Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родопската песен е моя съдба и вдъхновение

Снимка: imagesfrombulgaria.com
“Звезден миг” нарича Христина Лютова десетилетията, преживени на сцената. През 2010 г. родопската певица празнува своята 70-та годишнина. “Откак се помня, все пея” е любима фраза на много народни изпълнители. Колкото до Христина Лютова, тя звучи така: “Никога не съм си представяла, че ще стана народна певица. Но музиката винаги е била около мен”.
Родена е в Смолян на 24 май 1040 г. Рано загубва майка си, но никога – подкрепата на семейството си. Дядо й по майчина линия с прякор “Лютата” е участник в борбите за освобождаване на Родопите. Христина носи неговата фамилия. От Лютата, както и от другите си баби и дядовци, е научила много народни песни. Ето и кратък поглед назад – разказва Христина Лютова:

Снимка: Албена Безовска“Много концерти, срещи, преживявания – това виждам като погледна живота си. Хубави години, които никога няма да забравя. Един от най-блестящите концерти, които пазя в спомените си, е под диригентството на Здравко Михайлов. Заедно с хор “Големите български гласове” пяхме в Сорбоната. И в най-смелите си мечти не съм се виждала там – сред статуите на великите мислители Жан-Жак Русо, Робеспиер, Дантон... Още е пред очите ми – красивата зала, отбраната публика, хорът. Може би най-необичайният концерт, в който съм участвала, също е във Франция – в пещерата “Авен Арман”, кръстена на нейния откривател и изследовател. Петстотин метра под земята, повече от 1200 души публика, величествени сталастити.... и красивата родопска песен “Руфинка” – помня с какво огромно вдъхновение я изпълних. Ако се върна още по-назад във времето, трябва да кажа, че сравнително късно реших да се занимавам професионално с народна музика. В гимназията пеех модерните за онова време мелодии. Много харесвах македонските песни, които пееше дядо ми – “Море сокол пие”, “Йовано, Йованке”. Бях около 20-годишна, когато разбрах, че в ансамбъл “Родопа” търсят певици. Отидох на техен концерт, после реших да опитам късмета си на прослушването. И до днес родопската песен е моя съдба и вдъхновение.”

Десетилетия свързват живота на Христина Лютова и ансамбъла в родния й град Смолян, на който днес е почетен гражданин. Била е солистка и на други формации, обиколила е света – Франция, Куба, Холандия, Русия, Гърция, Мексико, Корея, Германия и още много, много други страни.

В края на октомври, на сцена “Николай Хайтов” в Смолян, Христина Лютова отбеляза своя юбилей сред приятели и почитатели. Специални гости бяха Валя Балканска, квартет “Славей”, солисти от НАНПТ “Филип Кутев”, както и ансамбъл “Родопа”. Христина Лютова също пя – като солистка и като част от трио “Родопея”. В него известната родопчанка е заедно с дъщеря си Мариана Павлова и Силвия Ненкова. Триото изпълнява образци, събирани с години. И трите певици имат красиви, плътни алтови гласове, което придава наистина неповторим цвят на песните им.

“Триото основах като експеримент – продължава г-жа Лютова, но без излишна скромност ще кажа, че всички, които са ни слушали, остават възхитени. Ние пеем като една. Много е важен и стилът. Не харесвам родопските песни, “преведени” на литературен български език. Диалектът в Родопите е много интересен, родопчаните сякаш пеят като говорят. Този техен характер е дал отпечатък върху всичко, а ние сме длъжни да го запазим.”

Още от категорията

Марио Хосен

Марио Хосен, Александър Земцов и Лондонската филхармония с концерти в Испания

Българският цигулар Марио Хосен е солист в два концерта на Лондонската филхармония –  на 19 и 20 октомври, в Мадрид и Барселона. Диригент е Александър Земцов, познат и обичан от българската публика, с много изяви у нас като диригент и ръководител..

публикувано на 19.10.21 в 10:15

Музика със съставите на БНР днес в китайско изложение онлайн

Българска вечер с музикалните състави на БНР ще се проведе тази вечер на Международното музикално изложение IMX, организирано от китайската музикална компания KANJIAN и с подкрепата на китайски правителствени организации. Тема на тазгодишното издание..

публикувано на 18.10.21 в 15:17

Николай Бадински – вдъхновен от Левски, Хайдн и Месиен

Форумът „Нова българска музика“ (4.10 – 27.10), организиран от Съюза на българските композитори, тази година представя камерни произведения на творци от различни поколения. В афиша четем имената на няколко български композитори, чиято кариера се развива..

публикувано на 18.10.21 в 12:46