Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юбилеен концерт на Биг бенда на БНР

Снимка: архив
На 11 ноември в Първо студио на нашата медия, Биг бендът на БНР отпразнува своята 50-та годишнина. В концерта чухме частица от тази дълга история, написана от най-големите имена в областта на поп и джаз-музиката у нас.

С името на Вили Казасян е свързан не само много дълъг времеви период, но и значителна част от успехите на Биг бенда – ежегодните участия в международния фестивал “Златният Орфей”, традиционните концерти в Първо студио и НДК, пътувания в чужбина, български и международни награди. Преди него на чело на бенда са трима известни композитори, допринесли изключително много за утвърждаването на състава – Жул Леви, Емил Георгиев и Милчо Левиев, който е диригент до началото на 70-те години на ХХ век. Милчо Левиев емигрира в САЩ, където работи с оркестъра на Дон Елис и редица известни музиканти. Завръща се с участие в Джаз-среща София през 80-те години. Оттогава той все по-активно участва в концертния и фестивалния живот у нас. Води майсторски класове, преподава. На концерта, посветен на 50-годишнината на Биг бенда, той изпълни и новата си пиеса “Студия отново”, дирижирайки от пианото. След него на пулта застана Янко Миладинов, който е диригент през последните 15 години. Под негово ръководство оркестърът направи стотици нови записи, взе участие в престижни фестивали у нас и в чужбина. Особен принос представляват концертите, в които солисти са младите таланти на България.

Певците Орлин Горанов, Маргарита Хранова, петя Буюклиева, перкусионистите Стоян Янкулов и Христо Йоцов, тромпетистът Михаил Йосифов и още много други изпълнители чу публиката, изпълнила не само залата, но и фоайето пред нея. Почитателите на бенда бяха толкова много, че голяма част от тях проследиха концерта, благодарение на големите монитори, разположени на няколко места в БНР. Ето и какво разказа за слушателите на Радио България новият диригент на състава Антони Дончев:

“Концертът беше изключително пъстър и това е съвсем естествено. Малко състави могат да се похвалят с толкова богата история, с толкова хубава музика, записана и с помощта на изключителни солисти. Част от тях бяха на сцената – певците Стефка Оникян, Камелия Тодорова, Нели Рангелова, Васил Петров, проф. Симеон Щерев – флейта... Не мога да изброя всички. Имаше много гости, видяхме едно цветно и различно лице на оркестъра. Колкото до моята работа през последните месеци, мога да кажа, че нещата се развиват в посоката, в която аз си представях. Най-общо казано, целта ми е да държа оркестъра в днешния ден – по отношение на репертоар, аранжименти, солисти. Разбира се, ще се облегнем на традицията. Иначе не може и да бъде – за тези петдесет години съставът е натрупал забележителен опит. Винаги е бил на много високо ниво като професионализъм. Много ми се иска не само да запазим това, но и да продължаваме да доказваме, че освен за забавление, музиката може много дълбоко да докосва хората, да оставя следа у тях и дай Боже, да ги прави по-добри по своя неповторим начин. Всички диригенти на оркестъра са оставили част от своя почерк, допринесли са за развитието му. Аз лично, познавам най-добре работата на Милчо Левиев – у нас и отвъд океана. Той винаги е бил пример за мен. Това не означава, че омаловажавам останалите , които са големи имена в нашата музика. Смятам да взема най-доброто от всеки един от тях.”

Още от категорията

Група Cool Den представя втория си албум „Тази земя“

Около година след като представиха дебютния си албум „1“, младите музиканти от Cool  Den  канят своите почитатели на премиерата на „Тази земя“ – на 20 октомври, в известен столичен клуб. Автор на музиката и текста на всички песни е Никола..

публикувано на 20.10.21 в 10:05
Марио Хосен

Марио Хосен, Александър Земцов и Лондонската филхармония с концерти в Испания

Българският цигулар Марио Хосен е солист в два концерта на Лондонската филхармония –  на 19 и 20 октомври, в Мадрид и Барселона. Диригент е Александър Земцов, познат и обичан от българската публика, с много изяви у нас като диригент и ръководител..

публикувано на 19.10.21 в 10:15

Музика със съставите на БНР днес в китайско изложение онлайн

Българска вечер с музикалните състави на БНР ще се проведе тази вечер на Международното музикално изложение IMX, организирано от китайската музикална компания KANJIAN и с подкрепата на китайски правителствени организации. Тема на тазгодишното издание..

публикувано на 18.10.21 в 15:17