Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай през погледа на български журналисти пътешественици

Авторите на сборника „Китай безкрай” са дългогодишни членове на АБУЖЕТ, която е българската секция на FIJET.
Снимка: Венета Николова
Китай – древен и модерен, многолик и загадъчен, пропит с контрасти и предизвикателства – така български журналисти - пътешественици описват една от най-бързо развиващите се държави в света. Впечатленията им са събрани в книгата „Китай безкрай”, която наскоро излезе от печат. Сборникът, съдържащ разкази и пътеписи, богато илюстрирани със снимки, допълва представите ни за една цивилизация, белязана от хилядолетната си история, която заема все по-съществено място в съвременния свят.

Авторите на книгата споделят една обща страст – пътешествията. Обединява ги още любопитството към различното и непознатото, както и потребността да разказват за видяното и преживяното през призмата на проницателния си журналистически поглед. Така се ражда идеята за този необичаен съвместен проект. Всичко започва в Шанхай през есента на 2009 г. по време на световния конгрес на FIJET (Federation Internationale des journalistes et ecrivains du tourisme). В ежегодната среща на най-голямата международна организация, обединяваща пишещите за туризма журналисти и писатели, участват и представители на българската секция АБУЖЕТ, която е сред най-старите й членове. Соня Алексиева, Максим Минчев, Мира Баджева, Пламен Старев, Славяна Манолова и Искра Койнова са все известни имена в родната журналистика. Някои от тях са посещавали не веднъж Китай и добре познават местната култура и обичаи. Соня Алексиева, един от авторите и редактор на сборника, си спомня: „Беше последната ни вечеря в Шанхай и всички вече умело боравехме с клечките за храна. Тогава се обърнах към членовете на нашата делегация с думите „Какво ще кажете да направим една книга за Китай? ”. Близо година по–късно резултатът е налице. Сборникът „Китай безкрай” предизвиква любопитството на всеки, който желае да се докосне до вълшебството на тази далечна държава. За Соня Алексиева, дългогодишен преподавател в НБУ и заклет пътешественик, това е 5-тият пореден издателски проект, свързан с Китай.

”В тези 180 страници, които невероятно добре се допълват от стотици снимки, всеки един от нас разказа за Китай такъв какъвто го е преживял –обяснява Соня Алексиева. - Ще прочетете разкази за чайната церемония, за музеите на Китай, за различните ритуали на местното население, за съвременната политика и икономика на китайската държава и пр. А защо книгата се казва „Китай безкрай”? Защото Китай е необятен, както по отношение на своята култура и изкуство, така и в икономически план. Това е една изключително мощна икономика. В Шанхай видяхме модерното лице на Китай, докато в Пекин се докоснахме до древното му наследство. Освен това китайците, които срещнахме, имат много добро отношение и искрена обич към България, която не крият. Особено тези от по-старото поколение добре познават нашата страна. Знаят за розовото ни масло, за киселото мляко, за българския сумист Котоошу и разбира се за прословутия ни голмайстор Стоичков. Така че любопитството ни към Китай е взаимно!”

Оказва се, че книгата „Китай безкрай” е своего рода прецедент в историята на FIJET. За пръв път делегати в ежегодния конгрес на организацията, вместо да изпратят своите статии и пътеписи, както е практиката, издават съвместна книга, посветена на съответната държава-домакин. По този повод ген.-директор на БТА Максим Минчев, председател на АБУЖЕТ и един от авторите на сборника, каза:

„За Китай може да се пише цял живот и пак няма да може да се изчерпи тази тема, защото става дума за една „бездънна яма” в световната история, култура, политика, фолклор, кухня и пр. С изданието „Китай безкрай” се надяваме да поставим началото на поредица от книги, които ще бъдат издавани, дай Боже, всяка година след провеждането на ежегодните срещи на FIJET. В началото на месец октомври Турция ще бъде домакин на поредния световен конгрес на организацията и се надяваме след това на бял свят да се появи поредното издание с пътеписи, впечатления и илюстрации, посветено този път на Турция.”
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава в сила червеният код за много големи горещини в цялата страна

В четвъртък  ще е слънчево и много горещо. След обяд в Северна България и западните масиви ще се заоблачи, ще духа вятър и на места значително ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 19° и 25°, в София 20°. Максималните ще са от 37° до..

публикувано на 17.07.24 в 19:05

България днес - 17 юли 2024 г.

В „България днес“ на 17 юли ще говорим за транспортните затруднения на българите в Цариброд до работните им места в нашата страна и възможното решение на ситуацията. След това ще припомним историята на едно най-красивите златни..

публикувано на 17.07.24 в 19:00

Българите ще могат да влизат в Беларус без виза и през сухопътните граници

Беларус временно разшири безвизовия режим за България и още 34 страни. Лидерът на Беларус Александър Лукашенко одобри предложението гражданите на 35 държави, вкл. България, да влизат без визи през шосейни и жп гранични пунктове и да остават в страната до 30..

публикувано на 17.07.24 в 18:50