Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рок група „Атлас” издаде автобиографична книга, стихосбирка и албум по повод 25 години от началото на творческата си кариера

Снимка: архив

Музиката, която „Атлас” изпълняват през 80-те, когато се сформират като група, е кънтри. Малко след това музикантите се преориентират към актуалния стил за онова време – „ню уейв". Това е най-успешният период за „Атлас". Обявена е за „Група на годината” – 1991 и 1992 г. Следват много клубни ангажименти както у нас, така и в чужбина. От 2000 година вокал на „Атлас” е Благовест Зерлиев. Пепи Писарски – фронтмен на формацията, сподели за слушателите на Радио България: „Това е изключително и луксозно издание. Заслугата е на Захари Иванов, който освен издател и продуцент участва и като автор на прекрасни стихове, събрани в „Изчезнал остров”. Той е написал и всички текстове в албума „Атлас +”, който придружава изданието. Компактдискът съдържа песни, изпълнени от български известни поп изпълнители. В третата част на този „триптих”, както го нарекохме, е книгата, написана от музикалния журналист Румен Янев – „Атлас в инкубатора на славата” – цитат от негова статия по повод наш концерт в НДК. Мисля, че най-знаковата песен в диск е „Душата ми се рони” в изпълнение на Коцето Калки. Тя още се пуска по радиостанциите. За мен най-интересните песни са „Неуверена молитва” в изпълнение на Стоян Михалев и по музика на нашия барабанист Теодор Бояджиев. Другата е „Солта на живота” в изпълнение на Мери Начева – песен, също често излъчвана по българските радио станции.”

В момента музикантите от „Атлас” усилено работят по предстоящ проект. Миналата година са написали песни, като част от тях ще влязат в новия албум. Записите по него ще завършат до два месеца. Три от песните са на английски език, тъй като имат желание да лансират музиката си и в скандинавските страни. Пепи Писарски е работил там 11 години и има поглед върху музикалния вкус и търсения на северните народи. Останалите седем песни са на български. Новият проект на група „Атлас” ще включва и видео клип. 

По публикацията работи: Сибила Лилова

Още от категорията

Теодосий Спасов и неговият квинтет гостуват на българите в САЩ и Канада

"Теодосий Спасов фолк квинтет" е на турне в САЩ и Канада. Поканата е на Посолството на България в САЩ, а поводът – 120 години от установяване на дипломатическите отношения между двете държави. Концертите в периода 24 септември – 6 октомври..

публикувано на 26.09.23 в 10:15

Надежда Хвойнева – "Излел е Делю хайдутин"

Една популярна и обичана фолклорна песен звучи на почти всеки български празник, свързан с исторически събития. Това е прочутата "Излел е Делю хайдутин", включена през 1977 г. в Златната плоча на американските космически апарати "Вояджър", като..

публикувано на 22.09.23 в 10:15

Хор „Български гласове – Ангелите” започва европейско турне

Женският народен хор „Български гласове – Ангелите“ започва днес европейското си турне. Първият концерт е тази вечер в Хоофдорп, Нидерландия, в 20:15 часа местно време. Следват концерти в Хеерлен на 22 септември, в Херфорд на 23 септември, в Копенхаген на..

публикувано на 21.09.23 в 16:53