Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Символите на Рождество Христово

Снимка: БГНЕС
Когато светлината на празника изпълни сетивата ни с радост, забравяме грижи и ежедневие, за да му се отдадем. Всеки го отбелязва по свой начин и вижда в него удобен повод за размисъл или веселие. С наближаването на Рождество Христово усещането за празник придобива други измерения. Хората стават сякаш по-добри и по-човечни и изпълват душите си с положителни чувства и емоции, подхранвани от надеждата за по-добри времена. Вълшебството на празника започва още в навечерието, на Бъдни вечер, когато събрани около трапезата всички членове на семейството очакват най-възрастният да благослови трапезата, да я прекади с тамян и да разчупи погачата.

“Всичко трябва да бъде включено в празника, въпросът е то да има своята цялост – казва философът проф. Калин Янакиев. – Защото има дълбока символика в тази постна трапеза в навечерието на Рождество. Тя по някакъв начин изразява пълнотата на дома със самия себе си и не се нуждае от допълнителна блажна храна. Трапезата е неделим елемент от целостта на Рождеството. На онова невероятно събитие, чрез което най-древното и най-новото са се съединили в едно. Най-древният Бог, който е първият, създал света, се ражда като свръхновото – Младенецът. Така те се съединяват тъкмо в Рождеството."

Чрез Рождеството идва Спасителят, за да направи света по-добър и по-човечен. С Младенеца се ражда онази любов, която може да промени и най-закоравялото сърце, стига то да приеме Господ в душата си. Според проф. Калин Янакиев, ако Рождество се празнува истински, по някакъв начин то се повтаря и вътре в дома, защото то е празникът на традицията. По думите на професора, това е най-детският измежду християнските празници, защото именно децата са тези, които го приемат с цялата му приказна феерия. От украсата на елхата до празничната вечеря и пожеланията, отправени към небето на Бъдни вечер – всичко има своята символична стойност. Празничните символи са свързани с божествената сила и защита, на които Божията майка и нейният съпруг Йосиф се радвали. Те присъстват в домовете около Рождественските празници във вид на украса. Венецът, който слагаме на вратата, е короната от тръни, която войниците поставили на главата на Иисус, преди да го поведат към Разпятието. Самата елха идва от времената, когато християните празнували тържествено заедно с Бъдни вечер и празника на библейските прародители на света Адам и Ева. Честването било съпътствано с религиозно представление, което показвало как Адам и Ева изяждат ябълката на познанието от райското дърво. Понеже празникът е през зимата, замествали ябълковото дърво с вечнозелена елха, която украсявали с ябълки. Постепенно започнали да кичат елхата с гирлянди, сухи сладки и свещички, а ябълките потапяли в червен захарен сироп. Звездата на върха на елхата символизира звездата, изгряла над Витлеем, когато Иисус Христос се родил, но също и светлината, която огрява житейския ни път. На някои елхи можем да видим и извита захарна пръчица, а тя е гегата на пастирите, които първи огласили новината за раждането на Младенеца. С времето празникът на Адам и Ева бил позабравен, но останал прекрасният обичай с украсяването на елхата, която днес окичваме с различни играчки и гирлянди. Камбанките символизират църковните камбани, а също и хармонията в християнското общество и връзката между хората и Бога. Запалената свещ се свързва с любовта и надеждата и символизира светлината, която носи Иисус Христос и ни извежда от тъмнината. От една страна свещта е израз на духовността и вярата, а от друга на преходния човешкия живот.

“Всички ние хората до такава степен живеем в несигурност, че можем да сравним живота си с ходенето по вода – продължава проф. Калин Янакиев – Ние наистина ходим по вода и във всеки един момент можем да потънем. Все пак всички са тръгнали по тази вода, което означава, че някъде в дълбините ни има едно особено метафизическо доверие. Ако имаме това доверие, значи има някой свише, който ни го вдъхва. Нека се опрем на това доверие, за да можем осъзнато да казваме онзи елемент от Господнята молитва, който гласи “Да бъде Твоята воля “. Ако приемем в ежедневието си тези слова, ние ще можем да живеем и храбро и осмислено. Нека да пазим сетивата си за това метафизическо доверие. Това бих пожелал и на себе си и на всичките си близки.”
По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07