Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи декември – Световен ден за борба със СПИН

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Първи декември е денят, в който червената панделка с обърнати надолу краища – символ на отиващият си живот, отново и отново напомня за опасността СПИН, но и за необходимостта от информираност и толерантност към хората, живеещи с ХИВ-вируса. По данни на СЗО техният брой надхвърля 33 милиона. Най-много са заразените в Южна Африка. В Европа броят на хората, живеещи с вируса на СПИН, е над 2 милиона и 200 хиляди души. Жертви на коварния синдром на придобитата имунна недостатъчност има в цял свят, някои от тях – известни личности. За СПИН В България се заговори преди малко повече от 25 години. По това време заразените с ХИВ-вируса у нас се брояха на пръсти. Днес официалната статистика посочва малко над 1200 серопозитивни. Неправителствените организации, ангажирани с проблема, обаче са убедени, че техният брой надхвърля поне 4 000, а възрастта на инфектираните варира. „Анализът на данните показва, че имаме инфектиране в много широка възрастова граница между 15 и 66 години – обяснява д-р Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН. - Т.е., долната граница тази година падна на 15 години. Освен това, тревожно е, че 52 на сто от новооткритите са млади хора между 15 и 29 години.”

Лечението на заразените с ХИВ-вируса изисква скъпоструваща терапия, която продължава за цял живот. Със сега съществуващите лекарства вирусът не се унищожава напълно, но се поддържа в нива, които не застрашават човешкия живот. По закон в България държавата покрива терапията на ХИВ - позитивните. Както и с лекарствата за онкоболните обаче, и тук има проблеми – медикаментите или не достигат или не се доставят навреме, особено сега – по време на финансовата криза. Това не е единственият проблем на хората, живеещи със СПИН в България. Стигмата при трудоустрояването им също е голяма. Има случаи на лекари, отказали да предоставят медицински грижи на хора, носители на ХИВ-вируса. В същото време по данни на Българската асоциация за семейно планиране и сексуално здраве, над 50 на сто от младежите у нас започват полов живот, без да използват презервативи. Анкета в интернет по проблема пък сочи, че младите хора у нас масово не се изследват за СПИН. В същото време в България има над 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране. На пазара присъства и най-новият тест за проверка на ХИВ –статуса в домашни условия. „АЗ ЗНАМ” е съвместен проект на Националната пациентска организация, Националната организация за борба срещу хепатита ХЕПАСИСТ и Ротаракт клуб София. "В общественото съзнание, особено сред младите хора, съществува една стигма относно изследването за ХИВ/СПИН. Те смятат, че едва ли не само хора, които са сгафили нещо, само те трябва да ходят да се изследват за ХИВ/СПИН", коментира Владимир Венциславов- президент на Ротаракт клуб София: „Трябва да се говори повече за болестта - как трябва да се изследваме, защо е важно да знаем разликата между ХИВ и СПИН – допълва той. - Затова сме направили информационен сайт, на който всички тези въпроси могат да намерят отговор и имаме голямо желание да разпространим тези знания, за да може повече хора да са информирани.”

И тази година по повод на първи декември в страната започва Национална кампания за насърчаване на изследването и ранното диагностициране на ХИВ и СПИН. Националната „Анти СПИН кампания” се организира по инициатива на Програма „Превенция и контрол на ХИВ и СПИН” към МЗ в партньорство с Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве и всичките 28 областни градове в страната. Тази година тя е под мотото "Презерватирай се". В рамките на три месеца активисти ще разясняват в училища и университети в цялата страна опасностите от СПИН и начините за предпазване. Към Националната анти-СПИН кампания, организирана от МЗ, се присъединяват също така Коалиция „Анти СПИН”, Българската асоциация по семейно планиране, мрежата от 54 неправителствени организации - партньори на програмата и над 150 училища в страната. Ще се реализират съвместни инициативи като безплатно консултиране и изследване за ХИВ, концерти, шествия, прожекции на филми, кръгли маси, дискусионни форуми и обучения. В рамките на кампанията ще бъдат раздавани червени лентички, символ на борбата срещу СПИН, презервативи и информационни материали. В кампанията за пореден път ще се включат и доброволците на Българския младежки червен кръст.

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58

За първи път след 1985 г. се променя посоката на демографските данни

За първи път от 38 години населението на България почти е спряло да намалява. За 2023 г. намалението е с едва 0,3%, или само 2229 души. Това показват данни на правителството от отчета за изпълнение на стратегията за демографско развитие през..

публикувано на 27.09.24 в 11:15