Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Наше лошо няма” – подкрепата на общността като извор на оптимизъм за българина

„Наше лошо няма” е популярна българска поговорка. Често я използваме в шеговит контекст с присъщата за българина склонност да се шегува със своите кривици. Произнасяме я и с оптимизъм, и с вяра в способностите ни като народ с дълговечни традиции.

„От Витоша по-високо нема, от Искъро по-дълбоко нема” се пее в народна песен от Средна Западна България или Шоплука, както е известен този район. Разбира се, никой не си мисли, че народният творец не е знаел, че има по-високи планини от Витоша, нито по-дълбоки реки от Искър. По-скоро с усмивка си казваме, че българите винаги са имали оптимизъм и самочувствие. А понякога дори сами си създавали поводи за това.

„Заредени с оптимизъм – защитени от болести”, „оптимизмът предпазва от инфаркт... доброто самочувствие действа като лекарство” – подобни рекламни фрази днес чуваме доста често. Въпреки това, според съвременните социолози, българинът не е голям оптимист. Според справочниците, оптимизъм е склонност да си изпълнен с надежда и да акцентираш върху хубавите, а не върху лошите неща във всяка ситуация. Да вярваш, че в бъдещето ще се случат хубави неща. Много преди да влезе в речника на българите, тази дума е имала свои еквиваленти в народните мъдрости. Извор на позитивен поглед към бъдещето били преди всичко подкрепата и любовта, която всеки безусловно получавал в семейната общност. „Само щъркът знае кое щъркче е лошо”, казва народът ни. Отново в алегоричен дух е и още една поговорка: „Гаргата не изоставя гарджетата си, заради това, че са черни”. „Почитат ли те вкъщи, почитан си, дето идеш” – това схващане се разпростирало и извън семейството. Считало се, че е най-добре човек да се ожени в своето село, защото там „момите са най-хубави”.

„Наше лошо няма” е любима поговорка и на няколко български творци. Слушаме един от тях – Румен Стоянов, виден български преводач от и на испански и португалски, университетски преподавател, дипломат, писател и поет.

„Тази поговорка знам от един мой приятел – художника Никола Русев. Той я употребява много често. Разказвал ми е, че му е „наследство” от дядо му Банчо, участник във войните от началото на миналия век. А на мен тази поговорка ми допадна, защото изразява искреното убеждение, че българинът създава хубави, стойностни неща. Не е случайно, че е просъществувала повече от век. Напълно съм съгласен с този дядо Банчо, когото не познавам. Трябва да обръщаме повече внимание на хубавите неща, които създаваме, на добрите ни качества като народ. И аз като нашите прадеди вярвам в способностите на българина. Като всички хора по света и ние се люшкаме цял живот между доброто и злото. Но много повече помагаме и на себе си, и на другите, когато поставяме акцент върху доброто и оптимизма. От православните свещеници знам, че не е препоръчително дори споменаването на думата „лош”. Може би именно поради по-дълбоката си връзка с православието, нашите предшественици са наблягали на хубавото. Аз не само използвам народните мъдрости в прозата и поезията, която пиша. Обичам да чета текстовете на народните песни. В тях намирам нещо като противоотрова на негативните емоции, с които ни залива съвременната литературна и медийна среда.”

Иван Хаджийски, когото и до днес наричат най-талантливия български социолог, поставя също така акцент върху положителните качества на българина. Роден и живял в първата половина на ХХ век, той се позовава на народната традиция и вяра в книгите си „Оптимистична теория” и „Бит и душевност на нашия народ”. Според него семейството, родът и еснафската задруга във възрожденските градове са били огромна подкрепяща сила в живота на всеки българин. „Родът – пише той – бе интимна среда, в която тайна нямаше, където се намираше възможно най-ценният и безкористен съвет. Роднинският съвет е не само организация на закона, но и на нравствеността.” И онази школа по човещина и нравственост, която едновременно ти дава знание за собствените недостатъци, а от друга – ти подава ръка, за да продължиш напред, бихме добавили днес. Съвсем в стила на народната мъдрост, ще завършим с един фолклорен анекдот. Възрастна жена, която не виждала добре, отишла в неделя на мегдана и започнала да обсъжда младите на хорото. Там имало един младеж с физически недъг. „Я вижте! И тоя грозник се хванал на хорото!” Другите жени й рекли: „Бабо, ама това е синът ти!” А тя веднага сменила тона си: „Ох, на мама, колко му прилича гърбицата!” 
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30