Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменски делници и празници през погледа на фотографа Юлиан Ангелов

Снимка: Юлиан Ангелов
„Арменски делници и празници” е фотографски разказ за живота и културата на арменската общност в България, заснет от младия фотограф Юлиан Ангелов. В 30 фотоса той представя многообразието и пъстротата на арменските традиции, останали непокътнати от времето, както и сцени от ежедневието и бита на арменците у нас. Фотографиите са отпечатани на платно – материал, който засилва усещанията от възприятието и ги доближава до ефекта от разглеждане на живописни платна. Това е тринадесетата по ред изложба на младия фотограф и тя може да бъде видяна от 3 до 7 ноември в столичната галерия „Средец” на Министерството на културата. От 10 до 19 ноември изложбата ще гостува в крайдунавския град Силистра, а след това ще обиколи и останалите градове в страната, където има арменски общности. Догодина тя ще „пътува” и до Армения. „Арменски делници и празници” се осъществява под патронажа на Министерството на културата и на Посолството на Република Армения в България, както и с финансовата подкрепа на „Уникредит Булбанк”.

„Арменската общност е едновременно колкото позната за българите, толкова и непозната – обяснява Юлиан Ангелов за избора си да посвети своята тринадесета изложба на арменската общност у нас. – Ние сме свикнали да виждаме арменците около нас да се сливат с основната среда от българите. Но това е само на едно повърхностно ниво. Когато човек задълбае малко повече в арменската култура и традиции, разбира, че това е общност, етнос, който има уникални традиции и ги пази изключително ревностно. За мен едно от следствията на всичко това е, че този народ се е запазил изключително горд и непокътнат и има общи цели, общи морални ценности, които го обединяват. Това ме впечатли изключително много и когато започнах да обикалям из различните градове на България, където има арменски общности, видях, че техните празници са много цветни, колоритни. Запознах се с много интересни хора, с много различни характери и типажи. Разбира се, като фотограф това ме провокира да направя нещо по-сериозно в тази насока.”

Като изследовател с обектив в ръка, Юлиан Ангелов пътува в продължение на месеци из страната, за да заснеме своите кадри. „Не е никак лесно да проникнеш в една малцинствена, затворена общност. Изисква се много време, добро отношение, старание и дори късмет”, споделя фотографът.

„Всичко, което се случва в арменската общност, е от този тип неща, които не се виждат на пръв поглед – добавя той. – За тях се изисква втори прочит, т.е. това не е като някоя екзотична държава, където всичко около теб заслужава да бъде фотографирано, защото е непознато и цветно. Тук се изисква малко по-философски поглед, задълбочаване в тематиката и това е по-голямо предизвикателство за един фотограф. Аз се опитах да проникна в хорските домове, в тяхното ежедневие, да стана част от тяхната среда, за да успея да уловя именно тези уникални мигове, които да ми позволят да направя една истинска фотографска изложба, а не просто заснемане на арменски празници. Арменците са успели да съхранят много от своите традиции, защото това е било за тях жизнено важно, за да оцелеят като народност.
Те имат 5 основни празника, Коледа и Великден, Богородица, Преображение и Кръстовден. По време на тези пет големи празника се случват изключително много неща както от гледна точка на религията, така и в чисто битов план. Хората, които празнуват по много специфичен начин, се събират на обща трапеза, правят курбани, които заедно ядат за здраве. За разлика от българите, арменците са много вярващ народ. Убедих се в това в момента, в който присъствах на един арменски концерт и чух, че преди неговото начало те започнаха да пеят нещо, което ми се стори като химн. После разбрах, че това е молитвата „Отче наш”, при което цялата публика стана на крака. Никога не съм виждал да се случва подобно нещо в България и съм сигурен, че ако направим една анкета на улицата, 99 на сто от хората въобще няма да могат да кажат молитвата „Отче наш”.

Изложбата „Арменски делници и празници” е само първата стъпка към реализирането на мащабен фотографски проект за арменците в България. Желанието и амбицията на Юлиан Ангелов е да издаде серия от фотографски албуми за историята, отделните аспекти на традиционната култура и религиозните празници на арменската общност в България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Алпийски тролей и скални атракции на Лакатнишките скали

Спасители от Планинската спасителна служба – отряд "Лакатник" ще пуснат днес 100-метров алпийски тролей на живописните Лакатнишки скали в Искърското дефиле. Мероприятието е част от традиционните майски празници на Гара Лакатник. От Идеалния..

публикувано на 11.05.24 в 09:05

В събота ще е слънчево, в неделя отново се задават валежи от дъжд

В събота, 11 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. В сутрешните часове по-значителна облачност ще има над крайните източни и южни райони, но без валежи. През деня ще е предимно слънчево. Максималните..

публикувано на 10.05.24 в 20:10

България днес - 10 май 2024 г.

В "България днес" на 10 май говорим за началото на предизборната кампания в България и коментираме резултатите от изборите в Република Северна Македония в български контекст. Поздравяваме учителите и учениците от Българското неделно училище "Св. Св. Кирил..

публикувано на 10.05.24 в 19:00