на наземно гнездящите птици най-често стават жертва на хищниците и те не могат да отгледат своите потомства. Затова всяка година, в рамките на природозащитни бригади, ние изграждаме нови платформи за гнездене на птиците и изкуствени острови. Какъв е резултатът от усилията ни? Тази година само на един от изградените острови 300 рибарки успяха да отгледат малките си.

От тук минава и миграционният път Виа Понтика. Той е едно богатство за град Бургас, защото хората, които живеят тук, могат да наблюдават тази изключителна гледка от прелитащи едно след друго ята от птици.”

© Снимка: БГНЕС

Това става в края на август и началото на септември. Тогава започва есенната миграция на птиците от север на юг. По това време природозащитниците извършват ежедневен мониторинг и досега са отчели, че над 20 000 бели щъркели са прелетели над резервата. Вече е започнала и миграцията на някои грабливи птици, които обитават нашата страна и са защитени видове. Сред тях е степният орел.

В Атанасовското езеро идват да зимуват много птици, обитаващи страни на север от България. Тук през студените месеци те намират подходящи за обитаване места и достатъчно храна. Поради тази причина, Българското дружество за защита на птиците провежда всяка година и зимно преброяване. Дружеството е едно от малкото неправителствени организации със сериозен членски състав и структури в страната. То е създадено през юни 1988 г. и през всичките тези години работи не само за опазване на птиците, но и за опазване на природата в България като цяло.

По публикацията работи: Цветанка Найденова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25